Jak si vyrobit třezalkový olej?

Právě kvete bylina svatého Jána – třezalka. Z této rostlinky si můžete velmi snadno vyrobit skvělý třezalkový olej (Janův olej), který zabírá na mnohé neduhy, hlavně na nervy! Ideální je zevně k potírání namožených svalů a bolavých míst na páteři, nemocných kloubů, k léčbě poraněných míst, špatně se hojících jizev a ran, porušených nervů, vyhřezlých plotének, při neuralgii a neuropatii. Třezalkový olej se také hodí při roztroušené skleróze a borelióze, při zánětu dutin, dá se s ním také natírat oblast intimních míst, protože působí hojivě a protizánětlivě. Využití má široké, co říkáte? A jak na výrobu třezalkového oleje? Snadno!

Třezalkový olej

Třezalkový olej – lepší než z lékárny

Nasbírané třezalkové květy a nať třezalky tečkované nastříháme čistými nůžkami nadrobno a napěchujeme do zavařovací sklenice od medu. Zalijeme rostlinným olejem – volba je na vás, jaký olej si zvolíte. Vhodné je použít například kvalitní olivový olej. Květy by měly být zcela ponořené, sklenici dobře uzavřeme a postavíme ji na přímé slunce, kde ji necháme stát alespoň po dobu 14 dní.

Poté olej pečlivě scedíme přes plátno do čisté sklenice, kterou uzavřeme a uchováme v chladu a temnu (případně to může být sklenice z tmavého skla). 

Výroba třezalkového oleje

Všimněte si, že výsledný třezalkový olej má mít vždy červenou barvu, podle toho poznáte jeho kvalitu, pokud si jej například kupujete v bylinkářství či lékárně. 

Pozor! Po použití třezalkového oleje bychom neměli jít slunce! Mně naskákaly fleky na rukou už když jsem třezalku trhala. 


Autor článku a fotek: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky