Léčivé účinky kakaa a test oblíbenosti čokolády. Jaká je historie konzumace této naší neřesti?

Také milujete čokoládu? Hýbe světem. Je stejně populární jako alkohol, drogy, sex, cigarety, meditace nebo tantra. Řadí se k lidským požitkům a má historicky zdokumentovatelnou tradici. Do Evropy byla přivezena v 17. století. 

Čokoláda
Zdroj foto: Pixabay

Čokoláda je oblíbená pochoutka, která se řadí k nejčastěji konzumovaným sladkostem na celém světě. Vyrábí se z kakaovníků (Theobroma cacao) rostoucích v tropických oblastech, zejména ve Střední Americe a Africe. Mezi používané složky patří kakaové boby a také kakaové máslo. Boby se kvasí, praží a melou na kakaový prášek. Pojídají se také samostatně nebo se z nich vyrábí kakao v nepražené podobě, tím se zachovává nejvíce cenných látek. 

 Historie konzumace čokolády

 Historie pěstování kakaovníku a konzumace čokolády spadá do oblasti Střední Ameriky, do časů před naším letopočtem, a váže se především k Mayské kultuře. Ještě v době Aztéků byly kakaové boby velmi cenné a používaly se i jako platidlo. Čokoláda nebyla pro každého, spíše jen pro bohatší vrstvy. V 16. století se do Mexika dostávají Španělé a kakao se tak rozšiřuje do jiných zemí. Otázkou také je, v jakém složení se původně čokoláda konzumovala. 

 “Moje stručná a opatrná verze by zněla, že doklady o konzumaci čokolády u domorodých obyvatel Střední a Jižní Ameriky jsou doloženy již od starověku. Jedná se především o rezidua čokoládových nápojů v keramice nacházené v hrobkách. K nám, tedy myšleno do Čech, nikoli do Evropy, se čokoláda dostala prokazatelně před polovinou 17. století. V zemích s rozvinutým zámořským obchodem jako byly Anglie a Španělsko však byla již daleko dříve. Nejstarší český recept, který znám, patrně popisuje čokoládové pusinky. Ale v naprosté většině případů se čokoláda konzumovala jako nápoj, nikoli pevná strava. 

 Tradiční čokoláda byla často s chilli, ale ne slaná. Prostudoval jsem řadu návodů na složení čokolády ze 16. a 17. století, a dokonce jeden z Čech z 18. století. Těch obecně rozšířených omylů je mnoho, i dlouho tradované tvrzení, že obyvatelé Střední Ameriky pili čokoládu neslazenou není tak úplně pravda - některé recepty zjevně užívaly med. Aztékové ale skutečně neměli cukr, jak jej známe dnes, “ upřesňuje Doc. Mgr. Karel Černý, Ph.D., který v současné době pracuje na knize o historii čokolády. (poznámka o aktualizaci – kniha Doc. Černého Ze zámoří do Čech: Čokoláda, čaj a káva v raném novověku vyšla v roce 2020 v nakladatelství Academia)

 Léčivé účinky kakaa

 Kakaové boby obsahují mnoho vitamínů, minerálů a flavonoidů. Například je to větší množství železa a hořčíku, také fosfor, draslík, vápník i zinek. Z vitamínů jsou to vitamín E, B3 (niacin), vitamín K nebo kyselina listová. V bobech najdeme také bílkoviny, tuky, třísloviny, organické kyseliny i alkaloidy jako jsou theobromin a kofein. Povzbuzující účinky kakaa jsou známy již po staletí. Látka zvaná theobromin se kromě svých stimulačních účinků využívala k léčbě kašle. Pokud si chcete dobře pochutnat a dostat do těla vitamíny a minerály, volte raději kvalitní a vysokoprocentní kakao či čokoládu, případně jejich nepraženou podobu, a vyhněte se náhražkám a emulgátorům. Ty v pravé čokoládě nemají co dělat. 

 Konzumace kakaa a čokolády působí na centrální nervovou soustavu, povzbuzuje činnost mozku, celkově uklidňuje, navozuje dobrou náladu, tlumí kašel, dodává tělu potřebné vitamíny a minerály. V neposlední řadě může fungovat i jako afrodiziakum. 

 Kakaové máslo pro zdravou pleť

 Tukovou složkou kakaovníku je kakaové máslo, které se používá jak k výrobě čokolády, tak i v kosmetice. Tvoří 55 % obsahu kakaových bobů. Jedná se o velmi stabilní tuk, který může bez žluknutí vydržet až pět let. V minulosti se používal k výrobě některých léků, například čípků a podobně. Kakaové máslo nejen příjemně voní, ale má i výborné účinky na pleť, proto se přidává do mnoha druhů přírodní kosmetiky. I v domácí výrobě jej můžete snadno mísit například s bambuckým máslem nebo kokosovým olejem. 

 Jak vyrobit čokoládu? 

 Pokud si chcete vyrobit vlastní čokoládu, stačí nechat rozpustit kakaové máslo v parní lázni a přimíchat kvalitní kakaový prášek a nějaké sladidlo, například třtinový cukr nebo třeba agávový sirup. Hotovou směs nalijete do formiček na výrobu čokolády a necháte v lednici zatuhnout. Čokoládu lze vyrábět také přímo z pevné kakaové hmoty nebo domácím způsobem pražení bobů, jejich tlučením v hmoždíři a mísením s cukrem či medem. Záleží také na tom, jaký druh čokolády preferujete, zda hořkou, mléčnou či bílou. Mléčná je zjemněná kravským či obilným, například rýžovým, mlékem, ideálně sušeným. Bílou čokoládu vyrobíte snadno z kakaového másla bez použití kakaového prášku. 

Druhy čokolády a které má kdo rád

 Existují různé druhy čokolády. Hořká čokoláda neobsahuje přidané mléko a obvykle se můžete spolehnout na vysokoprocentní obsah kakaa. K dostání jsou i 100% čokolády vyrobené z kvalitních kakaových bobů. Jejich hořká chuť však může leckoho odradit, jiní na ni zase nedají dopustit. Tento druh čokolády se považuje za nejzdravější. Mléčná čokoláda obsahuje obvykle mléko, ale pro osoby s alergií na bílkovinu kravského mléka či s nesnášenlivostí laktózy se začaly vyrábět alternativy, které obsahují sušené rýžové mléko. 

 Bílá čokoláda má světlou barvu, obsahuje kakaové máslo, často i mléko, hodně cukru a nenajdete v ní kakaové složky. Do různých druhů čokolády se libovolně přidávají oříšky a spousta jiných ingrediencí. Známým nápojem je horká čokoláda, která je oblíbená zejména u dětí. Jedná se o horký mléčný nápoj s obsahem cukru a kakaa, který si rovněž můžete po domácku vyrobit namísto zakoupení již hotového produktu. 

 Čokoládová typologie: 

 Pokud se ještě nikdy nikdo nezabýval charakteristikou osob podle preference konzumace druhu čokolády, jsem první. Ze svého pozorování jsem vytvořila tuto stručnou typologii. Zamyslete se nad tím, kterou čokoládu máte nejraději a zkuste se najít v následujícím textu. Sedí charakteristika také na vás?

Hořká čokoláda a kdo ji preferuje?

Hořkou čokoládu upřednostňují melancholici, samotáři a individualisté. Lidé, kteří jsou spíše introverti, dokážou být sami, jsou oduševnělí, ale mají smysl pro humor a umí se zasmát i sami sobě. Jsou pevní a stabilní, nemají rádi změny a mohou být v něčem i rigidní, anebo obsesivní. Mají v sobě kus temnoty a tajemna. Někdy jsou plni sarkasmu a hořkosti, zrovna jako ta čokoláda. Někdy jsou pohodlní a líní, potřebují svůj klid. Mají rádi svou nezávislost. Někteří jsou příliš zahořklí a misantropičtí.  

Mléčná čokoláda a kdo ji preferuje?

Mléčnou mají rádi otevření a laskaví lidé, kteří věří tomu, že všechno dobře dopadne. Integrují se, stmelují a dělají mezi lidmi pořádky. Chtějí, aby všechno bylo sladké, oni sami jsou také sladcí. Bývají extrovertní a optimističtí, mají rádi zábavu, společnost a jsou velmi srdeční. Snadněji se přizpůsobují a jsou laskaví. Potřebují něhu, péči, nedokážou být sami. Jsou velmi kontaktní a upřednostňují rodinné zázemí nebo partnerské vztahy před samotou nebo kariérou. Můžete se na ně vždy spolehnout. Někteří bývají příliš přeslazení, líní, marnotratní, vypočítaví nebo hloupí. 

Bílá čokoláda a kdo ji preferuje?

Bílá čokoláda je pro ty, co si o sobě moc myslí. Jsou jedineční, pravda. Ale často i arogantní, nevyzpytatelní a mají hvězdné manýry. Každopádně jsou to labužníci a mají vytříbený vkus. Potřebují mít něco extra. V bílé není jen čistota. Bílá čokoláda je prostě zbavena kakaa a je to jen nejlepší kakaové máslo, třeba s kokosem, to je panečku taková lahoda…Bílá čokoláda není sterilní, ona je prostě jiná…

Oříšková čokoláda a kdo ji preferuje?

Lidé, kteří mají rádi oříškovou čokoládu, se nebojí překážek a mají rádi překvapení. Bývají vhodnými adepty pro vykonávání náročnějších profesí. Zároveň ale mají kromě jisté odolnosti také vysoké nároky a požadavky na své okolí. Jsou velmi schopnými a zodpovědnými pracovníky a solidárními šéfy. Když jde ale o dělení čokolády, to neznají bratra.  

Psáno pro magazín Šaman v roce 2017


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky