Zdravé ledviny znamenají zdravý vztah člověka k ostatním

Trápí vás opakované záněty močových cest, potíže s močením, bolesti v oblasti beder, únava, suchá kůže, celková slabost nebo otoky? To vše může znamenat, že máte problémy s ledvinami. Naštěstí existuje spousta bylinek na pročištění i posílení ledvin a celého urologického systému.


Vztahy
Zdroj foto: Pinterest

Ledviny jakožto párový orgán spojený s hospodařením s životadárnou tekutinou - vodou, která symbolizuje citovou rovinu také mohou poukazovat na potíže v partnerských vztazích. Říká se, že kdo trpí dysfunkcí ledvin, obvykle nemá v pořádku partnerský vztah. Jako nejčastější duchovní příčina nemoci ledvin se uvádí nerovnováha ve mezi přijímáním a dáváním ve vztazích, zklamání, frustrace, strach z tělesné či duševní blízkosti a nemožnost navázat vztah s druhým člověkem. Ledviny a urologický systém se stejně jako pohlavní orgány nachází v oblastí druhé - sexuální čakry, která symbolizuje náš vztah k sexualitě a k partnerských vztahům. 

Jak poznat, že ledviny nejsou v pořádku?

Jedním z příznaků onemocnění ledvin jsou otoky kdekoliv na těle. Ledviny vás totiž nemusí přímo bolest. Vznikající otoky jsou projevem špatného hospodaření těla s tekutinami a zadržování vody v těle. Jako důsledek toho se může objevit celková tělesná únava, sucho či pachuť v ústech, suchá pokožka, potíže s močením, netypický vzhled moči a případné bolesti v zádech nebo při močení. Věnovat pozornost byste měli tomu, když chodíte častěji na záchod, například v noci více než dvakrát, ale také když močíte méně často a moč je tmavá, zakalená, hustá nebo se na ní vytváří bublinky, což bývá známkou toho, že se v ní nacházejí bílkoviny. 

Častými potížemi bývají záněty močových cest, které mohou být velice nepříjemné a bolestivé. Obvyklými přírodními prostředky, po kterých nejčastěji saháme jsou brusinky, lichořeřišnice, zlatobýl, bříza, přeslička nebo vřes. Ledvinám mohou pomoci ale také například okurka, meloun, petržel, řeřicha nebo kopřiva. 

Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bývá součástí mnoha urologických čajů. Kromě toho, že můžeme její sušené listí popíjet jako čaj, lze ve zdravých výživách sehnat také březovou šťávu. Ta není ničím jiným než mízou ze stromů, která se většinou dováží z Ruska. Bříza je močopudná, má čistící účinky na celý organismus, odvodňuje, pomáhá při dně a revmatismu, rozpouští ledvinové kamínky a zmírňuje otoky těla. Tinktura z pupenů se využívá při onemocnění slinivky a  sleziny. Pomáhá také při osteoporóze. Březový odvar je odjakživa známý i na podporu růstu vlasů a dezinfekci vlasové pokožky. 

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřiva je známou žahavou léčivkou, jejíž mladé výhonky se sbírají především na jaře, a to buď k lisování čerstvé šťávy nebo popíjení čaje, který se využívá hlavně při jarních detoxikačních kúrách. Kromě toho je možné z kopřivových listů připravit polévku či omáčku a nahradit tak jimi například špenát. Kopřiva je velice prospěšná, protože obsahuje také cenné látky, vitamín C a velké množství železa, odvodňuje, pomáhá při nemocech krve a chudokrevnosti, při různých infekčních chorobách, cukrovce, revmatismu, ekzémech, autoimunitních a alergických onemocněních, a také při ledvinových kamenech, urologických zánětech a nemocech ledvin. 

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)

Tato barevně kvetoucí rostlinka s kulatými listy se často vyskytuje v truhlících letních zahrádek. Je známým přírodním antibiotikem, které se užívá převážně ve formě tinktury připravené ze semen. Je však možné přímo konzumovat čerstvé listy, a to buď preventivně, nebo hned při počínajících příznacích angíny nebo zánětu močových cest. Lichořeřišnice hubí streptokoky a E. Coli, což jsou právě nejčastější bakterie způsobující angíny nebo záněty močových cest. Při urologickém zánětu tedy rozhodně sáhněte také po lichořeřišnici.

Klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon)

Traduje se, že na ledviny jsou dobré brusinky nebo brusinková šťáva. Pokud máte nějaké potíže, rozhodně můžete brusinky pojídat nebo popíjet naředěnou brusinkovou šťávu. Vyhýbejte se silně koncentrovaným kyselým šťávám, mohly by vám močové cesty ještě více podráždit. Ale není brusinka jako brusinka. Klasická brusnice je chráněná. Ve volné přírodě ji tedy sbírat nemůžete. Na trhu však najdete řadu preparátů, šťáv či sušeného ovoce pod názvem klikva velkoplodá neboli kanadská brusinka. Nemusíte mít žádné obavy, účinky má velmi podobné. Stejně jako tradiční brusinka dezinfikuje močové cesty, působí jako přírodní antibiotikum, dodává tělu vitamíny a látky potřebné k uzdravení. Užívat můžete i tinkturu nebo popíjet čaj z listů. Pokud brusinky neseženete, můžete je nahradit borůvkami. Ačkoli borůvky působí spíše na střeva a trávicí systém, mají rovněž výborné antibiotické účinky, léčí záněty v krku a močovým cestám i ledvinám rovněž pomohou.

Přeslička rolní (Equisetum arvense)

Na ledviny a močové cesty je také dobrá přeslička. Seženete ji buď jako součást ledvinových a urologických směsí, anebo  samostatně. Pokud bezpečně nerozeznáte přesličku rolní, raději se jejímu sběru ve volné přírodě vyhněte. Existují totiž i jiné druhy přesliček, které jsou však jedovaté. Přeslička se nejčastěji užívá jako čaj, ale výborné jsou i sedací koupele nebo obklady. Kromě toho že léčí celý močový systém, pomáhá i v případě gynekologického onemocnění, revmatismu a bolestech páteře, uskřinutí nervů, při prochladnutí nebo těžkých zánětech projevujících se i močením krve. Přeslička dezinfikuje, hojí, zastavuje krvácení, léčí sliznice poraněné vylučováním kaménků a podobně. Je vhodná i při výhřezu ploténky, hemeroidech a infekčních stavech. 

Vřes obecný (Calluna vulgaris)

Krásný vřes, který kvete na podzim na stráních je další bylinkou vhodnou pro léčbu ledvin. Celkově uklidňuje, dezinfikuje, odvádí z těla vodu, pomáhá při řezavých bolestech provázející záněty močových cest, ulevuje i při revmatismu a bolestech páteře, prospívá při nastuzení, rozpouští močové kaménky. Popíjí se čas, lze využít i sedací koupele nebo tinkturu. 

Celík zlatobýl (Solidago virgaurea)

Zlatobýl je další výbornou bylinkou na ledviny, močové cesty, ale také prostatu. Je močopudný a odvádí vodu z těla, rozpouští močové kameny, dezinfikuje močové cesty a léčí zvětšenou prostatu. Využívá se také při léčbě stařecké demence, kornatění tepen, snížené pohyblivosti po úrazech, dezinfekci špatně se hojících ran, ekzémů a bércových vředů. Užití je možné ve formě čaje, výplachu nebo tinktury.

Jehlice trnitá (Ononis spinosa)

Tato bylinka je známá jako lék na záněty močových cest, ledvinové potíže, revmatismus i močové kameny. Velmi silně čistí a dezinfikuje, je vynikajícím detoxikačním prostředkem, podporuje vylučování kyseliny močové a čistí i krev a lymfu. Jedná se o růžově kvetoucí polokeř, z něhož se využívá kořen, který je asi nejlepší užívat ve formě tinktury. Ta však není vhodná pro těhotné, kojící ženy a malé děti. 

Recepty ze starých herbářů: 

Čaj na odvodnění

Připravíme si: 

30 gramů sušené bazalkové nati

30 gramů sušeného březového listí

30 gramů sušených chmelových šištic

30 gramů sušené natě přesličky

30 gramů sušených drcených šípků

Vše smícháme dohromady. 15 gramů směsi přelijeme 1/2 litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Poté scedíme a pomalými doušky popíjíme v odpoledních hodinách...

Čaj proti ledvinovým kaménkům

Připravíme si: 

25 gramů semínek petržele

30 gramů sušeného březového listí

30 gramů sušené natě přesličky

25 gramů kořene jehlice trnité 

10 gramů roztlučeného jalovce

30 gramů šípkových plodů

Vše smícháme dohromady. 20 gramů směsi přelijeme 3/4 litrem vroucí vody a necháme louhovat 6 hodin. Poté uvedeme do varu a necháme asi 3 minuty přejít varem, odstavíme, a po 20 minutách scedíme. Vychlazený čaj pijeme v průběhu dne po velmi malých dávkách. 

Čaj při zánětu ledvin

Připravíme si: 

30 gramů sušených šípků

10 gramů semen koriandru 

15 gramů semen anýzu

10 gramů sušené natě šalvěje

25 gramů sušených listů jahodníku

10 gramů sušených kuliček jalovce

25 gramů sušených březových listů

Vše smícháme dohromady. 20 gramů směsi přelijeme 3/4 litrem vroucí vody a necháme louhovat 12 hodin. Poté uvedeme do varu a necháme asi  4 minuty přejít varem, odstavíme, a po 20 minutách scedíme. Vychlazený čaj pijeme v průběhu dne po velmi malých dávkách. 


Psáno pro Bylinky Revue (2018)

Autor článku: Taťána Kročková



Komentáře

Oblíbené příspěvky