Bylinky rostoucí u vody v létě. Které si můžeme nasbírat?

Pobyt u vody během parného léta bývá příjemně stráveným časem, ať už se zabavíme koupáním v řece, stavěním hráze z kamínků s dětmi nebo třeba i sběrem léčivých rostlin. Které bylinky můžeme v tomto období v okolí vodních toků najít? 

Žena u vody
Zdroj foto: Pixabay

Kolem potůčků a řek roste spousta vlhkomilných rostlin, které můžeme využít k léčebným účelům. Počínaje jarem se začínají objevovat první podběly, petrklíče a devětsily, které nám mohou pomoci od klasického nachlazení, kašle a viróz. Zaměřme se ale spíše na rostliny, které se sbírají v současném letním období. 

Sběr a sušení bylin

Každý sběr léčivých rostlin podléhá určitým pravidlům. U léčivek vyskytujících se kolem vody je především potřeba dbát na to, abychom je nesbírali vlhké. Pokud se během léta v okolí řeky pohybuje dost turistů, kteří se chodí koupat a nechovají se zrovna s úctou k přírodě, raději se, co se týče sběru, této lokalitě vyhněte. Rostliny mohou být znečištěny od případných odpadků, poničené nebo pomočené od lidí i pejsků, kteří si do těchto míst často chodí ulevit. Rostliny tedy sbírejte a sušte jenom tehdy, pokud jsou čisté a suché. Pojďme si tedy některé z nich představit. 

Lopuch
Zdroj foto: Pixabay


Lopuch větší

Pokud jste si mysleli, že ty velké listy kolem břehů a na kamenitých ostrůvcích uprostřed řeky, které lidé často poněkud neuctivě používají místo toaletního papíru nebo slunečníku, jsou lopuchy, pak jste se mýlili. Jedná se o listy devětsilu lékařského, jehož rašící oddenky se sbírají na jaře. Lopuch větší vypadá trochu jinak a většinou si vybírá jiná stanoviště, ale kolem řeky na něj můžete také narazit. Jsou to ty pichlavé knoflíky, které si děti s oblibou hází do vlasů, za krk nebo tajně na oblečení, kam se velmi snadno přichytí. Jejich listy jsou více podlouhlé. Z lopuchu se využívá nejčastěji kořen, eventuálně i semeno nebo list. 

Lopuch má antibiotické a antimykotické účinky, obsažené látky hubí stafylokoky, proto se lopuchová mast využívá na nejrůznější ekzémy nebo napadení pokožky stafylokokem zlatým. Zevní užití je nejčastější, kromě ekzému lze využít i při akné, plísních, lupech či jiných kožních potížích. Lopuchová tinktura podporuje růst vlasů, olej zase pomáhá kojencům při seboroické dermatitidě. Odvar z lopuchu je vhodný ke kloktání při paradontóze nebo zánětech v krku, vnitřně čaj povzbuzuje trávení a dezinfikuje trávící trakt. 

Máta dlouholistá

Kolem řeky najdete i divoce rostoucí mátu, nejčastěji je to máta vodní nebo dlouholistá. Její účinky jsou velmi podobné jako u známé máty peprné. Rostlina po rozemnutí listů krásně voní po mentolu a používá se zejména proti žaludeční nevolnosti a na podrážděný žlučník. Mentol uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání. Nejčastěji se z ní připravuje čaj. Během léta si ji ale můžete také nasbírat jako osvěžující přísadu do džbánků s citrónovou vodou a ledem. 

Vratič obecný

U potoka nebo v okolí řeky se během léta vyskytuje také vratič. Jeho název vás nemusí děsit. Byť se jedná o rostlinu lehce jedovatou, přesto je možné ji zevně velice dobře prakticky využít. V prvé řadě se sbírá jako dekorace do místnosti, kde zároveň chrání před nežádoucím letním hmyzem i zevními parazity, například moly, komáry či mouchami. Pro chovatele domácích zvířátek, která chodí ven, je to velká pomoc, protože během léta je sezóna klíšťat a blech. 

Vratič se doporučuje dávat do psích pelíšků nebo v místnostech, kde se vyskytují blechy. Ze sušených žlutých květů lze využít i prášek, a to buď k dezinfekci pokožky nebo pro vyhubení vší v dětských hlavičkách. Někomu tato rostlinka možná zrovna moc nevoní, ale její síla se může rozhodně hodit. Má silné antiseptické účinky a zevně je možné ji také použít na zanícené rány nebo ve formě koupele při revmatu. 

Vnitřní užití se kvůli toxickým účinkům příliš nedoporučuje, ale rostlina spolehlivě hubí veškeré vnitřní parazity,  a když není zbytí, v malém množství neuškodí. Vratič lze užívat i v homeopatické podobě. Těhotné ženy by se mu ale měly vyhnout obloukem, protože by jim pomohl přivodit předčasný porod. Pokud bychom chtěli neopomenout magickou praxi, zde je využití vratiče opravdu výrazné. 

Pelyněk černobýl

Spolu s vratičem se na stejných místech vyskytuje i pelyněk černobýl, jsou to dva velcí kamarádi a také jejich působení je obdobné. I pelyněk využívá proti vnitřním parazitům a do domácnosti proti blechám, klíšťatům, komárům a dalším nepříjemným letním návštěvníkům. Jeho charakteristický pach odpuzuje mouchy. Vnitřně se užívá při trávících obtížích a poruchách funkce žlučníku. Je důležitou součástí alkoholického nápoje zvaného absint neboli zelená víla. Rovněž se hojně používá v magii. 

Stejně jako platí u vratiče - těhotné ženy od pelyňku ruce pryč!  Pokud už přenášíte, klidně si natrhejte kytičku, ale raději pouze čichat. V minulosti se pelyněk pokládal pod rodící ženu pro usnadnění porodu. Stejně jako vratič má totiž abortivní účinky a žene plod či dítě z těla ven. 

Vrbovka malokvětá

Často se vyskytující rostlinou kolem vody je vrbovka malokvětá, která je známou léčivkou pro pány. Má typické růžové květy a najdeme ji většinou ve větším množství. Často se ale zaměňuje s vrbovkou velkokvětou nebo vrbkou úzkolistou, které mají obdobné, ale ne tolik výrazné léčebné účinky. Vrbovka malokvětá je totiž vynikajících prostředkem pro léčbu prostaty a močových cest. Nejčastěji se užívá ve formě čaje nebo tinktury. 

Vrbka úzkolistá 

Vrbka úzkolistá je podobná vrbovce, má rovněž dezinfekční účinky a působí na ledviny a močové cesty. Celkově uklidňuje, odstraňuje nervové podráždění, podporuje dobrý spánek a ulevuje od bolestí hlavy. Můžeme ji popíjet ve formě čaje, který se používal na běžné pití v dobách nedostatku černého čaje. Vyskytoval se pod názvem Ivanův čaj a před použitím procházel procesem fermentace. Zevně se vrbka využívá ke kloktání nebo k dezinfekci špatně se hojících ran. Je možné ji vyzkoušet i ve formě tinktury. 

Sadec konopáč

Rostlina s názvem sadec konopáč je oblíbená u proutkařů. Vyskytuje se totiž na pramenech a vodních žílách a bývá ukazatelem přítomnosti podzemní vody. Zdá se, že je s vodou úzce spjata, v magické praxi se používala k přivolávání deště. Je mírně jedovatá, ale potřebná spíše v homeopatické podobě pod svým latinským názvem Eupatorium, a to zejména při chřipkách, kašli, těžkých virózách s celkovou schváceností, například u prasečí chřipky a podobně. Také je dobrá na onemocnění jater, lymfatického a imunitního systému. Doporučuje se užívat ve formě tinktury. 

Mydlice lékařská

Obdobnou rostlinkou s růžovými květy vyskytující se kolem vody je mydlice lékařská. Už ve svém názvu má mýdlo, používá se totiž jako účinný přírodní saponát. Má dezinfekční účinky, obsahuje velké množství saponinů a čistí jak vnitřně, tak také zevně. Využívá se k celkové detoxikaci, podporuje vylučování jedů a toxinů z těla, je vhodná při ekzémech, nečistotách kůže a jako kosmetický prostředek. 

Povařením všech částí rostliny pouští saponiny a začíná pěnit, lze ji pak tedy vyzkoušet jako domácí mýdlo, šampón nebo třeba prací prostředek. Její květy se mohou konzumovat přímo, například přidávat do různých zeleninových salátů. 

Puškvorec obecný

Puškvorec je vyloženě vodní rostlina, která se vyskytuje kolem stojatých vod. Jeho oddenek se sbírá koncem léta a na podzim. Má účinky zejména na trávící soustavu, pomáhá při nejrůznějších poruchách trávení, nadýmání, kolikách, metabolických onemocněních, dvanácterníkových vředech, chudokrevnosti, nemocech ledvin nebo také rakovině vnitřních orgánů. Zevně se doporučuje na ekzém a omrzliny. Připravují se z něj čaje, obklady nebo koupele. 


Psáno pro magazín Bylinky Revue v roce 2018

Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky