Homeopatie: Jak na kašel a horečku na podzim a v zimě

Někdo homeopatii věří, někdo ne. Pro ty, kdo věří, mám pár tipů, jak na pozimní virózy, záněty průdušek a nemoci z nachlazení. Kdo nevěří, třeba se přesvědčí a přírodní lék vyzkouší. Není třeba se obávat, v žádném případě si tím neuškodíte. Homeopatické léky fungují na takových úrovních, které po fyzické stránce sice příliš nevnímáme, ale jejich účinnost je při správné volbě léku vysoká.

Homeopatie
Zdroj foto: Pixabay

Homeopatie je ucelený léčebný systém založený na principu podobnosti. Vychází ze základního poznatku, že podobné se léči podobným (similia similibus curantur). Homeo znamená z latiny stejný či obdobný a pathos nemoc. V praxi to znamená, že přírodní látka, která způsobuje u zdravého člověka určité příznaky, může ve svém více či méně naředěném stavu stejnou nemoc vyléčit. Zakladatelem je německý lékař Samuel Hahnemann, který žil na přelomu 18. a 19. století. 

Jak užívat homeopatické léky

Léčba pomocí homeopatie je vhodná naprosto pro každého bez rozdílu věku. Použité léky nemají žádné vedlejší účinky, pouze při správném nasazení léku mohou příznaky nemoci dočasně zesílit. Je vhodné sáhnout po příslušné potenci léků, které jsou k dostání v různém ředění. Nižší ředění působí více na fyzické úrovni, vyšší ředění na jemnohmotné úrovni. Ideální volbou jsou monokomponenty, tedy jednodruhové léky, které podle symptomů sedí člověku přímo na míru a odpovídají jeho konstitučnímu typu. 

Během léčby se nedoporučuje používat mentolové zubní pasty, žvýkačky či bonbóny, které účinky léků ruší. Stejně tak je důležité nevystavovat přípravky elektromagnetickému záření. Samozřejmostí je zákaz konzumace všech dráždivých jídel a látek, které vyvolávají závislost, například se jedná o alkohol, tabák či kofein. Seznam všech používaných homeopatických léků a jejich základních symptomů je možné najít v knize Materia Medica.

Co pomáhá na horečku

Horečka je ve své podstatě velmi zdravá a prospěšná. Je to přirozená obranná reakce organismu. Ke zvýšení tělesné teploty dochází právě z toho důvodu, aby byly spáleny bakterie a viry. Je tedy vhodné horečku nesnižovat hned, ale raději až když vystoupá k 39°C. U malých dětí hrozí riziko křečí, proto někteří lékaři nasazují preventivně léky obsahující diazepam. Primárně je ale potřeba teplotu snížit a dodat dítěti hořčík a vápník nebo i zkusit nasadit homeopatický lék. Které léky nám tedy mohou pomoci?

Aconitum napellus 

Jedná se o homeopatický lék vyrobený z prudce jedovaté rostliny s názvem oměj šalamounek. Užívá se při náhlém nočním vzestupu teploty, která je doprovázená silným pocitem žízně a vydatným pocením. Pokožka dotyčného je rozpálená, bolest hlavy evokuje sevření lebky jako ve svěráku, jasné světlo a hluk zhoršují obtíže. Pokud se objeví kašel, je suchý, dráždivý a bolestivý. Nástup nemoci je vždy akutní, rychlý a nečekaný, často se jedná o následek prochladnutí nebo psychického přetížení či šoku. 

Apis mellifica

Tento lék je vyroben ze včelího jedu. Příznaky nemoci se podobají příznakům včelího bodnutí. Obličej je lesklý a jakoby oteklý, uzliny jsou zduřelé, horečka rychle stoupá, ale dotyčný nepociťuje žízeň. Mohou se objevit bodavé bolesti hlavy a neklid. Úleva nastává přiložením chladného obkladu. 

Belladonna

Jedná se o naředěný výtažek z halucinogenní rostliny rulíku zlomocného. Pokožka při horečce je rudá, suchá a rozpálená, bolesti hlavy tepavé, zorničky rozšířené, může nastat i blouznění. Příznaky zhoršuje světlo, průvan a dotyk. 

Chamomilla

Homeopatický lék je připravený ze známého heřmánku. Účinkuje při veškerých dětských nemocech doprovázených zvýšenou teplotou nebo horečkou, například také u prořezávání zoubků nebo kojeneckých kolikách. Mezi základní symptomy patří zvýšená vnímavost k bolesti a podrážděnost.

 Gelsemium

Tento lék se získává z kůry kořene žlutého jasmínu. Horečka je bez žízně, doprovází ji bolesti svalů, únava, zimomřivost, třes, tupé bolesti hlavy a psychický útlum spojený s depresí. Stav zlepšuje vypocení nebo vymočení. 

Homeopatické léky proti kašli

Pokud virózu či jakékoli jiné onemocnění doprovází kašel, je možné nasadit tyto léky:

Bryonia

Surovinou pro výrobu léku je kořen jedovatého posedu bílého. Bryonii nasazujeme při silném, suchém kašli se silnou bolestí na hrudi doprovázeném velkou žízní a chutí na studené nápoje. Úlevu přináší vzpřímená poloha v sedě, teplo potíže zhoršuje. 

Drosera

Tento lék se vyrábí z rosnatky a účinkuje při štěkavém kašli s pocitem v krku jakoby člověk vdechl pírko. Při úporném kašli často dochází i k nucení na zvracení. Kašel je často neproduktivní, může dojít i ke krvácení z podrážděné sliznice. 

Rumex

Lék se připravuje ze šťovíku. Podává se při vykašlávání hustého hlenu a lechtání v krku jako následek podráždění při  vdechování chladného vzduchu.

Spongia

Lék se vyrábí z mořské houby. Používá se při laryngitidě a v podstatě veškerých nemocech dýchacích cest. Kašel je silný, suchý a drásavý, hrdlo vysušené a zmírnění nastává po podání teplého nápoje. 

Hepar sulph

Surovinou pro výrobu léku je směs vápníku a síry. Účinkuje při štěkavém laryngitickém kašli spojeném s vykašláváním velkého množství hustého žlutého hlenu. Podává se při zánětech průdušek i bolestech v krku. Bolest má bodavý charakter a větší množství potu kysele zapáchá. 

Causticum

Causticum se vyrábí z dvojsíranu draselného a hašeného vápna. Používá se při popáleninách a laryngitidě, chrapotu a kašli různého původu zhoršujícím se na chladném vzduchu. U tohoto léku může při kašli docházet k úniku moči. 

Ipeca

Tento lék se připravuje z usušeného kořene jihoamerické ipecy a podává se vyloženě při silném dávení s velkým množstvím hlenu z kašle až nucení ke zvracení a zvracení. Užívá se i při astmatu. 

Kde sehnat homeopatické léky a jaké potence použít?

Všechny uvedené jednodruhové léky je možné pod příslušným názvem sehnat ve kterékoli lékárně. Většina z nich je volně prodejná. Lze je zakoupit v různém ředění. Pro příznaky nemocí na fyzické úrovni, zejména horečky, virózy a kašle je vhodné použít nižší potence, například 5, 7 nebo 9 CH. Záleží na tom, které potence jsou u daného výrobce k dispozici. 

Monokomponenty se prodávají v tubách nebo lahvičkách, které obsahují malé bílé kuličky. Pomocnou látkou je cukr, obvykle sacharóza a mléčný cukr laktóza. Můžete je užívat po třech kuličkách každé tři hodiny u horečky i kašle po dobu prvních tří dnů, poté stačí třikrát denně tři kuličky na doléčení. Po odeznění příznaků užívání přerušte. Pokud si sami nevíte rady a homeopatické léky neznáte, vždy je lepší navštívit homeopata a řídit se jeho přesným doporučením. Některé léky jsou pouze na předpis lékaře a v lékárně vám je bez receptu neprodají. 


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky