Antikoncepce našich předků: Krokodýlí trus, vykuřování pochvy nebo plivání do žabí tlamy

Dnešní antikoncepční prostředky mi připadají nudné a jsou prokazatelně nezdravé. To takový krokodýlí trus, vykuřování pochvy nebo plivání do žabí tlamy, to je jinačí kafe! Možná by neškodilo pár zajímavých tipů pro dlouhé zimní večery, co říkáte? Jejich spolehlivost si už ale budete muset ověřit sami, máte-li na to odvahu. 

Návrat ke všemu starému, osvědčenému a přirozenému je určitě fajn. I z hlediska sexuality, přirozených porodů nebo prostředků proti početí, ovšem pochopitelně do jisté míry. Některé způsoby antikoncepce bych dnes rozhodně zkoušet nedoporučovala. Jsou totiž poněkud bizarní a mohou být i nebezpečné. Lidé si pomáhali, jak mohli a my se nad tím můžeme pousmát, řehtat se až se za břicho popadat nebo i jen nevěřícně kroutit hlavou. 

Žena
Zdroj foto: Pixabay

Jak se krotí krokodýli (a zavádí do pochvy citrón)

Z takových známých a osvědčených způsobů, o kterých se ledaskde dočtete si snad mohu dovolit připomenout onen již zmíněný sušený krokodýlí trus, který si Egypťanky vyloženě patlaly do rodidel v podobě pasty vzniklé rozmícháním s navlhčeným jílem nebo medem. Z dalších přírodních prostředků byl oblíbený třeba přepůlený citrón. Vkládal se do pochvy a působil v podstatě jako spermicidní pesar díky kyselině citronové, která hubila spermie. Chybí už jen tequila a sůl, že? Obdobně se používala i vata nebo houba namočená v octu. Tohle už patřilo k těm modernějším způsobům, které zároveň dezinfikovaly prostředí, neboť jak známo citrón a ocet jsou základní výbavou každé hospodyňky pro údržbu čisté domácnosti. Kam se hrabe chemie...

Když už jsme u ní, čínské ženy neznalé toxických účinků rtuti ve snaze nepočít bastarda, trávily spermie i své žaludky tímto smrtícím nápojem a to buď preventivně nebo již k zaručenému vypuzení plodu. Běžně se prováděly výplachy nebo vykuřování rodidel, ve středověku byly i oblíbená různá zaříkávadla, například se traduje trojnásobné plivnutí do žabí tlamy, nošení různých škapulířů s opravdovými nechutnostmi, počínaje dětskými zuby a trusem, kostmi či sušenými análními otvory zvířat konče. 

Kondomy z ovčích střívek

Z mechanických bariérových prostředků nutno zmínit kondomy z ovčích střívek či rybích měchýřů, které se pro změknutí namáčely v teplém mléce a opakovaně používaly. První ženské pesary se objevovaly od 19. století a zaváděly se všelijak a hlavně i na delší dobu, takže dosti často vše končilo nepříjemným i život ohrožujícím rozsáhlým zánětem rodidel. 

Z této doby jsou také popsány speciální balónky se spermicidními prášky, které se měly vprášit do pochvy, málokdy však účinná látka skončila na žádoucím místě a nezřídka podráždila sliznici. Rovněž se aplikovaly koule z kakaového másla s obsahem chininu, které však také stejně jako jiná cizí tělesa způsobovaly časté záněty. 

Přerušovaná soulož mužům škodí 

Zbývá ještě nadčasová přerušovaná soulož, která však už v dobách dávno minulých byla považována za nespolehlivou a dokonce pro muže škodlivou. Ve starých knihách jsem se dočetla, že tento způsob soulože nesvědčí citlivé mužské nervové soustavě a může způsobovat nejrůznější psychické poruchy. Bývá přirovnávána k rovněž škodlivé onanii, možná právě z důvodu jaksi jalového výsledku, kdy se sperma nedostane do pochvy ženy, ale vyplýtvá někam úplně jinam. Však my dobře víme, za co byl biblický Onan potrestán. 

A co sexuální abstinence?

Pokud se nejedná o pokus o oplodnění, doporučuje se i sexuální abstinence, zejména pak tehdy, kdy již mise byla splněna a žena otěhotněla. V té době se již soulož nepraktikovala z důvodu zabránění ohrožení správného vývoje plodu. V období těhotenství vůbec panovala spousta pověr, například se žena nesměla podívat třeba na ošklivou žábu, aby pak náhodou dítě nedostalo její podobu. Hlavně že plivat na ni předtím mohla, když po dítěti zrovna netoužila. 

Výplach pochvy Coca-colou

Z moderních prostředků jsem objevila možnost výplachu pochvy Coca – Colou nebo pití čaje z tabáku v případě „nehody“, třeba v podobě prasknutí kondomu. Osobně se ale domnívám, že výpomoc z rostlinné říše by byla vhodnější a jistě i účinnější. Tam je ale třeba vědět, po jaké bylince sáhnout a hlavně se nepřiotrávit. Porodní báby a kořenářky dobře znaly byliny, pomocí kterých se dalo zabránit těhotenství nebo vyvolat potrat. Raději bych je ale nezmiňovala. Řada z nich může být při nesprávném použití nebezpečná. 

U přírodních národů, například na Nové Guinei se potraty prováděly mnohdy drastickými mechanickými způsoby a to z nejrůznějších důvodů, třeba i jen po hádce muže se ženou. Nezřídka se ledaskde i přímo šlapalo po břichu nebo se páchaly i daleko horší věci.  Na znamení smutku pak ženy, které úmyslně potratily své dítě, nosily smuteční síťku. Potrat se provádí do doby než se dítěti vytvoří kosti. 

Běžným způsobem pro vypuzení plodu v Nové Kaledonii bylo pojídání horkých vařených zelených banánů, což bylo misionáři považováno za jakýsi krycí manévr. Ve skutečnosti zřejmě ženy konzumovaly jakési jiné tajné lektvary. U kmenů na Novém Zélandu a v Austrálii byla obvyklá i různá zaříkávání, rituály, nápoje z bylin a podobně. Ale raději se zaměřme na prevenci.

Tip, který můžete vyzkoušet: 

Z vhodných metod, které můžete bez obav vyzkoušet i v dnešní době je například aplikace nejrůznějších přírodních olejů s dezinfekčními a spermicidními účinky. Olej zpomaluje a znemožňuje pohyb spermií a třeba taková nimba má i kromě silně dezinfekčních účinků také spermicidní vlastnosti. 

Naředěný nimbový olej může fungovat nejen jako skvělý lubrikant, ale ochrání vás také před nežádoucích těhotenstvím a pohlavními chorobami. Spolehlivě likviduje nejrůznější plísně, bakterie, viry, cizopasníky a jiné škůdce. Doporučuji ale raději kombinovat s výpočtem neplodných dnů a kondomem a reklamace rozhodně nepřijímám! :-)


Psáno pro časopis Záhady života (2015)

Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky