Homeopatie: Víte, ke kterému konstitučnímu typu patříte?

Pokud vás zrovna netrápí akutní zdravotní potíže v podobě horečky, rýmy či kašle, ale spíše dlouhotrvající chronické problémy, které k vám tak nějak patří, i tehdy vám může homeopatie pomoci. Žádný zdravotní problém by vás neměl omezovat. Stačí jen rozpoznat, k jakému konstitučnímu typu náležíte, a zvolit ten správný lék, který může výrazně pomoci vaše potíže zmírnit.

Homeopatie
Zdroj foto: Pixabay

Tak zvaná konstituční homeopatická léčba pracuje s jednodruhovými léky - monokomponenty, které vám homeopat určí přesně na míru. Jedná se o komplexní léčbu celého člověka na základě jeho subjektivních symptomů. Nedojde tedy k odstranění jediného příznaku, například vyléčení rýmy, ale i k mnoha jiným změnám na různých úrovních. Může dojít ke změně myšlení, stabilizování psychického stavu a pomoci při různých chronických potížích. 

Tímto způsobem lze účinně řešit také záležitosti, které mají svou příčinu výhradně v psychice nebo jsou ryze psychosomatického původu. Pro správné určení léku je nutná návštěva odborníka, vyplnění osobního dotazníku a zodpovězení mnoha podrobných otázek. Ředění léku a jeho dávkování vám určí váš homeopat, ale obecně platí, že čím více se problémy projevují na psychické úrovni, tím vyššího ředění je potřeba. Léčba je vhodná také pro děti. 

Pro vaši představu vám přinášíme přehled sedmi základních konstitučních typů s rozpisem typických symptomů. Možná v nich rozpoznáte někoho blízkého, anebo sami sebe… 

 Calcarea Carbonica     

 Jedná se o uhličitan vápenatý s příměsí manganu a dalších stopových prvků získaný ze škeblí ústřice (Ostrea edulis).

 Základní symptomy:   

Pro tento typ je charakteristická dlouhotrvající přílišná námaha nebo duševní či fyzické vyčerpání. Rozrušuje ho pohled na utrpení a nespravedlnost, nesnese horory, drastické události ve zprávách, vyvádějí ho z míry tragédie, které se přihodí druhým lidem, dotýká se ho také hrubost, obavy, smutek, očekávání. Trpí strachy a úzkostmi, fobiemi, bojí se tmy. Zajímá se o  reinkarnaci. Nemá rád nepředvídatelné věci. Je spíše nepřizpůsobivý, introvertní, starostlivý, rozvážný, mívá bledou pokožku a bývá náchylný k obezitě. Je pomalý, ale vytrvalý. Snadno se potí, snadno se zadýchá, jeho potíže se zhoršují jakoukoli námahou. Rád dělá něco pro druhé. Má bohatý duševní život. Děti se vyvíjejí pomalu, jsou snaživé, většinou je vždycky najdete tam, kam je posadíte. Tito lidé jsou spolehliví, výkonní, snaživí, pracovití, pomalu se přizpůsobují novým situacím a špatně reagují na nátlak a jakýkoli stres. Nesnáší chlad a vlhko. 

 Indikace: 

 astma, ekzém, revmatismus, nachlazení, obezita, poruchy trávení, nesnášenlivost mléka, průjmy, častá nachlazení, kašel 

Pulsatilla 

Homeopatikum se vyrábí z rostliny zvané koniklec luční (Pulsatilla pratensis)

 Základní symptomy: 

Tento člověk (většinou žena) se cítí nemilovaný, odmítnutý nebo nechtěný, například mohl prožít odloučení od matky krátce po porodu nebo mu chybí oba rodiče, zažil nedostatek lásky, citová zranění, smutek, zradu, ponížení či zklamání. Jako dítě vyhledává pozornost, potřebuje pohlazení, někdy i manipuluje se svým okolím, potřebuje hodně lásky, vyhledává společnost. Ženy se mohou stávat matkami v mladém věku, mohou mít děti, aby vyplnily prázdnotu, a protože mají strach z opuštění. Jako matky jsou laskavé a ochranitelské, jako manželky poddajné a poslušné, ale někdy i v kombinaci s manipulativním chováním, kterým prosazují své názory. Bývají závislé na druhých, přátelské, ale rovněž náladové a plačtivé. Projevují žárlivost a bezhlavě propadají strachu. 

Většinou se jedná o dobrosrdečnou a citlivou plavovlásku s plnějšími tvary, která touží po sladkostech a mléčných výrobcích, nemá ráda tuk a vepřové maso, protože po tučných jídlech jí bývá špatně. Potřebuje čerstvý vzduch, ale je zimomřivá, nemívá velkou žízeň a málo pije, její kůže snadno zčervená. Je spíše bojácná, křehká, mírná, náladová, má strach být nezávislá a trpí strachem ze samoty. 

 Indikace: 

 žluté hleny, výtoky, rýmy, záněty, bolesti žaludku nebo hlavy, jako dítě nesnáší pocit odloučení od matky, spalničky, příušnice postihující hrudník a varlata, slabá a krátká menstruace, bolestivé a palčivé varixy - zejména v těhotenství, zanícené omrzliny, stěhovavé záněty kloubů, otoky kolen, nespavost s přehráváním opakujícím se myšlenek, bolesti u srdce, úzkost, večerní plnost žaludku, hodně mateřských znamének, ucpaný nos, infekce dýchací soustavy, gynekologické záněty a výtoky 

 Phosphorus 

Základní surovinou pro výrobu léku je fosfor.  

 Základní symptomy: 

 Tento člověk je citlivý, přátelský, společenský, inteligentní, živý, laskavý, soucitný, tvůrčí, umělecky nadaný, otevřený se zájmem o druhé. Mívá rudé, světlé nebo černé vlasy, fosforeskující odstín barvy pokožky, bývá štíhlý, atraktivní, srdečný, s laskavýma očima a dlouhými řasami. Miluje život, umí se snadno svěřovat a sdílet s druhými, umí lásku dávat i přijímat (Pulsatilla pouze přijímá). Má umělecký talent, umí malovat, věnuje se hudbě, má skvělé schopnosti intuice, vizualizace, imaginace. 

Bývá značně emotivní, nevyrovnaný, často žije bohémským způsobem života. Děti se bojí tmy, strašidelných pohádek, mívají velkou žízeň, chuť na studené nápoje, zmrzlinu, čokoládu. Snadno vzplane, ale může také snadno vyhořet, vyhasnout, tak zvaně „pálí svíčky z obou konců“. Bývá úzkostný, mívá pocit, že se „něco stane“, má obavy o své zdraví, snadno krvácí, mívá slabý hrudník. Obvykle nemá moc rád rajčata.  

Indikace: 

 nevolnost, zvracení, průjem, onemocnění jater a ledvin, krvácení z nosu a jiná menší krvácení, konstituční problémy

Kontraindikace: 

tuberkulóza 

Sulphur 

 Léčivem je síra

 Základní symptomy: 

 Zraněná pýcha, zraněné naduté ego, egocentrismus, potlačený vztek projevující se na kůži svěděním, časté svědivé kožní vyrážky, zvídavá, vynalézavá povaha, hodně energie, hyperaktivita. Člověk mívá velký hlad, nechutnají mu vajíčka, bývá mlsný, je velmi nepořádný, horkokrevný, v zimě chodí málo oblečený, obvykle má strach z výšek. Je praktický a vynalézavý, často vystrkuje nohy z postele, protože je mu horko. Má červené tváře, sklon k pití, velkou chuť k jídlu, je extrovertní a velkomyslný, mívá filozofické sklony, je to myslitel, intelektuál, vědec, nedbá na hygienu a pořádek, kouše si nehty. Aktivní optimista se smyslem pro humor, zodpovědný a schopný organizátor, stres je pro něj hnacím pohonem. 

 Indikace: 

 kožní problémy, pálení, svědění, alkoholici s červeným nosem, hemeroidy, překrvení orgánů, podrážděnost, migrény 

 Nux vomica 

 Lék se vyrábí ze semen kulčiby dávivé, která obsahují strychnin. 

 Základní symptomy: 

 Typickým člověkem odpovídajícím těmto symptomům je podnikatel, nejčastěji muž, workholik, ambiciózní člověk, šéf podniku, který má sedavé zaměstnání, snadno se rozčílí, bývá závislý na kofeinu, alkoholu a stimulantech, je vyloženě autoritativní typ, rád mívá poslední slovo, je ješitný, podrážděný, direktivní, náročný, kritický, popudlivý, netrpělivý, zimomřivý. Snaží se prosadit, jde přímo k věci, dráždí ho překážky v záměrech, vyžaduje hodně sexu, má silnou sexuální energii, nesnáší fronty, je agresivní při řízení auta vůči ostatní řidičům, bývá žárlivý, zuřivý, mívá strach z manželství a důvěrné známosti, špatně snáší urážky, pokoření, bývá netrpělivý, agresivní a hádavý, citlivý na zápach, hluk, světlo, dotek. Často se probouzí ve čtyři hodiny ráno. 

 Indikace: 

 vředy, křeče, jakékoliv žaludeční podráždění, zácpa, dráždivý tračník, senná rýma, opakované záchvaty kýchání, záněty močového měchýře, bolesti hlavy, kocovina, zácpa, pocity kamene v žaludku, hypertenze 

 Natrum muriaticum 

 Tento lék se vyrábí z chloridu sodného

 Základní symptomy: 

Dlouhodobě pociťované zklamání, nešťastná láska, kdy člověk nemůže zapomenout. Jedná se o životní tragédie, ponížení, kritiky, odmítnutí, zradu, stres z očekávání, špatné zprávy, strach, opovržení. Do tohoto typu spadají zodpovědní lidé, kteří dokážou pomáhat druhým, umí dobře naslouchat, ale špatně sdělují své vlastní pocity, drží se v ústraní, uzavření, tajemní, ostatním často připadají silní, protože neukazují své slabiny. Mohou velmi dobře fungovat v práci, ve společnosti, mohou být profesionálové, komunikovat intelektuálně, v nitru jsou však velmi emocionálně zranitelní. 

Bojí se dát najevo své pocity, bojí se zranění, jsou uzavření a zablokovaní, mohou prožívat zklamání v lásce, pláčou zřídka a jen v soukromí, pláč před ostatními považují za ponižující. Pokud pláčou, odmítají soucit a chtějí být sami. Zablokované slzy jsou příčinou problémů, mohou trpět například sennou rýmou nebo alergií, možná mají pocit, že slzy jsou něco špatného (někdy se říkává “neplakej”, namísto “jen se vyplač”). Bývají starostlivými rodiči, jsou introvertní, jeví se jako chladní, vážní s odstupem. 

Profesně bývají léčitelé, sociální pracovníci, zdravotní sestry, spisovatelé, snaží se dělat svou práci perfektně, aby se vyhnuli zranění, často mají tendence utíkat od svých pocitů, udržují vztahy tajně nebo na dálku, v bezpečí mimo realitu, mohou udržovat vztah i bez skutečné blízkosti, která by je mohla ohrozit. Nesnášejí tučné, mají rádi především slané pokrmy,  mohou mít také rádi čokoládu. Nedělá jim dobře pobyt na slunci, ze slunce je může bolet hlava. Nemají rádi hluk, světlo a kouř. 

 Indikace: 

 bolesti hlavy, alergie, senná rýma, ekzémy, šilhání, bolesti v zádech, klaustrofobie, syndrom chronické únavy, roztroušená skleróza, bolesti a zvětšení uzlin, suchost sliznic a pokožky, popraskané rty, opary… 

 Lycopodium clavatum 

 Lék se vyrábí z výtrusů plavuně vidlačky

 Základní symptomy: 

 Tito lidé jsou navenek silní a dominantní, ale uvnitř se cítí malí a slabí. Mohou to být intelektuální suchaři, kteří neprojevují své city, nejsou příliš emocionální. Typická je přemíra stresu, uražená pýcha, pošramocené ego, pokoření, zklamání, selhání. V zaměstnání nebo doma jsou to diktátoři, na druhou stranu velice nesmělí lidé. Mají rádi moc, jsou ambiciózní, ale opatrní, nejistí a neasertivní. 

Mohou to být introvertní typy, jejich řeč je nudná a suchá jako šumění listí ve větru. Jsou zbabělí, mají strach z lidí vycházející z vlastního pocitu méněcennosti, mohou mít úzkost z budoucnosti, potřebují si opečovávat ego. Jsou panovační vůči těm, které mohou ovládat a ustrašení před těmi, kteří mohou ovládat je. 

 Indikace: 

 pravostranné symptomy (potíže často jen na pravé straně těla), větry v břiše, dráždivý tračník, játra, napětí, obtíže  spojené se stresem, impotence z očekávání, důležitý lék pro játra (žlutá barva kůže), sexuální problémy 

 Tento článek byl v roce 2017 publikován v tištěném magazínu Šaman. 


Autor článku: Taťána Kročková


Komentáře

Oblíbené příspěvky