Homeopatie: Léky pro maminky s dětmi v období těhotenství a kojení

Období těhotenství a kojení je velmi náročné po fyzické i psychické stránce. Žena by se navíc měla vystříhat všech možných léků, konkrétních potravin nebo i bylin, které by mohly uškodit  buď jí, anebo dítěti. Právě homeopatie se může stát skvělou, účinnou a neškodnou volbou první pomoci v případech, kdy se objevují příznaky nemoci nebo psychické nepohody. 

Každá žena potřebuje po náročném porodu znovu nabrat sílu a poléčit si mnohá fyzická i psychická zranění. Maminky rovněž s oblibou sahají po homeopatických přípravcích v případě kojeneckých kolik, růstů zoubků, nedostatku mateřského mléka, lehčích poporodních splínů nebo nepříjemných reakcí po očkování. Homeopatické léky nemají žádné vedlejší účinky, a pokud jsou správně zvoleny, dokáží značně ulevit. Které jsou tedy nejvhodnější pro období mateřství, těhotenství a kojení?

Miminko
Zdroj foto: Pixabay

Těhotenské nevolnosti a obtíže spojené s porodem

V prvních čtyřech měsících těhotenství se u mnohých žen objevují ranní či celodenní žaludeční nevolnosti, které mohou být spojeny také se zvracením. Kromě kandovaného zázvoru jsou vhodnou a šetrnou pomocí homeopatika, například lék Ipeca 9 CH nebo Sepia 15 CH. U Ipecy se může jednat o úporné zvracení a přetrvávající nevolnost, symptomem u Sepie bývá přecitlivělost na pachy, například z vařícího se jídla a podobně, přičemž ke zvracení vůbec nemusí dojít.

Během porodu často dochází k různým poraněním, fyzickým i citovým, například v podobě nešetrného přístupu zdravotníků nebo zklamání kvůli porodním komplikacím či nutnosti provést operativní porod. Později může dojít i  k rozvoji nepříjemných poporodních následků, třeba v podobě poklesu dělohy, inkontinence či sexuálního nezájmu kvůli bolestivosti pohlavních orgánů. I tady může pomoci homeopatie. Jestliže se žena cítí traumatizovaná, zneužitá po chirurgickém zákroku, který byl sice nutný, ale sama si jej nepřála, lze jednoznačně zvolit lék s názvem Staphysagria 9, 15 nebo 30 CH. Obvykle se podává po nástřihu hráze (epiziotomie) nebo po císařském řezu. Žena vnímá zneužití a zranění, je hrdá a pečlivě se ovládá, ale uvnitř cítí nevýslovný vztek na lékaře a zdravotníky. Jedná se o potlačené negativní emoce, které mohou nadělat velkou paseku. Tento lék pomáhá nejen k zahojení fyzické jizvy, ale také k vyléčení jizvy na duši. Jestliže je žena psychicky víceméně v pořádku, ale bolí ji jizva, stačí lék o nižším ředění, pokud je žena silně citově zraněná a traumatizovaná, použijte vysoké ředění. Po operativním porodu se také hodí lék Arnica, ten stačí v nižším ředění, například 5 nebo 9 CH. 

Dalším výborným lékem je Sepia. Lze jej použít u těhotenského zvracení, ale také u mnoha poporodních problémů. Žena je vyčerpaná po náročném porodu, a to jak fyzicky, tak také psychicky. Je přecitlivělá, vnímá zodpovědnost za dítě a povinnost pečovat o druhé, ale velice ji to vysává, proto se objevují pocity niterné nespokojenosti, výbuchy emocí, potřeba vlastního klidu nebo úniku od toho všeho. K manželovi i dítěti se chová velmi chladně, spíše funguje jako stroj. Připadá si nedoceněná a nenávidí soucit, spíše to všechno považuje za vlastní selhání. Mezi tělesné symptomy patří narušení funkce pánevních svalů, pokles dělohy, případně také inkontinence. Lék je možné užívat v různém ředění, u fyzických příznaků v nižším, u převládajících psychických symptomů ve vyšším. 

Obtíže při kojení a novorozenecké koliky

Na podporu tvorby mateřského mléka znají ženy různé fígle -  kromě popíjení bílé kávy, mandlového mléka a bylinek, jako je například kontryhel nebo jestřabina, může i tady zafungovat vhodně zvolený homeopatický lék. Při nedostatku mateřského mléka můžete vyzkoušet homeopatikum s názvem Calcarea carbonica. U silně nalitých a zatuhlých prsů s rozpraskanými bradavkami, kdy není možné kojit, zkuste lék Phytolacca nebo Lac caninum. Pokud hrozí zánět prsu a objevují se na něm zarudlé skvrny, prs je horký a nateklý s pulzující bolestí, sáhněte po léku Belladonna. Tady se uplatní léky v nižším ředění. 

Kojící maminky si obvykle nemohou dopřát k jídlu všechno, po čem baží, je potřeba kontrolovat jídelníček hlavně kvůli miminku, které může trpět na koliky. Mnohé ženy to nedodržují, je to vcelku individuální záležitost, ale obecně platí vynechání všech nadýmavých a dráždivých potravin z jídelníčku, tedy se jedná převážně o čerstvé pečivo, luštěniny a ostré koření. Kromě heřmánku, který můžete vyzkoušet i v homeopatické podobě pod latinským názvem bylinky Chamomilla, existují další tři vhodné léky. Je to Colocynthis, který můžete podat v případě, kdy se dítě úplně svíjí bolestí a úlevu mu přináší doteky a jemná masáž bříška. Při obdobných symptomech, kdy dítě přitahuje kolínka k bříšku, podávejte Magnesium phosphoratum. U silné podrážděnosti a prohýbání těla do oblouku vyzkoušejte lék Discorea. Léky volte v nižším ředění 5 nebo 9 CH a granulky rozpusťte na lžičce v troše převařené kojenecké vody. Při akutních bolestech podávejte dítěti každou hodinu tři rozpuštěné kuličky. 

Poporodní deprese a citové problémy 

V souvislosti s hormonálními procesy v těle dochází u některých žen k projevům tak zvané poporodní deprese. Někdy může jít o pouhý pokles nálady, nervozitu nebo obavu z toho, jak žena obstojí ve své nové mateřské roli, závažnějšími případy může být poporodní psychóza, která se může zcela vymknout kontrole a vyžaduje již odbornou léčbu s nasazením psychofarmak. Pokud se jedná o mírné výkyvy nálad, může pomoci homeopatie. 

Významným lékem je například Cimicifuga. Klinickým obrazem léku je strach ze selhání v roli matky, mnohé nedefinovatelné úzkosti, pesimismus a bolesti kloubů. Dalším lékem může být Ignatia, která se dobře uplatňuje v případech silného citového rozrušení, nevyrovnanosti, hysterie, duševního vyčerpání, nervozity, nespavosti a lítosti. Často se zde objevují hysterické reakce, například smích v nevhodné situaci a podobně. Pokud je žena uzavřená a plačtivá, pochybuje o svých mateřských schopnostech, je spíše v útlumu a vyhledává samotu, může vyzkoušet lék Natrum muriaticum. Obvykle má chuť na slaná jídla a cítí beznaděj či pocit marnosti. 

Jestliže naopak potřebuje soucit, fyzický kontakt, touží po útěše a dotecích, je vhodné nasadit lék Phosphorus. Mezi další symptomy patří obavy, úzkosti a fobie, extrémní žízeň a chuť na studené nápoje, přecitlivělost na hluk, světlo a pachy. Tyto ženy jsou vysoké, štíhlé, přátelské, umělecky založené, někdy se zrzavými vlasy. Pro pasivní a plačtivé plavovlásky se zase často uplatňuje lék s názvem Pulsatilla. Tyto ženy potřebují praktickou pomoc a trvalou citovou podporu. Snadno se rozpláčou, mají rády čerstvý vzduch, málo pijí a necítí se dobře v uzavřených místnostech. Rovněž vyžadují konejšivou útěchu. 

Dětské nemoci a očkování

Prevencí dětských nemocí je očkování. Řada z nich se už u nás ani nevyskytuje, protože je očkování vymýtilo. Obvykle narazíme na plané neštovice. Zde můžeme použít lék Belladonna v ředění 7 CH v případě vysoké horečky s horkými zarudlými tvářemi, suchou pokožkou a tepavými bolestmi hlavy. Podáváme tři granulky rozpuštěné na lžičce v převařené vodě každé dvě hodiny. Pokud vyrážka hnisá, dítě se hodně potí a má velkou žízeň, vyzkoušejte ve stejném ředění i dávkování lék Mercurius. Jestliže je dítě plačtivé, potřebuje čerstvý vzduch a touží po mazlení a konejšení, můžete opět ve stejném ředění i dávkování podat lék Pulsatilla. V případě velkého svědění, zkuste lék Rhus toxicodendron

Pokud chcete své dítě nechat očkovat a obáváte se nežádoucích reakcí, doporučuje se podávat lék Thuja occidentalis v ředění 9 CH tři granulky třikrát denně, a to už tři dny před očkováním. Dítěti, které má panickou hrůzu z jehel, můžete nabídnout lék Silicea 9 CH po třech kuličkách každou hodinu v případě velkého strachu před očkováním. Dětem, které nemohou ještě kuličky cumlat v ústech, lék rozpustíme v troše převařené vody a podáme na lžičce. 

Růst zoubků a bolesti uší u dětí

Růst zoubků je významným obdobím, které bývá často spojeno s proplakanými večery a vyčerpáním rodičů. Kromě jantarových korálků, které podle pověry ulevují od bolesti, můžete vyzkoušet heřmánek v homeopatické podobě pod názvem Chamomilla, v ředění 15 CH, který se podává ukřičeným a podrážděným dětem. U zduřelých a zarudlých dásní s pulzující bolestí můžeme zvolit lék Belladonna v ředění 9 CH. Pokud je dítě plačtivé a chce se neustále chovat, můžete vyzkoušet také lék Pulsatilla v ředění 15 CH. Ideální je granulky rozpustit v troše převařené kojenecké vody a podávat dítěti po lžičkách v intervalech, jednu čajovou lžičku s rozpuštěnými třemi granulkami třikrát denně, v krizové situaci každou hodinu. 

Malé děti často trpí na silně bolestivé záněty středouší s vysokými horečkami. Kromě typických homeopatických léků na horečku a záněty, se konkrétně v těchto případech doporučuje kapat do oušek naředěný koncentrovaný olej z oregána, který má silné dezinfekční účinky. Použít lze také olej z tymiánu, s přidaným česnekem nebo olej z třezalky. Homeopaté doporučují také olej z divizny nebo pár kapek teplého oleje s rozpuštěným lékem Verbascum v nižším ředění, což je latinský název pro diviznu. 

Atopický ekzém u dětí

U mnoha miminek se objevuje atopický ekzém jako reakce přecitlivělosti na přijímanou potravu nebo nevhodné prostředí. Alergenů je všude dost, je třeba spíše přijít na to, co potíže způsobuje. Bohužel se u mnohých kojených dětí objevuje alergie na bílkovinu kravského mléka přijímanou už z potravy matky, která po tomto zjištění musí nasadit přísnou dietu. Homeopatie může pomoci ulevit od svědivého ekzému a narušené imunity pokožky.

Vhodným přípravkem je olej či mast z měsíčku lékařského či homeopatikum s názvem Calendula, které může být také v podobě masti nebo krému. Podle typů ekzému volíme léky jako například Calcarea carbonica, Pulsatilla, Arsenicum Album, Natrium sulphuricum, Dulcamara, Mercurium nebo Antimonium Crudum. Při silném svědění můžete použít Sulphur nebo Rhus toxicodendron, při otocích podobných včelímu bodnutí Apis mellifica.

Ve všech uvedených případech je vhodnější navštívit zkušeného homeopata a nechat si doporučit či předepsat vhodný lék než něco vybírat na vlastní pěst. Mnohé léky jsou v lékárnách pouze na lékařský předpis, takže si je sami neobstaráte. Dávkování a ředění je různé, obvykle platí, že potíže na fyzické úrovni vyžaduji nižší ředění, psychické obtíže ředění vyšší, obvykle stačí tři granulky třikrát denně, v akutních případech se podávají každou hodinu až do odeznění příznaků. 


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky