Sběr bylin: Pomalu přichází čas vykopat kořeny – léčivé zázraky pod zemí

V rostlinném léčitelství se nevyužívají pouze nadzemní části rostliny jako jsou listy, stonky, květy, semena nebo plody. Také kořeny mají své léčebné využití, a to mnohdy přímo zázračné. Které známé i méně známé kořeny dokážou vyléčit naše neduhy? 

Kostival
Kostival lékařský, zdroj foto: Pixabay

Kdy se sbírají kořeny?

Pro sběr kořenů obecně platí, že je vykopáváme zpravidla na jaře nebo na podzim. Z čerstvého kořene lze vyrobit mast nebo tinkturu, do čajových směsí se používá rozemletý sušený kořen. Pokud připravujeme odvar, je vhodné kořen krátce povařit, nestačí jej pouze spařit vroucí vodou. Mnohé kořeny se používají k léčbě poruch trávení a mají příznivé účinky na játra, žlučník nebo žaludek, protože jsou velmi hořké. Některé zase léčí dýchací soustavu a podporují vykašlávání. Patří zde i tak zvané životabudiče s všestrannými účinky, ty však zpravidla nerostou na našem území. Známým a zázračným prostředkem k hojení zlomenin všeho druhu je kořen kostivalu. Na ekzémy a plísně se zase hodí kořen lopuchu. 

Kostival lékařský

Tuto rostlinu s typickými chlupatými listy a fialovými zvonkovými květy najdeme na mnohých loukách a vlhčích stanovištích. Kořen vykopáváme na jaře nebo na podzim. Je černý, po oloupání bílý a hodně slizovitý. Používá se k léčbě namožených svalů a šlach, při zlomeninách kostí, vymknutí a podvrtnutí, výhřezu plotének, revmatismu a bolestech kloubů. Lze jej užít ve formě masti, tinktury nebo obkladu z povařených, rozdrcených kořenů a listů. Vnitřně se užívá spíše jako součást čajové směsi, a to při poruchách trávení, například žaludečních vředech. Pro výrobu masti je vhodné vyškvařené vepřové sádlo, kořen je třeba rozemlít nadrobno a důkladně osmažit, aby se z něj uvolnily potřebné látky. 

Čekanka obecná

Čekanku najdeme často na polích či v příkopech u cesty. Je proslulá svými blankytně modrými květy. Nejčastěji se využívá její kořen, který se složitě vykopává, ale je možné i sbírat čerstvé listy do salátu. Kořen léčí nemoci jater a žlučníku, metabolické poruchy, podporuje trávení, je vhodný při cukrovce, žaludečních vředech, onemocnění ledvin, ledvinových i žlučníkových kamenech, při otravách. Pražený čekankový kořen je známý jako lahodná a léčebná náhražka kávy. Obsahuje inulin, který je zdrojem energie pro bakterie mléčného kvašení v tlustém střevě, kde působí jako prospěšné prebiotikum. Zároveň má přirozeně sladkou chuť, proto se využívá také jako náhražka cukru u diabetiků. 

Smetanka lékařská

Obdobné účinky jako čekanka má známá pampeliška. Její květy i listy jsou oblíbenou součástí jarních salátů, hořký kořen se využívá k léčbě jater, žlučníku, sleziny, poruch trávení, diabetu, čistí krev, odvodňuje a pomáhá při jarní únavě. Z květů se připravuje vynikající pampeliškový med, který bývá hitem počínající letní sezony. Stačí jen nasbírat dostatečné množství pampeliškových květů a svařit je s cukrem v hustý sirup. Kořen, stejně jako čekanka, obsahuje inulin. Bývá součástí mnoha směsí určených k léčbě trávících obtíží. 

Andělika lékařská

Tato rostlina má typický vzhled miříkovitých rostlin s bílými okoličnatými květy. Listy jsou přízemní, s oblým řapíkem. Užívanou částí rostliny je kořen, který slouží k léčbě trávících problémů jako jsou poruchy funkce žlučníku, slinivky, žaludku a střev. Andělika také léčí dýchací cesty, je prospěšná při chřipkách, horečkách, revmatismu nebo třeba i nevolnosti v autě. Podporuje pocení a vylučování moči. Působí rovněž proti otravám a má vliv na nervovou soustavu. Ve středověku se používala jako protijed. Pomáhá například i při pálení žáhy, plynatosti nebo hemeroidech. Není vhodná pro těhotné, kojící ženy a malé děti. Nedoporučuje se při zánětech ledvin a vředovém onemocnění žaludku a tlustého střeva. 

Proskurník lékařský

Tato vysoká rostlina s krásnými, lehce narůžovělými až temně rudými květy se nachází v mnoha zahradách. Říká se jí také topolovka, a pod tímto názvem lze sehnat léčivou tinkturu. Silně slizovitý kořen léčí záněty průdušek a žaludeční nebo dvanácterníkové vředy. Zevně je možné jej užít ke kloktání a výplachům úst nebo na pokožku s ekzémem. Proskurník má výrazné dezinfekční účinky a chrání sliznice před podrážděním. Lze ho využít i při zánětech močových cest. Nedoporučuje se jej vařit, protože tím dochází ke ztrátě potřebných slizovitých látek, vhodnější je užití vlažného macerátu nebo tinktury. 

Lékořice lysá

Lékořici lze pěstovat uměle, protože původně pochází ze Středomoří. U nás je možné ji najít například na slunných stanovištích jižní Moravy. Kvete během léta a má modrofialové květy. Užívá se drcený kořen, ze kterého se připravuje čaj, tinktura, sirup nebo také likéry a oblíbené sladkosti - pendreky. Ty dnešní však většinou bohužel obsahují velmi malý podíl lékořice nebo pouze lékořicové aroma. Lékořice má typickou chuť a vůni, a její účinky jsou dosti všestranné. V prvé řadě je možné ji použít k léčbě dýchacích cest  a na odkašlávání. Má antiseptické účinky, lehce projímá, snižuje horečku, tlumí křeče a nadýmání. Pomáhá i při trávících problémech, žaludečních vředech, rozpouští močové a ledvinové kameny, snižuje hladinu cholesterolu. Dále stimuluje tvorbu hormonů nadledvinek a ženských pohlavních hormonů, je tedy vhodná i v období klimakteria. Je prospěšná i při alergiích a ekzémech

Neměly by ji však užívat těhotné ženy a osoby s vyšším krevním tlakem. Nedoporučuje se ve větším množství, může způsobit bolesti hlavy a závratě.

Lopuch větší

Typické bodláky, který najdeme na vlhčích stanovištích jsou ideální na detoxikaci a čištění krve a rozpouštění močových a žlučových kaménků. Z této rostliny se využívá kořen, který bývá součástí mnoha bylinných směsí určených k léčbě trávících obtíží. Lze vyzkoušet také tinkturu, která se používá i na podporu růstu vlasů. Zevně se lopuch hodí k dezinfekci pokožky nebo koupelím, převážně ve formě odvaru. Pro své silně antibiotické a protiplísňové účinky je oblíbený při léčbě akné a plísní nehtů a pokožky. Lopuchová mast je vynikající na plísně a různé ekzémy či bakteriální záněty.  

Ženšen pravý

Ženšenu existuje více druhů, které mají obdobné složení, ale nejsilněji působí ten pravý. Využívá se kořen, o kterém se traduje, že má tvar lidské postavy, proto má zázračné léčebné účinky na celý lidský organismus. Říká se mu také všehoj a tradičně se využívá už tisíce let. Vyskytuje se v Číně, Rusku nebo vzácně ještě i v Koreji. Dá pěstovat pouze uměle, například i u nás, v zemích přirozeného výskytu je sběr volně rostoucí byliny většinou zakázán. Ženšen má všestranné účinky, celkově posiluje organismus, zpomaluje stárnutí, je vhodný při rekonvalescenci, působí na celý oběhový systém, nervovou soustavu, odstraňuje únavu, povzbuzuje, je účinný také jako afrodiziakum, podporuje imunitu a metabolické procesy v těle. Pomáhá při alergiích, neurologických a autoimunitních chorobách, onkologických onemocněních, v klimakteriu a při psychické zátěži. 

Užívá se kořen, nejčastěji ve formě prášku, granulek nebo tobolek, případně také tinktury. Bývá přidáván třeba i do žvýkaček. Má charakteristickou chuť a vůni. Z obsahových látek můžeme uvést řadu vitamínů, antioxidantů, aminokyselin a minerálů. Nedoporučuje se těhotným, kojícím ženám a malým dětem. Není vhodné jej užívat ve vyšších dávkách, může se objevit podrážděnost, nevolnost, nespavost nebo bolesti hlavy. Neměl by se konzumovat spolu s některými bylinami, s mlékem a mléčnými výrobky, k jeho přípravě se také nemá používat kovové nádobí. 

Maralí kořen

Maralí kořen neboli parcha saflorová či latinsky leuzea, která trochu připomíná náš bodlák,  pochází ze Sibiře. Je pojmenovaná podle jelena marala, který jím údajně, stejně jako sibiřští lovci, zaháněl únavu a pocit hladu. U nás se dá leuzea pěstovat uměle. Využívá se celá část rostliny, ale nejvíce léčebných účinků má kořen. Ten je nejlepší vykopat až po třetím roce a jeho ideální použití je ve formě tinktury. Rostlina patří mezi stimulanty, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, podporuje hubnutí, zrychluje metabolismus, odstraňuje únavu a ospalost, povzbuzuje psychiku a imunitní systém, prokrvuje cévy, má příznivý vliv u neplodnosti mužů i žen a používá se také k léčbě boreliózy. 

Maralí kořen může pomoci studentům ve zkouškovém období. Není vhodné jej užívat na večer, pokud se chystáte spát, nemuseli byste po něm usnout. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, malým dětem a osobám se srdečními potížemi. 


Psáno pro Bylinky Revue 2018

Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky