Léčivé kameny a jejich význam. Který je ten váš?

Krásné, barevné, zářící. Komu by se nelíbily? Kameny nejen zdobí, v podobě slušivých originálních šperků, ale také léčí a dodávají energii. Pojďme si představit nejznámější z nich. 

Kameny
Zdroj foto: Pixabay

Kameny odjakživa patřily k ženám, zdobily jejich hrdla, uši či ruce, zkrátka podtrhovaly jejich krásu. Kameny krásu žen a ženy krásu kamenů. Minerály, polodrahokamy i drahokamy se však také používaly k léčebným a magickým účelům, dokázaly ochraňovat svého nositele a dodávaly mu potřebnou sílu a energii. Každý z nich má své vlastní jedinečné působení. Vyberte si léčivý kámen, který bude pomocníkem jenom pro vás!

Léčivé kameny a které se hodí k jednotlivým znamení zvěrokruhu?

Achát

Tento oblíbený kamínek je podobně jako křišťál jakýmsi univerzálním základem mezi všemi kameny. Je velmi vhodný pro ženy, matky a děti. Podporuje tvorbu mateřského mléka, zejména bílý achát nošený na hrudi, chrání plod v děloze a upevňuje vztah matky a dítěte. Najdete ho v mnoha odstínech, od růžové až po modrou, liší se také svými názvy. Barva je rozhodující pro působení na jednotlivé čakry. Například růžový působí nejvíce na srdeční čakru, modrý na krční čakru, ohnivý na základní čakru. 

Dodává pocit jistoty a bezpečí, otevírá srdce a povzbuzuje lásku, celkově uklidňuje a zjemňuje. Je dobrý na oči, gynekologické orgány, slinivku břišní a žaludek. Pomáhá při poruchách trávení, nespavosti, náměsíčnosti, bolestech hlavy, epilepsii, cukrovce, čistí lymfatický systém a léčí kožní nemoci. Co se týká astrologického znamení, je vhodný pro Býka, Blížence, Pannu a Kozoroha.

Ametyst

Běžný, avšak mocný kámen, který je znám především svými duchovními vlastnostmi. Je kamenem umělců, bohémů a mystiků. Uklidňuje, harmonizuje, povznáší ducha a je ideální pro meditaci. Vyskytuje se v odstínech fialové barvy, často i v kombinaci s bílou. Obvykle bývá průhledný. Ruší geopatogenní zóny, dodává energii, pomáhá při smutku a melancholii. Psychicky velmi posiluje, je vhodný pro ty, kdož ztratili někoho blízkého či se vyrovnávají s traumaty a tragédiemi života. 

Jeho síla spočívá také v tom, že napomáhá v boji se závislostmi všeho druhu a zabraňuje opilosti. Podporuje činnost štítné žlázy a metabolické procesy v organismu. Pomáhá při alergiích, poruchách imunity, pomáhá při nespavosti a čistí krev. Podněcuje intuici a jasnozřivost. Celkově čistí a detoxikuje organismus. Posiluje činnost šesté čakry – třetího oka. Je vhodný pro znamení Štíra, Střelce, Kozoroha, Vodnáře i Ryb.

Tyrkys

Kámen typické modrozelené barvy je kamenem řečníků. Jeho nositeli posiluje komunikační schopnosti, působí zejména na pátou - krční čakru. Mocně ochraňuje před všemi negativními vlivy a elektrosmogem, nasává do sebe energie, kterých je potřeba se zbavit. Dokáže měnit barvu. Čím je tmavší, tím více negativní energie do sebe nasál a je potřeba ho očistit nebo raději vyměnit. Usnadňuje meditaci, zlepšuje intuici, celkově čistí a detoxikuje, léčí veškerá onemocnění v oblasti krku – tedy infekce, angíny, takzvaný „knedlík v krku“, kdy člověk nervozitou nemůže promluvit, neurózy, bloky krční páteře a únavu. Má příznivý vliv i na funkci štítné žlázy, posiluje imunitní systém, pomáhá při depresích, úzkostech a melancholii. Léčí oči, včetně šedého zákalu, revma i autoimunitní onemocnění. Je vhodný pro znamení Ryb, Vodnáře, Blíženců a Raka.

Malachit

Mystický kámen nádherné zelené barvy, se kterým je potřeba zacházet opatrně – je totiž jedovatý. Jeho opracovaná forma však není nebezpečná, spíše se jedná o surové kameny a jejich drobný prášek, který se dříve používal také k barvení. Voda, ve které ležel malachit, by se neměla pít, tento drahokamový elixír užijte raději zevně. 

Malachit se používá k detoxikaci a rušení elektromagnetických vln, geopatogenních zón i radioaktivity, byl hodně využíván v alchymii. Čistí všechna energetická centra, působí zejména na srdeční čakru, uvolňuje potlačené emoce, léčí psychické bloky, traumata, sexuální problémy a v podstatě všechna psychosomatická onemocnění. Zesiluje intuici, zmírňuje dyslexii, pomáhá při křečích všeho druhu, epilepsii, je kamenem porodních bab – tedy pomáhá ženám při porodu, má příznivý vliv na slinivku břišní a slezinu, léčí také artritidu, zlomeniny, závratě, snižuje tlak, je vhodný při kinetóze a poruchách imunitního systému, ať už se jedná o alergie, astma nebo ekzémy. 

Odbourává veškeré toxické látky z těla, čistí játra, je také vhodný pro děti, které dokáže chránit před pády. Rozbití kamene na mnoho malých kousků varuje nositele před hrozícím nebezpečím. Je vhodný pro znamení Štíra, Býka, Kozoroha, Raka nebo Ryb.

Tygří oko

Známý kamínek zlatavě hnědé barvy nás uzemňuje svou energií, dodává klid, pohodu a harmonii. Dá se krásně nabíjet sluneční září. Ovlivňuje mentální energii, působí na myšlení a mozek, celkově uzemňuje, dodává pocit stability a bezpečí. Pomáhá lidem vyrovnávat se se změnami. Podporuje vůli a rozhodnost, působí proti depresím. Je vhodný pro těžce pracující, sportovce, workoholiky a podnikatele. Pomáhá odbourávat stres, je dobrý na krk, oči a kosti. Obdobnou odrůdou je například sokolí oko. Kámen náleží znamení Kozoroha, Býka, Panny a Lva. 

Křišťál a růženín

Univerzální průhledný kámen, který se používá k celkové detoxikaci i věštění, je velice známý a oblíbený. Jedná se vlastně o křemen, jeho dalšími odrůdami jsou například růženín, sagenit nebo záhněda. Křišťál pohlcuje energii, léčí a zesiluje duševní schopnosti. Pomáhá odblokovat a vyrušit veškeré negativní energie v prostoru. Podstatný je tvar krystalu, podle něj se kámen využívá k nejrůznějším účelům. V podstatě má univerzální léčebné účinky. Je vhodný pro znamení kozoroha, střelce, blíženců nebo štíra.

Růženín je křemen růžové barvy, podporuje jemnost, vnímání, intuici a otevírá srdeční čakru. Je velice vhodný pro těhotné a kojící ženy a jejich miminka. Je to takový mateřský kámen, který podněcuje lásku, hodí se i pro zatvrzelé osamělé osoby. Umožňuje odblokovat citová zranění, napomáhá odpuštění, má příznivý vliv na činnost srdce a je ideálním kamenem pro všechny, kteří touží po lásce. Náleží znamení Býka, Blížence nebo Vah, zjemňuje tvrdost povahy Kozoroha.

Křišťál se často se vyskytuje s různými příměsemi, například s turmalínem, který ještě více zesiluje jeho očistné účinky – navíc struktura krystalu vypadá vizuálně velmi krásně. Sagenit je vysoce ochranný kámen se zlatavými nitkami v krystalu, záhněda je kouřově hnědý krystal křišťálu, který se od nepaměti využíval k posílení psychiky a léčbě depresí. Díky hnědé barvě uzemňuje, působí na základní čakru a je účinný i v podpoře léčby rakoviny a ulevuje při chemoterapii i radioterapii. 

Sodalit a lapis lazuli

Sodalit je modrý kámen s bílými mapkami, je ideálním kamenem do kanceláří a na pracoviště, kde se nachází hodně počítačů. Ruší elektrosmog a zároveň podněcuje mentální činnost, podporuje paměť a soustředění. Je vhodný pro jakoukoli duševní práci nebo také meditaci. Zvyšuje sebevědomí a důvěru ve vlastní schopnosti, působí na imunitní systém a dýchací cesty. Zlepšuje komunikaci a působí zejména na pátou – krční čakru a potíže spojené s její nedostatečnou funkcí. 

Lapis lazuli neboli lazurit je obdobně modrý kámen připomínající sodalit, jeho struktura je ale jiná, barva temnější a často bývá protkán zlatými nitkami. Je to hluboce duchovní kámen, který je výhradně určen k ochraně a meditaci. Připomíná noční oblohu a vesmír, má úžasné účinky na psychiku, dokáže odblokovat traumata, zbavuje strachu. Dává se i malým dětem do postýlek pro klidný spánek a zmírnění úzkosti.

Lazurit dodává pocit sounáležitosti s vesmírem. Má rozsáhlé léčebné využití, podporuje celkovou vyrovnanost, napomáhá přenosu myšlenek. Léčí nespavost, neuralgie, neurózy, psychické poruchy, infekce, horečky, epilepsii, deprese, závratě a bolesti. Snižuje krevní tlak, má blahodárné účinky na celou dýchací soustavu, posiluje krční čakru a otevírá třetí oko. Je vhodný pro znamení Střelce, Panny a Raka. 

Rodonit

Rodonit je kámen první pomoci a odstraňuje následky šoku. Jeho barva je sytě růžová s šedavými mapkami. Náleží srdeční čakře. Léčí citová zranění, traumata a šoky. Je velice dobrým pomocníkem v případě závislostí na alkoholu, drogách, cigaretách či na čemkoliv jiném. Pomáhá také v případech týrání, zneužívání nebo sebepoškozování. Podporuje plodnost, působí příznivě na sluch, tiší křeče a léčí i poštípání hmyzem. Je vhodný pro mladé dívky a ženy. 

Karneol

Oranžový kámen, který je vhodný zejména pro znamení štíra a berana. Působí na první základní i druhou sexuální čakru. Nese si v sobě živel ohně, dobíjí energii, čistí krev a játra. Dodává životní energii a vitalitu, je vhodný pro dramatické situace a velmi podporuje tvořivost. Je vhodný pro podnikání, zahání chmury a zvyšuje potenci a plodnost.

Obsidián

Temně černý, magicky vyhlížející kámen je obdařen velkou silou. Detoxikuje a pohlcuje negativní emoce. Vznikl z roztavené lávy a vyskytuje se v různých odrůdách, například tak zvané apačské slzy nebo sněhové vločky protkané bílými mapkami. Kámen má ochrannou moc a bývá průvodcem šamanů. Je dobrý na kůži, kosti a oči, hodí se nejvíce pro znamení Kozoroha, ale také Štíra, případně jiná znamení. 

Jaspis

Pestrý kamínek vyskytující se ve všemožných barvách. Také jeho působení je všestranné. Je vhodný pro Býky, Blížence, Raky, Berany, Panny, Váhy, v podstatě pro celý zvěrokruh. Je ideálním pomocníkem ve stresových situacích a má řadu léčebných účinků. 

Jantar

Jistě znáte pryskyřici prozářenou sluncem a její jemnou medovou vůni. Jedná se o jantar, občas v něm najdeme i zkamenělý hmyz. Nejedná se tedy přímo o kámen! Jantarové šperky jsou velice krásné a žádané, dodávají optimismus, vitalitu a pocit štěstí. Jantar působí proti bolesti, depresím a chmurám, malým dětem se s oblibou dávají kolem krku jantarové korálky, které jim pomáhají při nepříjemném prořezávání zoubků. Uzdravuje řadu vnitřních orgánů a dokonce má i antibiotické působení. Je možné pít jantarovou vodu – vodu, ve které byl na nějakou dobu ponořen jantar. Je vhodný pro znamení Lva. 

                                                                                                                                                

Jak vybrat kámen vhodný jen pro vás?

Zkuste se na chvíli vnitřně ztišit a vypnout veškeré vnímání vnějšího světa. Nechejte na sebe působit energie kamenů, ze kterých máte na výběr. Nehodnoťte jen jejich vnější krásu, barvu či tvar, vypněte mozek a zapněte intuici! Který kamínek ve vaší dlani na vás zapůsobil nejvíce? Bez kterého se vám nechce odejít domů? Neřiďte se tím, že daný kámen, který vás přitahuje, není vhodný pro vaše znamení zvěrokruhu. Záleží na mnoha jiných faktorech, zkrátka a dobře, nenechejte si do toho od nikoho mluvit a nenechejte se při své volbě ničím a nikým vyrušovat. Jen tak se vám podaří zvolit ten správný kamínek, který právě teď potřebujete a který bude jen a jen pro vás! 


Psáno pro časopis Biorevue (2014) 

Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky