Léčivá energie stromů a jak se podle ní uzdravit

 Taky rádi objímáte stromy a čerpáte z nich energii? Jsou to živé bytosti, které v sobě mají neuvěřitelnou sílu. Pokud požádáte, mohou vám ji předat. Nechejte se uzdravit pomocí stromů!

Všechny živé bytosti mají v sobě energii, kterou mohou předávat druhým a léčit jejich bolesti a zranění. Nejen fyzického těla, ale především bolístky psychického rázu. I minerály léčí, dodávají energii a harmonizují energetická centra. Energie stromů je velmi silná, každý psychicky vyčerpaný člověk by měl strávit nějakou dobu v lese. Právě tam chodí lidé relaxovat, nasávat vůni čisté přírody a vnímat krásu všemi smysly. 

Strom
Zdroj foto: Pixabay

Čerpání energie stromů

Pobyt v lese je lékem na bolavou duši. Pokud se dokážeme sami zharmonizovat pomocí stromů, je to velmi očistné pro celý náš organismus a všechna jeho centra. Je třeba se jen zastavit, ztišit a o samotě vnímat proudění blahodárné síly dřeva. Nejde jen o objímání stromů, můžeme čerpat energii také ze dřeva samotného, kterým se obklopujeme v našem životě. Netřeba připomínat, že vše je třeba dělat s vděčností a pokorou. Ke stromům je potřeba chovat se s úctou!

Při návštěvě lesa buďte tiše a vždy po sobě ukliďte. Doma přece také nerozhazujete odpadky po celém bytě a nevyrýváte srdíčka či hanlivé nápisy do nábytku. Stromy opravdu bolí, pokud je poškozujete. Dáte-li jim najevo svůj respekt a úctu, dostanete odměnu v podobě ozdravné energie, o kterou se s vámi podělí. Každý strom je jiná osobnost, má jiné vlastnosti a jiné léčebné účinky. 

Lípa nám poskytuje ochranitelskou náruč

Lípa je společenský strom, který pomáhá stmelovat lidi i jejich rozdílné povahy. Je to mírumilovný rodinný strom poskytující láskyplnou a ochranitelskou náruč. Bývá přirovnáván k archetypu matky. Po zdravotní stránce pomáhá léčit alergie, kašel, zraněné emoce nebo horečku. Lipový květ je známým lékem podporujícím pocení a vyhánějícím z těla infekce. Prášek z uhlí páleného z lipového dřeva čistí střeva a pomáhá proti průjmu. Lípa celkově uklidňuje. Je vhodná především pro introvertní samotáře, kteří jsou plni traumat z dětství a nevěří druhým lidem. Ideální pro kulaté rodinné jídelní stoly. 

Borovice symbolizuje svobodu

Borovice symbolizuje svobodu, odolnost, vytrvalost a samostatnost. Je to takový pankáč mezi stromy. Dokáže si poradit v každé situaci a růst i na méně přístupných místech. Borovicové dřevo se používalo k výrobě loučí, dokonce se traduje, že hřeby, kterými byl Kristus přibit na kříž, byly z borovicového dřeva. Pryskyřice se získávala k mumifikaci mrtvých už v době starých Egypťanů. Borovicových olej v aromaterapii slouží k léčbě revmatických onemocnění, rovněž proti nachlazení. Borovice je také známým a oblíbeným vykuřovadlem. Je vhodná pro ty, kdož pochybují sami o sobě a o svých schopnostech, ztrácejí pevnost a víru, trpí depresemi a pocity viny. 

Čtěte také: Talismany a amulety. Jak je rozeznat a kterým lidé odpradávna věří?

Jehličnany proti bolestem zad

Smrk a jedle mají podobné účinky. Jedná se o přizpůsobivé stálezelené stromky, které symbolizují Vánoce. Vyjadřují upřímnost, otevřenost a lásku, nabízejí ochranu pro ty, kdož netouží po společnosti druhých, mají zamrzlé zraněné emoce a přehnané sebeobranné reakce, jinými slovy jsou pichlaví jako smrček. Smrk představuje mužskou energii, jedle tu silnou ženskou, velice odolnou. Smrkové dřevo například sloužilo k výrobě lodních stožárů nebo hudebních nástrojů. V aromaterapii se oba stromy používají k léčbě nastuzení, revmatických bolestí, celkové únavě a při pocitech ztráty energie. Modřín má podobné léčebné účinky jako smrk a jedle, je ale ještě více mystický a ideálně se hodí pro workoholiky. Modřínové dřevo je vhodné pro pracovní stoly. Všechny tři stromy krásné léčí strnulost a bolesti zad.

Jilm a javor pomáhají i při závislostech na drogách

Jilm je přátelský strom, který má rád pohyb, změnu a komunikaci. Sloužil k výrobě vodních kol a je oblíbeným nábytkářským dřevem. Má mytologickou symboliku i řadu léčebných účinků. Používal se k léčbě ran, kožních onemocnění a dny. Bachovy esence z jilmu jsou příznivé při stavech vyčerpání a pro lepší uzemnění a navrácení kontaktu s realitou. Jilm je vhodný pro jedince, kteří příliš ustrnuli ve vyjetých kolejích a mají obavy ze změn. Dokáže jim krásně otevřít mysl, probudit v nich hravost, potřebu komunikace i kreativity. Pomáhá také při léčbě závislostí a hodí se pro všechny ty, kdož chtějí začít nový život. Dřevo je ideální pro pracovní stoly do kanceláří či na místa, kde se setkává a komunikuje větší společenství lidí.

Javor pomáhá při depresích

Javor je vysoce léčebný strom, ze kterého se získává oblíbený javorový sirup. Léčí horečku, celkově čistí a detoxikuje tělo. Přináší radost ze života a pomáhá překonávat strach z budoucnosti. Je velmi vyrovnaný a zachraňuje ty, kteří prožili nějaké trauma či šok. Pomáhá při depresích a duševním onemocnění. Zbavuje nejrůznějších strachů a traumat, rovněž drogových či jiných závislostí. Není vhodný jako rodinný jídelní stůl, spíše jako postel.

Jasan má projímavé a močopudné účinky, je velmi očistný, léčí horečku a čistí krev. Jeho šťáva se používala jako prostředek proti hadímu uštknutí, lék na spáleniny i onkologická onemocnění. Z jasanového dřeva se vyráběly zbraně i technika. Je transformačním stromem, který člověka učí být zodpovědným především sám za sebe. 

Bříza je především vztahový strom

Bříza symbolizuje mladou dívku, sexualitu a uzdravení. Je léčebným stromem pro všechny ženy a jejich urologické i gynekologické potíže. Je vztahovým, mileneckým a partnerským stromem. Má svůj magický význam, léčí také nešťastnou lásku. Představuje krásu, atraktivitu v navazování intimních vztahů, pomáhá lidem, kteří v tomto ohledu o sobě pochybují nebo se zklamali v lásce či nikdy nesebrali odvahu oslovit objekt své touhy z nedostatku sebevědomí. Má mnohostranné léčebné využití a silné detoxikační účinky. Je vhodné také pro ty, kteří jsou buď příliš nezávislí a nedokážou vydržet v partnerském vztahu anebo neumí být sami a po partnerském vztahu touží. Březové hřebeny podporují růst vlasů. 

Nutno ještě zmínit březovou metlu, kterou se na jaře vyhání vše zlé a nečisté ze stavení, používá se také v saunách a k vyšlehání mladých děvčat v době velikonoc, aby neuschly. Březové metly mají velmi očistnou a detoxikační funkci, které se využívá zejména jaře. Tradičně bývají k dostání na vesnických jarmarcích a trzích. 

Ořešák symbolizuje plodnost a rodinnou soudržnost

Ořešák je společenským stromem, který je symbolem jakési rodinné pospolitosti a plodnosti. Podle tradice se ořechy házely na cestu novomanželům a po narození prvního syna se pod kořeny stromu zakopávala placenta. Jeho plody mají velkou sílu a celý strom má výrazné léčebné účinky. Vlašské ořechy jsou spjaty s pečením vánočního cukroví, jsou výborné pro mozek a nervy, ne nadarmo jejich vzhled i lidský mozek připomíná. Obsahují řadu minerálů a vitamínů skupiny B. Slupkami z ořechů se obarvovaly tmavé vlasy. Nejistým lidem pomáhá získat stabilitu, sebedůvěru a nalezení sebe sama. Je vhodný pro ženy v přechodu, pomáhá také s otěhotněním. Je stromem nových začátků.

Vrba je strom, u kterého se můžete vypovídat

Vrba je vodním stromem, který je vhodný zejména pro silně emocionální až hysterické osoby. Ne nadarmo se říká, že se někdo svěřuje vrbě. Vrba dokáže do sebe nasávat emoce, často i ty negativní, proto vrby příliš neobjímejte, naopak je poproste o pomoc tím, že se jim svěříte, například na rybách, v tichosti posedíte a něco tam na břehu zanecháte. Odejdete pak domů s lehkostí a zbaveni starostí. Vrba vyjadřuje jakýsi přirozený a zcela pochopitelný smutek. Její léčebné účinky jsou zaměřeny převážně na vodní orgány, ledviny a močový systém, kůra obsahuje salicyláty - je základem pro výrobu aspirinu a léčí horečku. Další léčebné vlastnosti jsou všestranné, dominuje i silný protizánětlivý účinek. Vrba vám může i splnit přání, nezapomeňte jí však poděkovat!

Nasbírejte si kaštany pod polštář!

Kaštan je veselý pohodář, který si umí udělat sám ze sebe legraci a zároveň neztrácí charisma. Je to společenský strom, velmi přátelský, vždy ochotný pomoci druhým, léčí celou řadu potíží od hemeroidů až po křečové žíly. Užívá se jeho tinktura nebo také přímo kůra, jejíž účinky ocení především ti, kdož mají potíže se žílami všeho druhu. Kaštan neboli jírovec léčí úspěšně revmatické bolesti, působí také silně protizánětlivě. Kaštany se nesbírají jen jako hračky pro děti, ale dodávají energii a pomáhají při bolestech kloubů a páteře. 

Sbírá se určitý počet pod polštář nebo ještě lépe pod matraci, údajně se jejich počet rovná věku člověka plus dva kaštany, které se přidávají navíc. Kaštany však nekonzumujte, jsou jedovaté! Jedlé kaštany totiž rostou na úplně jiném stromě! Strom je vhodný pro vážné, strnulé, ustarané osoby s vysoce vyvinutým smyslem pro povinnost. Tito lidé často velmi podléhají stresu a snadno se vyčerpají. Kaštanové stoly se hodí do hospůdek a zábavních míst.

Buk představuje stabilitu a sílu

Buk představuje neuvěřitelnou pevnost, stabilitu a sílu. Do bukového dřeva se ryly starogermánské runy, čaj z bukové kůry léčil spáleniny, horečku a nastuzení, bukový popel se přidával do mastí na rány. V Bachové květové terapii se buk používal při nadměrné vážnosti a kritičnosti. Buk představuje archetyp starce, moudrost, vážnost, důstojnost. Je ideálním meditačním stromem pro přepracované lidi, kteří potřebují klid.

Dub je strom spravedlnosti

Dub je symbolem odolnosti, stability a síly. Na rozdíl od buku je extrovertnější. Je přirozeně moudrý, vhodný pro ty, kteří se obtížně smiřují s vlastním osudem. Slouží jako zásobárna ryzí životní energie, pomáhá při stavech fyzické i psychické vyčerpanosti. Poskytuje silnou ochranu a podporuje mužskou plodnost. Dubová kůra obsahuje hodně tříslovin, pomáhá proti průjmu, hemeroidech i proti zvýšené potivosti nohou. Má silně dezinfekční účinky. Dub je také stromem spravedlnosti a jeho dřevo se hodí do soudních síní. Z pražených žaludů se dá připravit výborná náhražka kávy.

Vyberte si svůj strom!

Nevíte, který strom si vybrat? Řiďte se intuicí! Ideální je zkontaktovat se stromem, který vás jako první osloví a přitáhne. Nechejte na sebe působit jeho energii, dotkněte se ho nebo jej obejměte celým tělem. Nasbírejte si jeho plody a noste je u sebe nebo je umístěte do místnosti, ve které spíte. Rovněž předměty vyrobené ze dřeva mají mocnou energii a sílu, zejména jsou-li vyráběny s myšlenkou na pomoc, řešení problému či léčbu daného orgánu. 

Archetypy podle stromů

Stromy jsou živé bytosti a každý z nich může symbolizovat určitý typ osobnosti, pohádkovou postavu nebo archetyp. Jak můžeme rozlišit typy nejznámějších stromů? 

Čtěte také: Archetypy ve snech podle C. G. Junga

Lípa = matka, zralá žena

Bříza = mladá dívka, lesní víla

Vrba = stařena, vodní žínka nebo rusalka, případně vodník

Buk, Dub = starý moudrý muž, král nebo stařec

Kaštan = mladý muž v plné síle, rytíř

Ořešák = otec

Smrk = bojovník

Jedle nebo borovice = amazonka

Jilm = šašek, mladý, hravý a chytrý rádce krále

Javor, jasan = transformační, detoxikační a očistné stromy patřící bytostem, které dokážou měnit podobu


Psáno pro magazín Biorevue (2014)


Autor článku: Taťána Kročková     






Komentáře

Oblíbené příspěvky