Růžový olej, růžová voda nebo růžový parfém. Jak využít okvětní plátky růží?

Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně... (W. Shakespeare, Romeo a Julie)

Růže je považována za královnu květin. Vyskytuje se v rozmanité pestrosti mnoha druhů, které se liší barvou, vůní či velikostí. Pokud milujete vůni růží, můžete si nasušit okvětní lísky a vyrobit si z nich vlastní parfém nebo růžový olej. Není to vůbec složité...

Růže
Zdroj foto: Pixabay

Patříte-li mezi milovníky růží, jistě se vaše zahrada může pyšnit keříky po babičce nebo záhonky různě barevných trnitých krásek. Právě v této době již začínají kvést. Vůně růží je velmi příjemná, ne nadarmo se využívá v kosmetice a aromaterapii. Okvětní lístky si můžete nasbírat a nasušit, dají se s nimi provádět hotová kouzla. Dokonce se mohou i jíst…

Jedlé květy: Jak chutná růže

Okvětní lístky je možné pěkně zčerstva přidávat do různých pokrmů. Oblíbené jsou jako ozdoba salátu, připravují se z nich také různé džemy, želé, sorbety, zmrzliny, ozdoby v cukrářství nebo velkolepé okrasy svatebních dortů. Známé jsou i osmažené hlavičky růží v těstíčku na sladko. 

Správné sušení lístků růží

Pokud nechcete růže konzumovat, ale zajímá vás spíše jejich vůně, nasbírejte si plátky květů a nasušte je na suchém, teplém a stinném místě, nejlépe třeba na půdě. Při sušení by na růže nemělo dopadat přímé sluneční světlo a lístky by měly být od sebe dostatečně daleko, aby natěsnané na malém prostoru nezačaly plesnivět. Rovněž počítejte s tím, že může vyblednout jejich barva. Zejména se to stává u světlých růží. 

Ideální volbou pro výrobu kosmetiky jsou keříky damašských růží, které jsou proslulé svou nádhernou vůní. Nečekejte však na to, až bude keř odkvétat. Kvalitně nasušené růže je třeba sbírat za slunečného počasí a v plném květu. Určitě nesušte lístky, které jsou navlhlé nebo uvadlé, například z kytice, kterou jste měli týden doma ve váze a chcete si ji uchovat na památku. Jako suché košťátko k dekoraci nebo lapač prachu možná svůj účel splní, ale určitě tyto okvětní lístky nepoužívejte pro výrobu kosmetiky. 

Potpourri k provonění místnosti 

K čemu všemu můžeme nasušené lístky růží použít? Rudé zahradní růže se často používají jako tak zvané potpourri k dekoračním účelům a k provonění místnosti. Sušené vonné byliny se k těmto účelům využívaly už od středověku, tehdy totiž domácnosti zrovna nevoněly po fialkách. Bylo zapotřebí i jakési dezinfekce zkaženého vzduchu nebo prevenci proti moru. Francouzský význam slova potpourri zní v doslovném překladu jako shnilý hrnec. Důležitá je právě ozdobná nádoba připomínající vázu, často i s víkem, ve které jsou různé sušené ingredience uchovávány. Většinou se jedná o sušené vonné byliny, dřeviny, všelijaké koření a bobule. Výsledná směs může být velmi pestrá a různorodá. Obvykle se umísťovala ke kamnům, odkud se teplem mohlo aroma dobře uvolňovat. Obdobné směsi se také využívaly k vykuřování místnosti

Právě takový shnilý hrnec si můžete snadno vyrobit sami. Nasušené lístky růží různých vůní a barev lze libovolně zkombinovat s jinými vonnými bylinkami, přírodninami, kořením nebo sušenými plody. Fantazii se meze nekladou, dávejte si však pozor na to, abyste vůně příliš nepřekombinovali. Vyberte si nějakou pěknou porcelánovou misku, třeba klidně starožitnou památku po babičce a nezapomeňte čas od času použít fén k odvátí prachových nánosů. Tvorba vás jistě bude bavit a oproti uměle připraveným směsím s chemickou parfemací budete jistě o mnoho víc blíže k přírodě. A především si můžete sami vybrat, kterými vůněmi oblažíte svou domácnost. 

Tip pro výrobu růžového potpourri: 

Připravte si nasušené lístky damašské a šípkové růže, celá zrna kardamomu, celé kousky badyánu, sušené šípky, kousky bílé březové kůry nasbírané v lese, pár bílých oblázků či mušliček, sušené plátky limetky, citronovou trávu nebo sušená granátová jablíčka

Můžete libovolně přidat další květy nebo přírodniny a celou směs zakápnout 100 % esenciálním olejem, například z damašské růže, muškátu, kardamomu nebo citrónovníku. Počítejte však s tím, že pravý esenciální olej z damašské růže bude poněkud cenově nákladnější. Takto je možné si připravit směs z libovolných květů či esenciálních olejů. 

Jak si vyrobit parfém?

Další možností jak využít růžové lístky je výroba vlastní domácí voňavky. Napěchujte menší uzavíratelnou sklenici z průhledného skla čerstvě nasbíranými okvětními plátky. Zalijte je 40 % lihem, dobře uzavřete a postavte na dva týdny na slunce. Můžete si všimnout, že se vám líh zabarví lehce dorůžova. Důležité bude směs pravidelně protřepávat. Po dvou týdnech lístky přeceďte a lihový výluh přelijte do lahvičky z tmavého skla, kterou dobře uzavřete. Postavte ji do suché a temné místnosti, třeba spižírny nebo skříňky. Vůni bude potřeba nechat tak zvaně uležet. 

Pokud si budete přát mít parfém intenzívnější, přikápněte libovolné množství 100 % esenciálního oleje z damašské růže, řádně protřepejte, lahvičku uzavřete a nechejte další dva týdny stát. Je vhodné průběžně chodit kontrolovat, jak vám parfém voní, přikapávat esenciální olej a lahvičku protřepávat. Ve výsledku můžete svůj produkt naředit destilovanou vodou a přelít do lahvičky s rozprašovačem. Různé vůně lze také libovolně mísit a kombinovat. Jestli máte doma pěkně tvarovaný průhledný flakónek, růžovou voňavku si do něj můžete nalít. Potěší vícero vašich smyslů - oči, čich i hmat. A navíc se dostaví skvělý pocit z toho, že jste si tohle všechno dokázali vyrobit sami. 

Příprava růžové vody

Růžová voda je výborná k osvěžení pleti. Krásně dezinfikuje, má příznivý vliv při akné či jiných nečistotách kůže. Dá se používat k regeneraci pokožky po odlíčení. Je vhodná pro všechny typy pleti žen všech věkových kategorií, ale zejména oblíbená je u zralých žen - na jejich počínající vrásky má opravdu blahodárný účinek. Aplikujeme ji vatovým tampónkem a velmi příjemná je ochlazená přímo z lednice. 

Postup výroby může být následující:

Připravte si hrst sušených květů růže, kastrůlek s vypouklou pokličkou, malou misku z varného skla, vodu a kostky ledu. 

Procesem destilace nachytáte vysráženou páru do malé misky, kde se vám promění na výsledný produkt - voňavou růžovou vodu. Celý proces začnete takto: do přísně čistého kastrůlku dáte lístky růží a přelijete je trochou vlažné vody, na ně postavíte naleštěnou misku a vše pěkně překryjete obrácenou poklicí, na níž položíte pár kostek ledu, ideálně až poté, co připravená směs začne vřít. Kastrůlek postupně zahřívejte na mírném plameni. 

Čím méně vody do kastrůlku dáte, tím silnější růžová voda bude. Vhodné je v průběhu procesu vodu přilévat, aby se vám růže nepřipálily. Miska navíc musí stále mít na čem plavat. Voňavá pára vám díky rychlému ochlazení ledovými kostkami z vypouklé poklice steče přímo do plovoucí misky. Růžovou vodu pak můžete uchovat v uzavřené lahvičce v lednici. 

Výroba růžového oleje

Z čerstvých plátků růží lze vyrobit také pleťový olej. Zásadní pro výběr je povaha nosného oleje, ve kterém budete květy macerovat. Už ten může mít příznivý vliv na vaši pleť. Můžete volit například olej z hroznových jader, další variantou je například dražší avelánový nebo obyčejnější olivový či mandlový olej. Do sklenice z průhledného skla vložíte okvětní lístky a zalijete olejem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenice by měla být plná a dobře napěchovaná. Uzavřenou nádobu postavte na dva týdny na slunce, poté květy vylisujte a přeceděný olej přelijte do láhve z tmavého skla. Bude vonět po růžích a mít také něco z jejich barvy. 

Můžete také přimíchat menší množství šípkového nebo arganového oleje. Oba mají vynikající vlastnosti pro pleť, vyživují, regenerují, odstraňují vrásky, jizvy, strie, dezinfikují a vyhlazují pokožku. Na závěr ještě přikápněte trochu 100 % esenciálního oleje z damašské růže pro zintenzívnění vůně. Hotovou směs protřepejte a uchovejte v chladu, suchu a temnu. Olejem lze potírat celé tělo, podle použití je  vhodný i jako letní ochrana před sluncem, v tomto případě ale nepřidávejte esenciální oleje kvůli možné fotosenzibilizaci. Například avelánový olej má poměrně vysoký ochranný UV faktor, lze s ním tedy bezpečně vyjít ven - letnímu slunci vstříc. 


Autor článku: Taťána Kročková

psáno pro magazín Bylinky Revue (2018)

Komentáře

Oblíbené příspěvky