Štítná žláza podle ájurvédy. Jak o ni pečovat?

  Štítná žláza se řadí mezi velmi důležité žlázy s vnitřní sekrecí, tzv. endokrinní orgány. Hormony štítné žlázy ovlivňují metabolismus živin (tuků, bílkovin, cukrů), termoregulaci, centrální nervovou soustavu, zvyšují spotřebu kyslíku a mají další významné funkce pro správnou funkci orgánů a tkání. Kromě hormonů T3 a T4 produkuje štítná žláza ještě kalcitonin, který má vliv na metabolismus vápníku.

Štítná žláza
Zdroj foto: Pixabay

Když nefunguje štítná žláza, ájurvéda říká NE umělému podávání hormonů

Základní funkcí štítné žlázy je fungovat jako jiskra pro udržení oxidačního/energetického metabolismu ve většině tkání. Metabolické procesy jsou dle ájurvédy řízeny a kontrolovány trávicím ohněm, AGNI. Ten společně s třemi dóšami (váta, pitta, kapha)  udržuje homeostázu v těle. Proto hormonální léčba podáváním syntetických hormonů není v ájurvédě  při nerovnováze štítné žlázy prováděna. Pokud se totiž podíváme na endokrinní poruchy očima ájurvédy, můžeme jim rozumět tak, že jde o nerovnováhu agni (džathara agni, bhuta a dhatu agni) a třech dóš. Tyto nerovnováhy se projeví i na úrovni srot (tělesných kanálků), kterými proudí život, dóši, tkáně a jejich výživa, odpadní látky, toxiny atd. 

Jak stres ovlivňuje funkci štítné žlázy

Počet lidí s dysfunkcí štítné žlázy po celém světě neustále narůstá, pravděpodobnost onemocnění štítné žlázy je několikrát vyšší u žen. Příčiny dysfunkcí štítné žlázy nejsou v západní medicíně zcela jasné. Uvádí se autoimunitní onemocnění, záněty (zvyšují hladiny kortizolu v krvi, což vede k narušení hormonů štítné žlázy), ozáření, nádor či nedostatek jódu. Ráda bych zde poukázala na skutečnost, že nadměrně vysoká hladina kortizolu v krvi (tj. jednoduše řečeno život plný stresu a tlaku nevyvážený odpočinkem a technikami snižujícími hladinu stresu v organismu) vede k významnému narušení hormonální rovnováhy v těle, k hormonální rezistenci až  vyčerpání žláz s vnitřní sekrecí včetně štítné žlázy.

Příčiny dysfunkce štítné žlázy

Za základní příčinu narušení funkce štítné žlázy považujeme v ájurvévě nevhodný životní styl a stres.   Sedavý způsob života znerovnovážňuje kapha dóšu a zpomaluje agni (manda agni), zatímco nadměrná aktivita, stres, strachy či obavy a hněv vedou k nerovnováze váty a pitty. Pokud žiji nadměrně intenzívně, přepracování mám na denním pořádku, zvýšený tedžas (jemná energie ohně) spaluje ódžas (imunitu a vitalitu), časem dojde ke vzniku autoimunitního onemocnění.

Štítná žláza a emoce

Štítná žláza a její nemoci souvisí rovněž s emocemi (lítost, smutek, opuštění, zrada, vina, nedostatek komunikace). Z hlediska energetického a jemnohmotného nutno zmínit, že endokrinní nerovnováhy vznikají jako následek čakrových nerovnováh (nikoli obráceně). Naše medicína toto též bere pomalu v potaz, když hovoří o tzv. psychosomatice. Krční čakra višuddha představuje jakýsi most mezi myšlenkami a city, jde o naše sebevyjádření. Její rovnováha se projevuje tím, že člověk se nebojí jít  svou vlastní cestou, takovou, kterou mu našeptává jeho vnitřní intuice. Višuddha je  centrem inspirace, kreativity, realizace nápadů. Její rovnováha a správná funkce se odráží v tom, jak vyjadřujeme své názory, touhy, pocity. Komunikace vnitřní se potkává s vnější, je to místo, kde se láska stává písní a soucit řečí.

Snížená funkce štítné žlázy – hypotyreóza

Nejčastější onemocnění štítné žlázy, k němuž často dochází díky autoimunitnímu onemocnění. Představuje zpomalení metabolismu organismu, za kterým stojí, zjednodušeně řečeno, nerovnováha kapha dóši (resp. všech tří dóš), manda agni (nízký agni) a vznik ámy (toxiny ukládající se v těle)

Zvýšená funkce štítné žlázy – hypertyreóza

 Štítná žláza pracuje příliš a dochází k nadměrné tvorbě hormonů. Příčinou této poruchy je zvýšená váta a pitta, narušené trávení zablokuje kanálky v těle (sroty), což vede ke zvýšené funkci štítné žlázy. Některé možné příčiny – suchá a příliš lehká strava, nadměrné půsty, zadržování přirozených potřeb, hněv, úzkost aj.  

Léčba poruch štítné žlázy

Pro léčbu nemocí štítné žlázy je podstatné zhodnotit a upravit stav agni, dóš, tkání a srot. Léčba je vždy individuální a vyžaduje odbornou konzultaci ájurvédského lékaře či terapeuta. Základními pilíři léčby je krom odstranění překážky v těle áhára (strava), vihára (životní styl) a manas (vhodné mentální přístupy) … celostní přístup cílí na příčinu a odstraní nerovnováhy v těle i mysli.   Vnitřní inteligence organismu je úžasný a zároveň ale křehký mechanismus pro udržení rovnováhy, proto tabletka prostě nemůže nikdy dostatečně dobře zharmonizovat organismus, potřebujeme vždy začít u sebe. Ájurvéda tvrdí, že jsme ovlivněni na úrovni těla, mysli i duše vším, s čím přijdeme do styku, co vložíme do úst i do svého života.

Za účelem zharmonizování funkce štítné žlázy zařazujeme do života čerstvou stravu připravenou a konzumovanou v souladu s ájurvédskými doporučeními (kvalita a sezónnost potravin, teplá jídla, časy jídel – nevynechávat oběd, kombinace  jednotlivých potravin, koření aj.), individuálně přiměřený pohyb (procházka, čchi kung, tai či, jóga) a pasivní odpočinek, PRAVIDELNOST, relaxační techniky a včasné ukládání se ke spánku. Terapeut po zhodnocení stavu konkrétního pacienta může doporučit agni dípanu (prostředky pro zvýšení agni), ámapáčanu (prostředky k redukci ámy), pančakarmu (hluboký systém očisty organismu), užívání bylin (např. šiladžit, triphala guggul, amalaki,  moringa, tulsi, pískavice řecké seno). 

Součástí léčby může být i vitamín C  (dle určitých výzkumů může přirozená antioxidační terapie (např. vit. C) odvrátit poškození štítné žlázy a optimalizovat funkci štítné žlázy.  V rámci léčby se pozornost věnuje i energetickým technikám (marma terapie), dýchacím technikám (pránájáma), nápomocná může být i např.  širodhara, udvartana, abhynaga či jóga.


Autor článku: Mgr. Andrea Lazarská 

Komentáře

Oblíbené příspěvky