Koření nepatří jen do kuchyně. Jaké léčebné účinky má a jak se využívalo v magii?

Koření nepatří jen do kuchyně. Sušené bylinné nati, květy, kořínky a semínka dokáží svá kouzla, jen je potřeba je umět správně používat. Jaké jsou léčebné a magické účinky nejznámějšího koření?

Koření

Česnek proti upírům a démonům zavěste v místnosti

Česnek je pro naši českou kuchyni typický. Od pradávna se zavěšoval do místností jako ochrana před zlými silami (a před upíry), je vynikajícím dezinfekčním prostředkem se silnými antibiotickými účinky. Oblíbenou odrůdou, zejména na jaře, je divoce rostoucí medvědí česnek, ze kterého se dělá například pesto. I jím se dá předávkovat, pokud to přeženeme, můžeme si stejně jako po nadměrném požití klasického česneku podráždit žaludek a ledviny. 

Česnek se vyznačuje horkou a vlhkou energií, nedoporučuje se tedy moc používat u horkokrevných lidí, ale spíše u těch, kteří potřebují rozproudit krev v žilách. Když je venku studené počasí, dopřejte si horkou česnekovou polévku. 

Česnek

Pepř černý, červený, bílý a zelený, cayennský jako afrodiziakum

Pepř je oblíbeným kořením indické kuchyně.  Různé zbarvení semen je dáno dobou zralosti, způsoby jeho sklízení a zpracování. Je obsažen také v řadě ájurvédských léčebných směsí. Je horké a suché přirozenosti, hodí se tedy pro studenokrevné a vlhké typy, kterým pomáhá od jejich zdravotních problémů, neboť je zahřívá a odvádí přebytečnou vlhkost z organismu. Je velice prospěšný pro trávení, ale snažte se to s ním raději příliš nepřehánět. 

Mathioli ve svém herbáři o pepři píše, že ačkoli se spíše používá za prostředek vhodný do kuchyně, stále zůstává především lékem. Je také považován za afrodiziakum. Čarovat s ním můžete libovolně, třeba v oblasti milostných záležitostí. Například z černého pepře, durmanu a medu se připravovala směs, kterou se mazal pohlavní úd pro nárůst své velikosti i pro zvýšení pohlavní žádostivosti. 

Čertí rohy připomínají pohlavní úd

Pod názvem cayennský pepř se u nás prodává směs prášku z pálivých červených papriček, kterým se říká chilli. Patří zde jejich různé odrůdy. Tyto papriky jsou velmi ostré, obsahují látku zvanou kapsaicin. Jedná se o silně dráždivý alkaloid, který se využívá k mnoha léčebným účelům. Například tlumí bolest, je účinný při chronických bolestech kloubů, srdeční arytmii, poruchách trávení, křečových žílách, omrzlinách, otravách nebo hadím uštknutí. 

Chilli prohřívá a působí také jako afrodiziakum. Silné dávky mohou podráždit pohlavní a močové ústrojí. Opět se využívá v milostné magii. Feferonky připomínají čertí rohy nebo také mužský pohlavní úd. 

Článek o chilli jsem psala také zde: Pálivá jídla a zdraví. Co milovníci chilli papriček riskují?

Chilli

Zázvor proti žaludeční nevolnosti

Oddenek zázvoru je žádanou pochoutkou, která má všestranné využití. Kromě kandované formy se může zázvor používat jak v čerstvém stavu pro přípravu čaje, tak ve stavu sušeném do mnoha pokrmů nebo i sladkých jídel. Cení se jeho antivirové účinky jako prevence proti chřipce a lék proti kašli, také působí při žaludeční nevolnosti. V omezeném množství je i cenným pomocníkem těhotných žen při jejich ranních nevolnostech, nebo při kinetóze (nevolnosti v dopravních prostředcích). V

Zázvor se využívá k různým léčebným účelům a bývá součástí mnoha ájurvédských směsí. Zahřívá a uvolňuje hleny. Zevně se používá jako prohřívací obklad na postižené orgány. Také působí jako afrodiziakum, v magii přináší štěstí, radost a hojnost. 

Ginger

Skořice se využívá v milostné magii

Skořice je kůra stromu, která se používá vcelku nebo nastrouhaná na jemný prášek. Existují její různé odrůdy. Konzumuje se především ve sladkých a ovocných jídlech. Skořice má horké a vlhké působení. Povzbuzuje trávení, čistí trávící orgány, projímá, působí proti nadýmání a křečím. Má rovněž afrodiziakální účinky. Zevně je dobrá i na bolesti kloubů. 

Mathioli popisuje i používání skořicového oleje jako prostředek první pomoci při slabosti, a také pro snadnější vypuzení dítěte při porodu. Využívá se v milostné magii. 

Hřebíček v kapse chrání svého nositele

Dalším zahřívajícím kořením je hřebíček. Krásně voní a dává se hlavně do sladkých a ovocných jídel. Má silně protizánětlivé účinky. Jako lék je účinný při trávících obtížích, migrénách, závratích, křečích, poruchách krevního oběhu a srdce, epilepsii a celkové slabosti. Často se kombinuje s dalším kořením jako je galgán, zázvor, skořice nebo muškátový oříšek. 

Výborný je hřebíčkový olej, který se díky svým anestetickým vlastnostem od pradávna používal při bolestech zubů. Těm také prospívá žvýkání hřebíčku, které navíc skvěle osvěžuje dech. Hřebíček se využíval i v milostné magii a nošený u sebe měl ochrannou funkci, například chránil svého majitele před pomluvami. Zavěšený v pytlíčku nad kolébkou zajišťoval ochranu dětí. 

Čtěte také: Bylinky na bolest zubů a jak je používat. Co pomůže místo brufenu a slivovice?

Hřebíček

Kardamom na čištění zubů

Nádhernou vůní oplývá kardamom. Má posilující účinek, vyhání z těla parazity, podporuje trávení a ulevuje od nadýmání. Mathioli píše, že se utlučenými kardamomovými zrny smíchanými s medem mazaly staré jizvy a rány. Je výborný do čaje a kávy nebo do sladkých jídel. 

Pro svěží dech a zdravé dásně se mohou kardamomovým práškem čistit zuby. Přináší klid, dobrou náladu a celkově ochlazuje. 

Koriandr by měla jíst žena, která chce mít chytré dítě

Dalším vonným kořením, které se používá hojně ve sladkých pokrmech je koriandr. Je také součástí indického koření kari nebo perníkového koření. Hodí se i k nakládání zeleniny, do omáček nebo ke grilovanému masu. Má protizánětlivé účinky, hubí některé bakterie, uklidňuje nervy, čistí trávící soustavu, podporuje chuť k jídlu a osvěžuje dech. 

Neměli by jej používat lidé s poruchami srážlivosti krve, obsahuje totiž kumariny, které blokují funkce vitamínu K a srážení krve omezují. Působí tedy obdobně jako léky obsahující známou látku warfarin. Zevně je možné použít jej v podobě tinktury nebo mazání na bolavé klouby nebo také při bolestech hlavy. 

Mathioli koriandr doporučuje na hučení v uších, pro lepší zrak a zdravé dásně, posílení paměti, proti parazitům a bolestem kloubů, zevně k zastavení krvácení a léčbě vředů. Xenokratés píše, že požití zrna koriandru ulevuje od silné menstruace. V magii zajišťuje ochranu a bezpečí domu, nošený u sebe odstraňuje bolesti hlavy. Využívá se také při milostných kouzlech. Rovněž se traduje, že pokud chce mít žena chytré dítě, měla by jíst koriandr. 

Anýz na podporu kojení

Podobně aromatickou bylinkou je anýz. Od pradávna je známou léčivkou pro matky a děti. Ženám podporuje tvorbu mléka a dětem pomáhá od břišních kolik a nadýmání. Celkově má příznivé účinky na celou trávící soustavu. Odstraňuje vodnatelnost organismu, prospívá i dásním a sliznicím, které hojí a dezinfikuje. Jeho vůně vyhání moly, ulevuje od bolestí hlavy, a v pytlíčku pod polštářem přináší hezké sny. 

Mathioli píše, že také vytahuje jed z ran při kousnutí zvířetem, pomáhá i při závratích a zánětu středouší. Účinný je i anýzový olej. Vdechování výparů anýzu svařeného s majoránkou ve víně léčí záněty dutin. Působí také při otravách jídlem a průjmech. Je vynikající na dýchací cesty. 

Badyán přivolává peníze

Badyán se někdy označuje jako hvězdicový nebo čínský anýz, ale je to úplně jiný druh koření. Krásně voní a využívá se v likérnictví, voňavkářství nebo do sladkých pokrmů, například do povidel nebo do perníku. Má uklidňující účinky, zlepšuje náladu, pomáhá dobrému trávení i močovým cestám. V magii přivolává pohodu, štěstí, lásku i peníze. 

O badyánu jsem psala také zde: Badyán na koronavirus? Koření, co nejen hezky voní a vypadá, ale umí i překvapit

Badyán

Dobromysl přináší dobrou mysl

Názvem oregano se označuje bylinka zvaná dobromysl, která skutečně přináší dobrou mysl. Má posilující účinky na imunitní systém, silně dezinfikuje, uvolňuje hleny z dýchacích cest a usnadňuje odkašlávání. Také podporuje trávení a tiší rozbouřené stavy těla i mysli. Pomáhá i při bolestivé menstruaci, celkově má blahodárný vliv na celé tělo. 

Působí také jako silné přírodní antibiotikum. Využívá se jako sušená bylinka nebo i v podobě výrazně aromatického oleje, který lze ředěný použít i jako repelent nebo prostředek pomáhající při nejrůznějších kožních potížích. Co se týká pokrmů, oblíbená je například v italské kuchyni a dává se třeba na pizzu. 

V magii přivolává lásku, a patří mezi devatero svatojánských kvítí, která sbírají děvčata v předvečer svátku svatého Jana a vijí z něj věnečky. Ty se pak pouštějí po vodě, anebo dávají pod polštář, aby se dívce ve snu zjevil ten pravý. 

Bobkový list je dobrý na revma

Bobkový list neboli vavřín je koření, které se v podobě sušených lístků využívá hlavně při nakládání zeleniny nebo do omáček. Má ale také řadu léčebných účinků. Podporuje trávení a chuť k jídlu, čistí a dezinfikuje, v šatnách odhání moly, celkově uklidňuje a ve formě oleje skvěle promazává bolavé klouby. Také podporuje soustředění a posiluje paměť. 

Lístky vložené pod polštář prý podporují dobrý spánek. Ne nadarmo se říká, že někdo usnul na vavřínech. Právě z tohoto vavřínu se vyráběly pověstné věnce kolem hlavy. Zásluhy ale můžeme tomuto koření připsat i za výborné účinky na dnu a revmatismus. Odvar z bobkového listu vyplavuje soli z těla. Známý ruský léčitel Malachov doporučuje pálit v místnosti vavřínové listy za účelem odstranění stresu. Bobkový list funguje i na migrény a urologické problémy. 

Mathioli píše, že vavřínový věnec chrání před úderem blesku a rozetřené mladé zelené lístky doporučuje na štípance od vos a sršní. 

O bobkovém listu jsem psala také zde: Bobkový list nebo bobkový olej. V čem spočívá síla léčivého vavřínu?

Bobkový list

Šafrán neutralizuje účinky alkoholu

Říká se, že je něčeho málo jako šafránu. Užívá se totiž ve velmi malém množství, protože je drahý, obtížně se získává a při užití vyšších dávek je toxický. Na jeden kilogram koření je potřeba nasbírat přes dvě stě tisíc květů, používají se totiž nejvíce jeho blizny, které i zbarvují jídlo do žluta. 

Šafrán má všestranné léčebné účinky, o kterých v hojné míře psal už i Mathioli ve svém herbáři. Šafrán je považován za jakýsi elixír či životabudič. Působí jako afrodiziakum, podporuje krevní oběh, léčí dýchací cesty i trávící orgány. Posiluje pohlavní orgány a mužskou plodnost. Využívá se v milostné magii, otevírá srdce a podporuje vyjádření emocí. Má i velmi příznivý účinek na nervy a psychiku. Neutralizuje účinky alkoholu, působí proti křečím, a dokonce i proti rakovině. 

Muškátový oříšek je halucinogen

Málokdo ví, že muškátový oříšek je halucinogen. Používá se běžně v různých kořenících směsích a má i mnohé blahodárné účinky na lidské zdraví, například se používá proti závratím. Mathioli vyzdvihuje muškátový olej jako výborný prostředek proti vráskám, slepotě a nervovým bolestem. Množství užití by nemělo být větší než půl kávové lžičky, neboť hrozí předávkování. 

Oříšky totiž obsahují halucinogenní látku zvanou myristicin, která má nepříjemné toxické účinky na organismus, a kromě halucinací způsobuje i značnou fyzickou nevolnost a pocity úzkosti. 

O muškátovém oříšku jsem psala zde: Muškátový oříšek je halucinogen. V kuchyni s ním šetřete!

Kurkuma proti virům

Kurkuma je žluté koření oblíbené zejména v indické kuchyni. Je podobná zázvoru, používá se prášek ze sušeného oddenku. Má protizánětlivé účinky a stimuluje tvorbu hormonu kortizonu v nadledvinkách. Má také antibiotické a antivirové vlastnosti. Léčí orgány trávící soustavy, žaludek, játra i žlučník. Podporuje tvorbu žluči a lepší trávení tuků, snižuje cholesterol. 

Více o kurkumě a zlatém mléku: Zlatý zázrak kurkuma. Zlaté mléko, zlatá pasta a další tipy pro zdraví

Kurkuma

Majoránka proti hučení v uších

Voňavá majoránka se často užívala svařená ve víně. Toto známé a oblíbené koření má široké použití, hodí se k bramborám, i do polévek. Svými účinky ulevuje od trávících obtíží, od nemocí dýchacích cest, nachlazení, nervových a neurologických problémů, i od bolestí hlavy. Snižuje tlak, prospívá i při astmatu a psychické nevyrovnanosti. Je dobrá na břišní koliky, záněty žlučníku i ženské problémy. Vyhání také z těla parazity. 

Mathioli majoránku doporučuje také na rýmu, ucpané dutiny a celkově problémy hlavy a mozku, také pro vyvolání menstruace u žen. Zmiňuje blahodárné účinky majoránkového oleje, například jeho kapání do uší odstraňuje tinnitus. Majoránka je spojována s panenkou Marií, a používá se také v milostné magii. 

Bazalka proti mdlobám

Bazalka patří mezi další oblíbené aromatické bylinky. Je velmi chutná v italské kuchyni a v kombinaci s rajčaty. Mathioli o ní píše, že se má dávat trudnomyslným lidem. Pomáhá při omdlévání, čistí hlavu a dýchací cesty, odstraňuje nadýmání, působí močopudně a podporuje tvorbu mateřského mléka. Prášek ze spáleného bazalkového semene prý odstraňuje bradavice. 

Využívá se k čarování pro přivolání lásky, k ochraně domova, uklidnění hádky mezi milenci, jako ochrana proti opilství a pro přivolání bohatství.

Kmín jako ochranný amulet před popravou čarodějnice

Kmín je častým kořením, které podporuje dobré trávení, tvorbu mateřského mléka a odstraňuje nadýmání. Je nerozlučnou dvojicí s bramborami. Ochraňuje dům před zlými mocnostmi a jeho zrnka se dávala do pytlíčku nad kolébku nebo pod postel pro ochranu malých dětí. Pytlíček se zrníčky kmínu nošený na krku podporuje dobrou paměť. Čarodějnice ho prý u sebe nosily jako ochranu před popravením.

Čertovo lejno k exorcismu

Název čertovo lejno nese velmi páchnoucí koření, které se používá zejména v indické kuchyni. Je třeba s ním šetřit. Vyhání z těla parazity (není divu), a podporuje dobré trávení. V magii má nezastupitelné místo, používá se totiž k vykuřování, vyhánění zlých sil a v exorcismu. Působí také jako afrodiziakum.

Více o čertově lejnu zde: Ločidlo čertovo lejno. Čím je výjimečná rostlina, se kterou vymítali ďábla?

Tento článek o bylinkách (který jsem nyní obměnila a lehce poupravila), vyšel v roce 2017 v tištěném časopise Bylinky Revue, do kterého jsem psala a spolupracovala s tehdejší šéfredaktorkou Monikou Poledníkovou. 


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky