Ájurvédské byliny a jejich léčivá síla. Které nejčastěji používáme a jaké nemoci léčí?

I rostliny, které vyloženě nerostou pouze v našich krajích, nám mohou pomoci vyléčit všelijaké neduhy. A mnohé z nich se svým vzhledem nebo účinky podobají těm našim. Jejich léčivá síla bývá velká. Patří zde například ájurvédské bylinky, vyskytující se převážně ve východních oblastech. Dovážejí se k nám jako známé koření, ale i speciální čajové směsi namíchané podle ájurvédského umění. Které byliny to tedy jsou a jaké léčivé účinky mají?

čaj
Zdroj foto: Pixabay

Ájurvéda je komplexní systém tradičního indického lékařství, jehož kořeny sahají hluboko do historie. Jejím principem je vyrovnávání tří základních energií, tak zvaných dóš, které se v určitém poměru přirozeně vyskytují v organismu každé živé bytosti. Mají odpovídající vlastnosti a vztahují se k různým orgánům našeho těla. Jsou to Váta, Pitha a Kapha. Byliny jsou pak ordinovány na základě svých účinků, které pomáhají převahu jednotlivých dóš v těle vyrovnávat. 

Mezi nejpoužívanější byliny patří:

Vitánie snodárná (Withania somnifera), Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra), Emblika lékařská (Emblica officinalis), Lotos ořechonosný (Nelumbo nucifera), Kardamovník obecný (Elettaria cardamomum), Skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum), Zázvor lékařský (Zingiber officinale), Chřest hroznovitý (Asparague racemosus), Pepřovník černý (Piper nigrum), Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula), Kurkuma dlouhá (Curcuma longa), Bazalka posvátná (Ocimum sanctum), Carum carvi (Kmín kořenný), Voskovník červený (Myrica rubra), Pupečník asijský (Centella asiatica), Nard pravý (Nardostachys jatamansi), Chebule srdčitá (Tinospora cordifolia), Zederach indický (Azadirachta indica). 

Některé méně známé rostliny si představíme podrobněji. 

Vitánie snodárná (Withania somnifera)

Tento indický polokeř s červenými květy, které připomínají mochyni, bývá také označován jako indický ženšen nebo ashwaganda. Většinou se užívá sušený kořen. Z nadzemních částí rostliny lze připravit tinkturu. Rostlina má afrodiziakální účinky, podporuje plodnost u mužů i žen, celkově omlazuje, posiluje, přináší dobrý spánek, má vliv na paměť, soustředění a učení. Zvyšuje obranyschopnost, zpomaluje degeneraci mozkových buněk. Působí tedy na celkovou vitalitu, plodnost, pohlavní orgány, imunitní systém, nervovou soustavu a mozek. 

Emblika lékařská (Emblica officinalis)

Pod tímto názvem se ukrývá tak zvaný indický angrešt a jeho vynikající plody s názvem amalaki neboli amla. Právě tyto nutričně bohaté plody s cennými léčebnými účinky jsou nejvyužívanější částí tohoto opadavého stromu. Zvyšuje obranyschopnost, podporuje dobré zažívání, hojení a veškeré zánětlivé procesy, snižuje hladinu krevního cukru, čistí krev, podporuje růst vlasů, prospívá také očím i mozku a psychice. Bývá součástí mnoha šamponů a přípravků na vlasy nebo se konzumuje v podobě sušeného ovoce, které má specifickou chuť a zajímavé složení. Plody obsahují velké množství vitamínu C, vápníku, železa a zinku, ale překvapivě také aminokyselin. Jsou tedy velice výživné a jejich konzumace je po všech stránkách prospěšná. 

Pupečník asijský (Centella asiatica)

Rostlina je známá také pod názvem gotukola. Tradičně se v indické medicíně používá k povzbuzení, ovlivňuje soustředění a paměť, pomáhá při učení nebo před meditací. Podporuje dlouhověkost, zvyšuje fyzickou odolnost, vitalitu a výkonnost, posiluje mozek, nervovou soustavu, přináší uvolnění a uklidnění, prospívá při diabetu, revmatu i vysoké hladině cholesterolu. Napomáhá hubnutí a působí protizánětlivě. Nejčastěji můžeme popíjet čaj ze sušených listů této plazivé rostliny nebo se hojně využívá i tinktura. 

Chebule srdčitá (Tinospora cordifolia)

Tento popínavý keř pochází z Indie. Vyskytuje se také pod jménem guduchi. K využívaných částech rostliny patří kořen a list, nejčastěji se popíjí čaj. Rostlina se používá pro zvýšení plodnosti, při nejrůznějších trávících potížích, při cukrovce a onemocnění jater, také při snížené funkci imunitního systému a alergiích. Působí protizánětlivě, spasmolyticky, antioxidačně. Celkově posiluje a zvyšuje vitalitu. 

Zederach indický (Azadirachta indica)

Jedná se o známou nimbu, jejíž olej s mnoha léčebnými účinky se lisuje ze semen a plodů tohoto stálezeleného stromu. Olej má tmavou barvu a výrazný nepříjemný zápach. Stoprocentní produkt je velmi silný a rozhodně se ještě doporučuje jej před zevní aplikací ředit. Další možností je využití prášku ze sušených listů. Nimba neboli neem má velmi silné antibiotické, antimykotické, antivirové i antiparazitní vlastnosti. Zkrátka vyhání z těla všechno, co je jenom možné. Vnitřní užívání nimby není vůbec bezpečné, je proto u nás zakázáno. Těhotná žena by potratila, kojící ztratila mléko, muži by se oslabily spermie, žena by nepočala, nimba vypudí či zabije všechno živé. Bojí se jí parazité i hmyz. 

Z nimby si můžete také vyrobit odpuzovač klíšťat, postřik proti mšicím, účinný přípravek proti plísni či vaginální mykóze, bradavicím, vším, blechám, dá se úspěšně používat také u zvířat či při zánětech v ústech. Hubí E. Coli, stafylokoky, streptokoky, mykobakterie, kandidu, také různé toxiny a rakovinné buňky. Ideální je před použitím nimbový olej naředit s jiným rostlinným olejem, například mandlovým, olivovým, hroznovým či kterýmkoli jiným. Nimba se přidává do mnoha kosmetických přípravků, neboť má díky svému obsahu i blahodárné účinky na pleť a vlasy, nehledě na své výrazné dezinfekční schopnosti. Působí proti akné, lupům a podobně. 

"S neemem mám u pacientů výborné zkušenosti při borelióze, kvasinkách, teplotách a chronických angínách. Znám lidi, kteří roky polykali antibiotika a měli zničenou střevní mikroflóru plus z toho další potíže, ale právě neem jim velmi efektivně a v relativně krátké době pomohl," říká ájurvédská terapeutka Mgr. Andrea Lazarská

"Neem byl také vyhlášen OSN za strom 21. století, právě pro své úžasné a mnohostranné účinky. Existují ve světě studie, které účinky neemu dokazují. Zdá se, že neem má i docela dobré protirakovinné účinky, alespoň pokusy na zvířatech to naznačují..." dodává Andrea Lazarská. 

Bazalka posvátná (Ocimum sanctum)

Tato aromatická hluchavkovitá rostlina se trochu liší od bazalky pravé. Patří mezi ajurvédské byliny a roste po celém světě, zejména v Indii. V ajurvédě je známá pod názvem tulsi. Má spoustu léčebných účinků a používá se také jako koření. Řadí se mezi adaptogeny, posiluje organismus a imunitní systém, působí jako antidepresivum, má i protizánětlivý a analgetický účinek, snižuje hladinu cukru v krvi a také hladinu histaminu v těle při různých alergických reakcích. Pomáhá při trávících potížích, nachlazení, kašli, virózách, revmatismu, infekčních chorobách i rakovině. 

Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula)

Tato ajurvédská bylina je známá pod názvem haritaki. Působí na celý trávicí systém, zejména však na střeva. Má silně dezinfekční a projímavé účinky, podporuje metabolické procesy, urychluje vstřebávání živin. Ovlivňuje stav pokožky, gynekologických funkcí i mozku a paměti. Používá se při léčbě ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby a jiných onemocnění trávící soustavy. 

Nard pravý (Nardostachys jatamansi)

Tato aromatická rostlina, která se vyskytuje ve vysoké nadmořské výšce Himalájí, se v ajurvédské medicíně nazývá jatamansi. Patří do čeledi kozlíkovitých a podobá se kozlíku lékařskému (Valeriana officinalis). Jeho účinky jsou obdobné, ovlivňuje mozek, nervovou soustavu a psychiku. Podporuje dobrý spánek, pomáhá při různých neurózách a nervovém vypětí, premenstruačním syndromu a žaludečních potížích. Má také protizánětlivé a protiplísňové účinky, celkově podporuje imunitu. 

Tento článek jsem psala pro magazín Bylinky Revue v roce 2018, nyní publikován zde s dodatkem o neemu a citacemi od ájurvédské terapeutky Mgr. Andrey Lazarské. 


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky