Ájurvédská olejová masáž Abhyanga. S čím nám může pomoci?

Abhyanga, přeloženo ze sanskrtu, doslova znamená vnější aplikaci oleje na tělo, u nás je termín používán pro ájurvédskou masáž. Olejové terapie se obecně nazývají snehana, sanskrtský výraz pro „olej“ i „lásku“ … a efekt abhyangy je podobný efektu nasycení láskou. Obě zkušenosti nám mohou poskytnout hluboký pocit stability, tepla, pohodlí a bezpečí. Láska i olej umí prostoupit hluboko do těla, přičemž ájurvéda učí, že aby se „sneha“ dostala do hlubokých tkání těla, je třeba olej vmasírovávat cca 5 minut.

Masáž

Tradiční ájurvédský text Čaraka Samhita uvádí: tělo toho, kdo na něho aplikuje olejování pravidelně, není moc postiženo (nemocí) ani v případech náhodných úrazů či úporných prací. Denní masáží je člověk obdarován příjemným dotekem, zharmonizováním tělesných částí a stává se silným, okouzlujícím a je méně zasažen stárnutím. 

(Čaraka Samhita, Sútra Sthána 5/88-89)

Jak se provádí ájurvédská masáž?

Ájurvédský přístup je i v olejování těla založen na principu individuality, vhodné ájurvédské ošetření vybíráme podle konstituce klienta/pacienta (prakrti), momentálního stavu (vikrti), ročního období, počasí, věku, míry stresu, pracovního nasazení, psychického stavu, dle obrazu potíží daného jedince atd.  Dle toho se pak liší způsob provádění olejování, výběr olejů i technik.

Masáž je prospěšná pro udržení zdraví, pro vyrovnání dóš a používána jako lék pro určité nerovnováhy a nemoci. Nicméně lze obecně říci, že je vhodné téměř pro každého ji zahrnout do svého denního režimu, přičemž minimální doba natírání olejem činí cca 15 minut. 

Některé pozitivní účinky vnějšího olejování dle klasických textů:

  • Vytváří a podporuje měkkost, sílu a barvu těla
  • Snižuje vliv stárnutí
  • Podporuje dobrý zrak
  • Vyživuje tělo, zlepšuje kůži
  • Zvyšuje dlouhověkost
  • Upravuje/zkvalitňuje spánek
  • Zvyšuje toleranci a odolnost těla
  • Propůjčuje tonus, sílu a vitalitu tkáním těla
  • Stimuluje vnitřní orgány
  • Zvyšuje cirkulaci
  • Uklidňuje vátu i pittu dóšu a harmonizuje kapha dóšu

Abhyanga je pro své účinky nazývaná královskou masáží. Ájurvédskou masáží působíme na jemné kanálky mezibuněčného prostoru, stejně tak ale i na největší kanál těla, na trávicí trakt. Hlazením a třením aktivujeme lymfatický systém, odvádíme ámu/toxiny z těla. Ošetřujeme marmové body, energetické oblasti, které mají souvislost s jednotlivými orgány. 

Pozitivní účinky olejové masáže

  • znovu nastoluje harmonii a rovnováhu mysli i těla
  • posiluje nervový a imunitní systém, harmonizuje hormonální systém
  • zklidňuje, zmírňuje či odstraňuje poruchy spánku, napětí, úzkosti a jiné psychické poruchy
  • na fyzické úrovni efektivně působí na šlachy a vazy, odstraňuje zatuhlosti a blokace, podporuje kloubní pohyblivost

Terapeuticky se využívá např. při léčbě artritidy, degenerativních onemocněních pohybového aparátu, astmatu, fyzické slabosti, pro rekonvalescenci po těžkých nemocech, po porodu, pro úpravu kolísavého krevního tlaku či astmatu

Abhyanga – kontraindikace

Není vhodná pro lidí s velmi slabým trávením, vysokou ámou (toxiny) a kaphou, při horečce,  zánětech, při těžkých nemocech či akutních nemocech aj. 

Jak se provádí abhyanga?

Abhyangu lze provést jako olejování celého těla nebo jeho jednotlivých částí.

Rozlišujeme např.: 

  • MUK abhyanga  či ŠIRO abhyanga (masáž hlavy, obličeje, popř. i horní poloviny těla) 
  • Aplikace oleje do uší, tzv. KARNA puran
  • Aplikace oleje na chodidla, tzv. PAD abhyanga 

Ájurvéda nabízí i speciální ošetření olejem jako např. nasya (aplikace oleje do nosu), netra (olej do očí), basti (aplikace oleje do tlustého střeva), kati/nabhi či hrd basti (olej na oblast zad, pupku či srdce), širodhara (pomalé stékání oleje po čele) aj.  Jedná se o speciální terapeutické techniky používané  k léčení a úpravě nerovnováh jedince.

Vátu uklidňující abhyanga:

Sezamový olej se výborně hodí pro své zahřívající vlastnosti, mandlový je též vhodný. Olej lze medikovat bylinami (ašvagandha), při bolestech těla a slabosti můžeme použít speciální olej mahanarayan. Vátu nejlépe zklidní jemné, dlouhé, pomalé a uklidňující tahy.

Pittu uklidňující abhyanga:

Ideální jsou bylinné oleje, které umí zklidnit pokožku podrážděnou vyrážkami či svěděním (častý pitta problém), např. s neemem. Medikované oleje jako např. brahmi aplikované na skalp a chodidla večer redukují pittu a podporují spánek. Pokud nemáme medikovaný olej, zejména v létě použijeme olej slunečnicový nebo kokosový, oba mají chladivé vlastnosti. Pittě dělají dobře pevné tah, dává jim to pocit, že jsou věci pod kontrolou. 

Kaphu uklidňující abhyanga:

Většinou nejvhodnější masáží je tzv. udvartana (prášková masáž). Kaphě dělají dobře rychlejší pohyby s větším tlakem.

Kapha nejméně ze všech tří dóš potřebuje olejové procedury, avšak pokud k olejové  masáži přistoupíme správně, i kapha dóša z ní benefituje. Vhodnými oleji jsou sezamový, hořčičný nebo kukuřičný olej, aplikujeme vždy teplý. 

Směr natírání oleje je rovněž důležitý:

  • Ve směru růstu chlupů a tudíž od srdce masáž zklidňuje, vyživuje, posiluje, tudíž se nejlépe hodí pro zklidnění váty. 
  • Proti směru růstu chlupů a směrem k srdci působí naopak povzbudivě, aktivuje lymfu, prokrvuje a redukuje, snižuje tedy kaphu.

Ájurvéda doporučuje provádět olejování těla (tzv. SELF abhyanga, tj. masírujeme sami sebe) pravidelně, v určitých případech i denně, nejlépe ráno, popř. večer, a to po dobu 5 – 20 minut. Olej natíráme s láskou a péčí, posléze se okoupeme.


Autor článku: Mgr. Andrea Lazarská 

Komentáře

Oblíbené příspěvky