Rostlinné oleje jako léčebné zázraky pro vnitřní i vnější použití

Chcete úspěšně zhubnout a máte pocit, že tuky nemají ve vašem jídelníčku co dělat? Opak je pravdou! Takové za studena lisované rostlinné oleje jsou nenahraditelnou součástí stravy a jejich léčebné účinky ledaskoho překvapí! 

Každý se vyhýbá tuku jak může, aby nepřibral, nezvýšil se mu cholesterol a tak dále. Ovšem taková rizika představují pouze tuky živočišné! Lisované oleje z rostlin jsou naopak tím nejlepším, co můžeme našemu tělu dopřát a těmi šetřit opravdu není zapotřebí! Leckoho možná i překvapí, z čeho všeho je možné olej vylisovat.  

Oleje
Zdroj foto: Pixabay

Omega 3  mastné kyseliny jsou nutnou složkou stravy

V prvé řadě rostlinné oleje obsahují spoustu cenných látek, především esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo nedovede samo vyrobit. Zejména se jedná o omega 3 mastné kyseliny, které jsou velmi prospěšné pro správnou funkci mozku, paměť i snižování hladiny cholesterolu v krvi. Mají protizánětlivý účinek, zabraňují vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují krevní tlak, eliminují riziko vzniku nádorového bujení, u dětí jsou nutné pro správný vývoj a růst a také pomáhají při artritidě, cukrovce a alergiích všeho druhu. U žen v těhotenství jsou nutné pro správný vývoj plodu bez nervových a očních vad. 

Jsou ve větším množství obsaženy v rybím tuku. Z rostlinných zdrojů můžeme omega 3 mastné kyseliny najít v oleji z konopných semínek, chia semínek, lněných semínek, semen černého rybízu a angreštu a také v sójovém, řepkovém, ořechovém a klíčkovém oleji. V malém nebo stopovém množství se také vyskytují v oleji olivovém, slunečnicovém, pupalkovém, podzemnicovém, kokosovém a palmovém. Tyto oleje obsahují větší množství omega 6 mastných kyselin, kterých při běžné stravě lidské tělo přijímá dostatek. Důležitý je ale vyvážený poměr mezi příjmem omega 6 mastných kyselin a omega 3 mastných kyselin a ten by měl být maximálně 3 : 1. 

Nejzdravější je konopný a lněný olej 

Vyvážený poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin má bezesporu konopný olej, který lze úspěšně použít také na pokožku k léčbě nejrůznějších ekzémů a kožních defektů. Olej obsahuje řadu vitamínů a antioxidantů, například vitamín A, vitamíny skupiny B, Vitamín C, D a E. Je nejvhodnějším olejem s vyváženým poměrem esenciálních mastných kyselin a je možné ho užívat dlouhodobě. Samozřejmostí je, že olej by měl být nerafinovaný, za studena lisovaný a skladovaný v chladu a temnu. Zevní užití je vynikající při atopickém ekzému, celkově konopný olej pomáhá při poruchách imunity, alergiích všeho druhu, kardiovaskulárních onemocněních, vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu a nadváze. 

Lněný olej je také velice oblíbený a obsahuje opravdu cenné množství omega 3 mastných kyselin, ale poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin není až tak vyvážený, dokonce lněný olej jako snad jediný obsahuje méně omega 6 mastných kyselin než omega 3 mastných kyselin. Na škodu to určitě není, řada olejů obsahuje obrovské množství omega 6 a minimum omega 3 a jejich dlouhodobým užíváním pak dochází k nedostatku omega 3 mastných kyselin. Lněný olej je ale velmi náročný na skladování, bohužel se často stává, že se při procesu lisování cenné látky ničí, skladovat by se měl pouze krátkodobě a rozhodně v chladnu. Doporučuje se lisovat si olej čerstvý nebo výhradně užívat pouze lněná semena, protože olej velmi rychle oxiduje. 

Pro běžné užívání je nejvhodnější řepkový a olivový olej

Vhodnými a zdravými oleji pro běžné užívání jsou řepkový a olivový olej. Řepkový olej obsahuje rovněž vyvážený poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin a měl by být nízkoerukový, což znamená, že je v něm pouze minimum či žádné množství kyseliny erukové, která je považována za toxickou a škodlivou a běžně se v řepkovém oleji vyskytuje. Výskyt a množství kyseliny erukové v řepkovém oleji je závislý na druhu řepky a bývá výrobci kontrolován. Potřebné informace byste měli najít na etiketě. 

Olivový olej je ideální panenský, za studena lisovaný. Je velmi lahodný a zdraví prospěšný. Úspěšně se také používá proti zácpě a v kosmetickém průmyslu. 

Běžně se také používá slunečnicový olej, ten je vhodný na smažení při velmi vysokých teplotách, stejně jako například olej palmový. Tyto oleje ale nejsou při dlouhodobém užívání příliš zdravé, stejně jako například olej podzemnicový, kokosový nebo sezamový. Tyto oleje obsahují i větší množství nasycených mastných kyselin a jsou velmi tučné. 

Zevní i vnitřní užití olejů prospívá zdraví a kráse

Celkově pro všechny oleje platí, že by měly být nerafinované a za studena lisované, pouze tak si uchovají nejvyšší množství cenných látek. Využívají se jak vnitřně, tak zevně, v potravinářském i kosmetickém průmyslu, rovněž jako přídavek do čistících prostředků, mýdel, pracích prostředků nebo do pohonných hmot. 

Speciální oleje se mohou užívat občas a spíše k léčebným účelům. Jedná se o užití vnitřní, kdy je můžete přidávat do kaší, salátů a podobně anebo vnější určeny k aplikaci na porušenou pokožku, masážím, přidáváním do koupele a podobně. Oleje vylisované ze vzácných semen a ořechů jsou vynikajícími prostředky na suchou pokožku, některé oleje je nutné smíchat se základovým olejem a poté použít například k masáži nebo jiným léčebným procedurám. 

Co se týká zevního užití, ideálními oleji na suchou pokožku a vrásky jsou mandlový, jojobový, arganový, makadamový, avelánový, meruňkový, šípkový, rakytníkový, pupalkový, olivový nebo konopný olej. Pro léčbu atopického ekzému a lupenky se využívá konopný, pupalkový nebo lopuchový olej. Pro kojence a děti se často používá mandlový, meruňkový, šípkový nebo levandulový olej

Oleje jako ochrana před UV zářením

Některé oleje mohou také poskytovat ochranu před UV zářením, jsou to například arganový, avelánový nebo jojobový olej

Ořechové oleje jsou velice výživné a plné nutričně významných látek, hodí se tedy zejména pro vnitřní užití. Olej z ostropestřce je vynikající na detoxikaci jater. Pupalkový olej, který obsahuje vzácnou kyselinu gama linolenovou se vnitřně užívá jako prostředek při ryze ženských potížích, zejména premenstruačním napětí a poruchách menstruace. 

Oleje mají blahodárné účinky také na vlasy. Zejména se jedná o lopuchový, pupalkový, arganový, makadamový nebo mandlový olej. Při celulitidě se osvědčil kávový, skořicový, hřebíčkový nebo chilli olej. Hřebíčkový olej je také dobrý na bolest zubů

Na vlasy i na pokožku je výborný kokosový olej, který se snadno roztírá a krásně voní. Je velice oblíbený také v kuchyni, má i protiplísňové a protizánětlivé účinky. 

Oleje na suchou pokožku: jojobový, makadamový, arganový, avelánový, mandlový, olivový, kokosový

Oleje vhodné na pokožku pro děti: meruňkový, mandlový, šípkový, kokosový

Oleje pro výživu a podporu růstu vlasů: lopuchový, arganový, pupalkový, makadamiový

Oleje jako ochrana před UV zářením: arganový, jojobový, avelánový

Oleje proti celulitidě: kávový, skořicový, hřebíčkový, chilli 

Oleje proti zácpě: olivový, lněný

Oleje proti vráskám: šípkový, mandlový, meruňkový, arganový


Psáno pro magazín Biorevue (2014)


Autor článku: Taťána Kročková


Komentáře

Oblíbené příspěvky