Jak na ekologickou domácnost jednoduše: ocet, soda a citrón!

Ekologická domácnost je v dnešní době vyhledávaným pojmem nejen v internetových vyhledávačích. Jedná se o současný módní trend nebo životní nutnost? Seznamte se s největšími hrozbami ve vaší domácnosti a přečtěte si rady a tipy, jak žít ekologicky! 

Pokud jste se prozatím nedostali dál než ke třídění odpadu, nezoufejte! I tohle je krok správným směrem, a to nejen ke spokojenosti vaší rodiny, ale samozřejmě celé naší planety. Základem ekologické domácnosti by mělo být třídění odpadu, šetření vodou a energiemi, minimální používání plastových tašek a igelitových sáčků, používání ekologických čistících, pracích a hygienických prostředků a také kosmetiky! Nebylo by špatné vrátit se do časů našich babiček a podívat se, s čím si vystačily ony!

Ekologie
Zdroj foto: Pixabay

Příliš kosmetiky škodí! Vám i planetě...

Někdy je těžké si uvědomit, že spoustu věcí, o kterých si člověk myslí, že jsou pro něj nezbytné, vlastně vůbec nepotřebuje. Například takovou kosmetiku. Představte si nejrůznější laky na vlasy, deodoranty, barevné přelivy,  spreje a parfémy, líčidla a další „nezbytnosti“, o kterých si myslíme, že z nás udělají člověka. Kdybychom jen věděli, kolik škodlivých chemických látek tímto způsobem do našeho těla dostáváme, rázem bychom si vystačili jen s mýdlem, šamponem na vlasy, zubní pastou, krémem a řasenkou. Ale ouha! I takový šampon nebo zubní pasta obsahují látky, kterým bychom se raději měli vyhnout! 

Co všechno najdeme v šamponech a pastách na zuby?

Možná se budete divit, ale zubní pasty opravdu nejsou zrovna nejzdravější. Bohužel je třeba počítat také s tím, že poměrná část tuby může skončit v žaludku našich zvídavých ratolestí. Rozdíl mezi dětskou zubní pastou a pastou pro dospělé, bývá kromě obsahu látek pro správnou péči o zuby, především v tom, že pasta pro děti nepálí a většinou také neobsahuje fluor. Ten je dnes již považován za vysoce škodlivý pro malé děti a povinnému polykání fluoridových tabletek v mateřských školách již bylo dávno odzvoněno. Dětské pasty však obsahují řadu přídatných látek, aby dětem vůbec chutnaly. O jejich příznivém účinku na zdraví nemůže být ani řeč. Běžné zubní pasty jsou jednoznačně plné čisté chemie, obsahují sulfáty, parabeny, benzoáty, zvlhčovadla, pěnidla, fluoridy i umělá sladidla a barviva. 

Šampony se opět mohou pyšnit konzervačními látkami, syntetickými zvlhčujícími látkami jako je například propylen glykol, silikony, parfémy a sulfáty, z nichž známý lauryl sulfát sodný je považován za zdraví nebezpečnou látku. Pochopitelně ne všechny složky jsou považovány za škodlivé. Většina z obsažených složek však není ekologicky odbouratelná. 

Takže nám zbývá mýt si zuby a vlasy pouze vodou? I to je řešení, ale na trhu existuje dostatek přírodních produktů, které obsahují pouze nezbytné a ekologicky odbouratelné látky, což ocení  jistě nejeden alergik. Stejně tak můžeme zmínit jakoukoli další kosmetiku, počínaje krémem a tyčinkou na rty konče. V neposlední řadě si řadu ekologických přípravků můžeme i vyrobit doma sami. Někteří zubní hygienisté jsou ochotni vám potvrdit, že kvalitně vyčistit zuby si můžete i bez zubní pasty, která nemá vliv na samotnou mechaniku procesu a plní pouze jakousi deodorační funkci. 

Jak nahradit prací a čistící prostředky? 

Pokud si myslíte, že se bez klasického pracího prášku s pořádnými bělícími účinky a čistících prostředků v domácnosti neobejdete, tak se mýlíte! Klasické prací prášky obsahují těžko biologicky odbouratelné látky jako jsou fosfáty, zeolity a polykarboxyláty. Kromě toho narušují přirozenou obranyschopnost pokožky a prokazatelně ji dráždí. Kojencům, malým dětem, alergikům, atopikům a lidem s citlivou pokožkou se nedoporučuje používat je vůbec! Stejně tak pro tuto skupinu osob nejsou vhodná běžná mýdla, zejména ta tekutá, která obsahují pro pokožku dráždivé látky. O čistících prostředcích obsahujících tenzidy ani nemluvě. 

Používání aviváže je z ekologického hlediska nevhodné. Aviváž sama o sobě sice změkčí a provoní prádlo, které může být ztvrdlé díky zeolitům a křemičitanům v pracích prostředcích, ale to se dá i vyřešit jinak. Pokud budete používat ekologické prací prostředky, prádlo nebude potřebovat aviváž a vonět může například po přidání éterického oleje do závěrečné fáze praní. 

Jak tedy vyčistit nečistoty v domácnosti, dezinfikovat nebo vyprat prádlo bez saponátů? Skutečně je to možné! Na trhu je již dnes dostatek ekologických produktů, které plně nahrazují všechny klasické čistící a prací prostředky. Většinou obsahují deriváty kokosového a palmového oleje a éterické oleje místo parfému, nejčastěji levandulové nebo citrusové. Čističe jsou pak často vyrobeny na bázi octa. Z mýdel je oblíbené olivové nebo Marseillské mýdlo, které se používá v tekutém stavu také na praní či jiné čištění v domácnosti. Výborné k těmto účelům je také žlučové mýdlo

Bez octa, jedlé sody a citrónové šťávy to nepůjde!

Do ekologické domácnosti patří tři základní suroviny: ocet, jedlá soda a citrónová šťáva. Tato trojice si bezesporu poradí s každou špínou. Víte, proč se octovou vodou vymývají lednice? Protože do nich žádné saponáty použít nemůžete! Tak proč octovou vodu nepoužít i na jiná čištění! 

OCET – neutralizuje pachy, dezinfikuje, rozpouští zašlé nečistoty a usazeniny, dokonce i působí proti plísním. Můžete ho použít jak k omývání ploch, tak k vytírání podlahy, rozpuštění usazenin v ucpaném potrubí nebo v napařovací žehličce, k odstranění vodního kamene v rychlovarné konvici, na vodovodních kohoutcích, k dezinfekci nádobí, zvýšení lesku skla nebo jej můžete také nastříkat na zeď nebo kachličky, kde se vám vytváří plíseň. Jeho použití je naprosto univerzální.

SODA – soda bikarbona působí podobně jako ocet. Pohlcuje pachy a rozpouští i zašlé nečistoty. Můžete si vytvořit pastu smícháním sody s vodou a tu aplikovat na potřebná místa, například skvrny na koberci. Spolehlivě vám také vyčistí veškeré připáleniny na sporáku nebo grilu. Soda je vhodná zejména pro kuchyně.

CITRON – kromě toho, že dezinfikuje a čistí, na rozdíl od předešlých ingrediencí, krásně voní a dá se snadno aplikovat. Jednoduše ho rozkrojíte a dáte se do čištění. Používá se k leštění vodovodních baterií, čištění dřezu, umyvadla či vany, kachliček a spár mezi kachličkami a dlaždičkami, je účinný na nejrůznější skvrny. Citrón může být dobrým pomocníkem v koupelně. 

Deset největších hrozeb ve vaší koupelně

SAVO – obsahuje chlornan sodný, který je vysoce reaktivním a silným oxidantem. Přidává se do čistících prostředků a spolu s tenzidy a parfémy vytváří těkavé chlorované sloučeniny, které se uvolňují během procesu čištění, působí silně toxicky a závažným způsobem ohrožují zdraví člověka!

HYDROXID SODNÝ –  je silnou žíravinou! Kromě čištění odpadních trubek se používá k výrobě mýdla a řada mýdel ho také obsahuje.

FOSFÁTY – jsou soli kyseliny fosforečné, které změkčují vodu a přidávají se do moha pracích prostředků i prostředků do myček nádobí. Prací prášky dnes již nesmí obsahovat větší než povolené množství a často je nahrazují zeolity, o jejichž prospěšnosti či škodlivosti by se dalo jistě polemizovat.

SODIUM LAURETH SULFATE– patří mezi tenzidy a bývá také ve spojitosti s rakovinotvornými nitrosaminy. Vyskytuje se v šampónech, zubních pastách a mýdlech, kde zastává úlohu pěnidla. Je vysoce dráždivý, způsobuje alergické reakce, vznik aft v ústech a spekuluje se o jeho karcinogenních účincích. 

PROPYLENGLYKOL – patří mezi jednoduché alkoholy a zabraňuje mrznutí kapalin. Bývá součástí mnoha kosmetických přípravků. Je považován za toxickou a alergenní látku. 

TENZIDY – syntetické tenzidy se nazývají saponáty a patří zde i mýdlo. Jsou určeny jak k mytí, tak k čištění a praní. Jsou špatně biologicky odbouratelné a v kombinaci s jinými chemickými látkami vytvářejí toxické a alergenní sloučeniny. 

COCAMIDOPROPYL BETAINE – je tenzid, který se vyrábí z kokosového oleje. Bývá častou složkou šampónů. Může způsobit alergii a často bývá kontaminován silně karcinogenními nitrosaminy

TRIETHANOLAMINE – je syntetická látka stabilizující pH produktu. Obsahují ji mnohé kosmetické výrobky. Je nosičem nitrosaminu a tudíž silně karcinogenní látkou! 

PARABENY – jsou syntetické konzervační látky, které často vyvolávají alergie a jsou také považovány za rakovinné látky. Patří sem ethylparaben, methylparaben, butylparaben a propylparaben. Vyskytují se prakticky ve všech kosmetických přípravcích, dnes se již často nahrazují jinými látkami. 

BENZOAN SODNÝ – je konzervant, který se používá v potravinářství i kosmetice. Je považován za alergen, látku způsobující dětskou hyperaktivitu a možný karcinogen. 

Jak žít ekologicky? 

  • Zbavte se všeho, co nepotřebujete!
  • Šetřete vodou a energiemi!
  • Třiďte odpad!
  • Používejte přírodní kosmetiku a ekologické prostředky na mytí, praní a úklid domácnosti!
  • Snažte se používat věci opakovaně a zbytečně jimi neplýtvat!
  • Choďte pěšky nebo jezděte na kole!

Tipy pro ekologické praní:

  • perte bílé prádlo s bílým a barevné s barevným
  • používejte ekologické prací prostředky
  • nepoužívejte aviváž
  • pro svěžest a lepší vůni prádla můžete přidat do poslední fáze praní éterické oleje
  • pověste prádlo na slunce a nechejte je dobře provětrat


Psáno pro magazín Biorevue (2013)

Autor článku: Taťána Kročková







 


Komentáře

Oblíbené příspěvky