Hypersenzitivita a jak s ní žít. Jak poznáme, že patříme mezi vysoce citlivé lidi?

Hypersenzitivita je pojem, který se nově objevuje v rámci psychologických diagnóz a syndromů. Jedná se o přecitlivělou, nebo jinak řečeno vysoce citlivou osobnost – Highly sensitive person (HSP), kterou poprvé popsala v roce 1997 americká psycholožka Elaine Aronová. Lidé, kteří do této škatulky spadají, se nyní snaží o to být více respektováni a přijímáni. Na téma vysoké citlivosti v současné době také vychází řada populárních knih. O co vlastně jde, kdo je hypersenzitivní a jak s touto diagnózou žít? 

Hypersenzitivita
Zdroj foto: Pixabay

Kdo je vysoce citlivý člověk – Highly sensitive person (HSP)?

Existuje několik pohledů na hypersenzitivitu. V zásadě se všechny definice shodují v tom, že hypersenzitivní člověk je přecitlivělý z hlediska svých vlastních emocí i emocí druhých lidí, které do sebe nechá snadno vstupovat. Tedy by se dalo také říci, že je sugestibilní (ovlivnitelný) a snadno podléhá manipulaci, hypnóze, sugesci, autosugesci a podobně. Všechno na něj zkrátka silně působí. Ať už jsou to různé zvuky, pachy, genius loci (duch místa), nejrůznější “energie”, emoce druhých lidí, informace z kolektivního vědomí i nevědomí a podobně. Určitě se dá snadno pochopit, o čem je tedy řeč. 

Hypersenzitivita neznamená výhradně jen to, že je dotyčný člověk spirituální, jasnozřivý či se může stát snadným médiem pro přenos informací odkudkoliv (tedy je vodivý jako voda), ale ani to, že je to hysterická citlivka, která dělá scény pro nic za nic. I když se hypersenzitivita často spojuje s emoční nestabilitou, hraniční poruchou osobnosti, autismem či ADHD, podle některých psychologů se dá údajně od těchto diagnóz spolehlivě odlišit. Rozpoznat to však jistě není snadné. Jedná se zkrátka o další z těch novodobých syndromů dnešní doby. 

V článku na iDNES píší, že “zvýšeně citlivých lidí si ve své knize Der Sensible Mensch (Citlivý člověk) všiml již v roce 1978 Wolfgang Klages, který je označil pojmem „mimózovití“ – podle rostliny mimóza, česky známé jako citlivka, jejíž listy se při dotyku zavírají a sklápějí."

Podle všeho se jedná o osoby, které se narodily s vysoce citlivou nervovou soustavou, což je zřejmě i něco, co se dědí. Uvádí se, že hypersenzitivních je zhruba 15 - 20 % lidí v populaci

Vysoce citliví lidé mezi námi

Konkrétně mně se dostala do ruky prozatím jediná publikace na toto téma, kterou nově vydalo nakladatelství Portál, a sice je to kniha Vysoce citliví lidé mezi námi od Rolfa Sellina. Obdobných knih ale existuje spousta a rozhodně se je chystám prostudovat, neboť i já jsem se v této škatulce již dávno našla a tak nějak jsem se s hypersenzitivitou naučila žít (i když to mnohdy vůbec nebylo a není snadné, zejména ve vztahu k druhým osobám – převážně autoritám, lékařům, apod.)

Jak poznám, že jsem hypersenzitivní?

Pokud se dokážete najít v těchto tvrzeních, pak to nejspíše znamená, že jste i vy hypersenzitivní:

  1. Vadí vám ostré světlo, silné zvuky a nejrůznější pachy. Máte pocit, že některý z vašich smyslů jede na více než 100 %, anebo klidně také všechny.
  2. Vnímáte a velice silně prožíváte různé estetické zážitky, krásu přírody, různá místa, staré domy, hrady, zámky, západ slunce, poslech hudby, umělecké dílo, obraz, šumění listí ve větru a podobně. Nejspíše máte také velmi bohatou vnímavost a představivost, dobrou paměť a umělecké sklony. 
  3. Každou chvíli se dojmete k slzám, často pláčete, silně prožíváte všechny emoce, máte silně vyvinutou empatii a někdy nedokážete úplně rozeznat, které emoce jsou vaše a které už patří jiným lidem. Pokud jste součástí nějakého emočního zážitku druhých, všechno si příliš berete, vaše vcítění je tak silné, že máte pocit, že se to odehrává vám samotným a ne druhým lidem. 
  4. Nevydržíte dlouho ve společnosti jiných lidí. Nemáte rádi davy, místa, kde se shlukuje hodně lidí pohromadě. Nakupování v centrech, pobyt na pracovišti ve velkém kolektivu lidí, nebo hlučné zábavy a party vás nesmírně vyčerpávají. I od intenzivního kontaktu s jediným člověkem si po nějaké chvíli potřebujete odpočinout. Jste rádi sami, máte spíše introvertní povahu. (Výjimkou ale nejsou ani hypersenzitivní extroverti)
  5. Z některých lidí vás vyloženě bolí hlava nebo už pomyšlení na budoucí kontakt s nimi vám dělá zle, což se projevuje i fyzicky na vašem těle. Různé budoucí události, které ve vás vyvolávají stres, už předem způsobují, že je vám fyzicky špatně. 
  6. Trpíte psychosomatickými chorobami, jste přecitlivělí na jakékoli vnější podněty, vše je pro vás toxické, můžete trpět různými alergiemi, atopickým ekzémem, histaminovou intolerancí a podobně. Je pro vás velmi vhodné žít ve stylu BIO a EKO, vyhnout se chemii, i znečištěné životní prostředí na vás hodně působí, stejně jako různé cizorodé látky a léky.
  7. Při neurologickém vyšetření reagujete velmi přecitlivěle, i váš záznam EEG se může lišit od standardního nálezu u jiných lidí. 
  8. Snadno u vás může vzniknout trauma nebo různé psychické bloky, zkrátka nejste splachovací a pokud se snažíte ovládat po psychické stránce, může vás zradit vaše tělo. 
  9. Dokážete velmi brzy rozpoznat budoucí nemoc, a to jak u sebe, tak třeba i u druhých, i když příznaky ještě nejsou jasně viditelné. 
  10. Hodně přemýšlíte, máte bohatý vnitřní život.
  11. Jste lekaví a citliví na jakýkoliv podnět, nesnášíte násilí a explicitní scény ve filmech, jakékoliv bezpráví a nespravedlnost se vás hodně dotýkají.
  12. Můžete mít tzv. synestézii (sdružené vnímání smyslů). 
  13. Míváte tzv. spasitelský syndrom, býváte vrbou pro druhé. Druzí lidé vás vyhledávají pro vaši bezmeznou empatii a schopnost druhým naslouchat.
  14. Můžete mít problém s udržením svých hranic a uměním být asertivní a uměním říkat NE. 
  15. Můžete být často nemocní, obtížně zvládat své emoce, nebo podléhat závislostem a nepochopení stran svého okolí, dokud si skutečně nepřiznáte kdo doopravdy jste a nezařídíte si podle toho svůj život a to co pro sebe potřebujete.
  16. Vaše sny jsou velmi emotivní a silně je prožíváte, ve snech je to vaše druhá realita, máte dispozice k lucidnímu snění a astrálnímu cestování

Hypersenzitivita – jak si udělat z handicapu přednost?

Pokud jste se našli, již nyní víte, že jste hypersenzitivní. Protože se jedná o novou diagnózu a syndrom, za který se nemusíte stydět, nebojte se udělat si z tohoto handicapu přednost a zajistit si životní prostor a podmínky pro sebe tak, abyste se nemuseli schovávat, něco předstírat, před něčím utíkat, lhát a potlačovat svou vlastní přirozenost, což by vám rozhodně neprospělo. Pojďte prostě s pravdou ven. 

Ne, nejste divní. Máte právo být takovými, jakými jste. Snažte se využít své schopnosti tak, aby vám byly k užitku. Mezi hypersenzitivními lidmi nejčastěji najdeme umělce, spisovatele, hudebníky, terapeutky, ezoteriky, nebo lidé v pomáhajících a zdravotnických profesích

Hypersenzitivitu podněcuje také ryze rostlinná či vitariánská strava, konkrétní typ nervové soustavy, která se dědí, ale také přidružené psychiatrické diagnózy, případně také nedostatek hořčíku a nevyrovnaná hormonální hladina v těle, zejména u žen

Čtěte také: Jak se chránit před negativní energií a energetickými upíry?

Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky