Čaj, káva, kakao, guarana a další stimulanty. Jak je nahradit a čím si můžeme dodat energii podle ájurvédy?

Naše společnost si cení výkonnosti a produktivity, nečinnost a zahálka je vnímána spíše negativně. Život ve stylu „hurry, worry, curry“ s sebou však nese spoustu potíží, dostává naše tělo do stresového režimu, což mnohdy řešíme stimulačními látkami. Ne vždy se jejich užívání však vyplatí. Stimulační látky nám vždy nakonec více vezmou než dají. Čím je můžeme v ájurvédě nahradit a jak přirozeně dodat tělu energii bez používání pověstných berliček – kávy, čaje, čokolády, guarany, cukru a dalších stimulantů?

Stimulanty
Zdroj foto: Pixabay

Co jsou stimulanty a které nejčastěji užíváme?

Stimulanty jsou takové látky, které organismus povzbudí, stimulují nervovou soustavu a tělesné činnosti, vedou ke zvýšení pozornosti, utlumení pocitu únavy či hladu. Tyto látky se těší dlouhodobě velké oblibě, jejich užívání nám přijde zcela normální, káva, černý či zelený čaj, čokoláda, tabák, coca – cola, bílý cukr aj. … naprosto běžné pochutiny, a to i mezi dětmi!  Není pak vlastně vůbec překvapivá jejich hyperaktivita, nesoustředěnost či roztěkanost, často za tyto stavy může právě nadbytek stimulantů.

Uvědomělejší jedinci se snaží nalézt „zdravější“ formu přírodních stimulantů, kávu nahrazují např. guaranou či maté čajem, které sice rovněž obsahují stimulační alkaloidy jako kofein, theobromin a další, ale také minerály, vitamíny, antioxidanty, takže jejich užívání se omlouvá skutečností, že jsou vlastně zdravé.  

Stimulanty jako falešná energie, která nám většinou spíše uškodí

Ájurvéda velmi moudře hovoří o tom, že každá látka může být lékem či jedem, vždy záleží na okolnostech – způsobu užívání, množství, věku, zdravotním stavu člověka, ročním období aj. Ačkoli i stimulační látky lze použít léčebně (např. v odůvodněných případech pro odstranění obezity, úpravu trávení, zbystření mysli), ájurvéda má mnoho jiných prostředků, jak léčit nerovnováhy či nemoci. 

 Skutečnost je taková, že stimulační látky jsou lehce dostupné a přistupujeme k nim velmi neuvážlivě a bez respektu. Zvykli jsme si na jejich prakticky každodenní přísun, neboť náš životní styl vyžaduje velké výkony, na odpočinek či vydatný spánek není čas, tudíž ochotně a rádi sáhneme po prostředku, který alespoň dočasně navodí pocit radosti a pohody, zvýší energii či mentální bdělost. Je to jednoduché řešení, které má ale jeden problematický háček – dlouhodobě nám umožňuje překračovat zdravé hranice našeho těla.  

 Vždy, když uspokojíme svou touhu po energetické stimulaci, po určité době dojde k propadu zpět do původní roviny, popř. i o něco hlouběji, tyto látky v konečném důsledku mívají spíše depresivní efekt a mozek bude hledat opětovný, ideálně i silnější stimul. Mnozí lidé se nad svým chováním ani nezamyslí, ke svému tělu přistupují poměrně násilně, s nepochopením a neláskou a jsou podrážděni, když se tělo ozve protestem v podobě únavy, bolesti či nemoci. Stimulační látky unavenému tělu dodávají tzv. falešnou energii, tj. stimulací nadledvinek se tělo snaží tvořit energii tam, kde prakticky žádná není, což z dlouhodobého hlediska nemůže dobře dopadnout. 

 Vyčerpané nadledvinky se projevují mj. únavou, omdléváním, poruchami paměti, nízkým krevním tlakem, nespavostí či např. zvýšenou hladinou cholesterolu … a pokud v podobném stavu sáhneme opakovaně po stimulačních látkách, dostáváme se do stále větší nerovnováhy. 

 Jak najít rovnováhu?

 Z pohledu ájurvédy nadměrné (u každého individuální) užívání stimulačních látek vyvádí z rovnováhy všechny dóši (primárně a nejrychleji váta dóšu), narušuje agni/trávicí oheň, vyčerpává tělo a snižuje ódžas (životně důležitou látku zodpovědnou za sílu naší imunity, náladu, vytrvalost či třeba dobré udržování vědomostí).  Proto je rozumné hledat spíše cesty, které navozují v našem těle rovnováhu a přinášejí dostatek energie pro vše, co ke spokojenému životu potřebujeme.

Ájurvédské učení obsahuje mnoho rad, jak žít život v rovnováze, abychom po celý den měli dostatek energie, funkční trávení, bystrou mysl a život prožili v radosti a spokojenosti, aniž bychom potřebovali sáhnout po stimulantech. Vyžaduje to však aktivní přístup ke svému zdraví, naučit se s tělem komunikovat, pozorovat ho, všímat si, jak k nám promlouvá, naučit se mu rozumět a respektovat jeho potřeby, včetně potřeby přirozeného odpočinku. 

 Jak dodat tělu energii?

Ájurvédská doporučení, jak zvýšit energii a zároveň pečovat o své tělo, mysl i ducha:

1. Stravování a péče o trávicí oheň – agni

Jako zcela zásadní vidím péči o trávicí oheň, agni, který představuje hlavní zdroj života a ústřední roli v udržení zdraví. Jako prvek ohně a zdroj tepla nám umožňuje vnímat lásku, krásu, barevnost a vůni života. V optimálním stavu správně tráví potravu (tj. přeměňuje ji v kvalitní energii) i smyslové vjemy, emoce, pocity (ty přeměňuje v pochopení a poznání), rovněž udržuje zdravý imunitní systém, podporuje mentální pronikavost, dodává nám sebedůvěru, stabilitu i radost. Aby harmonicky fungoval, je třeba dbát na zásady vyváženého stravování, pravidelný a vyvážený denní režim, pěstování vhodných mentálních přístupů.

Vyvážené stravování – zde ájurvéda předkládá mnoho doporučení, přičemž podstatné je nejen to, co jíme, ale i jak jíme a kdy jíme. Důležitá je konzumace čerstvých (ideálně alespoň mírně tepelně upravených) potravin, které nabízí největší množství prány, zapomínat bychom neměli na zdravé tuky jako zdroj dlouhodobé energie. Skladba jídelníčku s ohledem na prakrti a vikrti každého z nás, denní dobu, roční období. Jíme v klidu a s plnou pozorností, největší jídlo dne v poledne. 

Jeden poznatek, který si obvykle člověk neuvědomuje – pokud máme v poledne dostatečně výživný a přiměřeně velký oběd, který jeho agni zvládne dobře strávit, nepociťujeme odpoledne tak častou únavu. Nepřejídáme se, mezi jídly děláme dostatečnou několikahodinovou pauzu, obvykle dospělý jedinec nepotřebuje svačinky, tj. postačí jíst 3x denně. Dbáme i na dostatečný pitný režim, nejlépe teplá voda, popř. teplá voda s kořením. 

Jednoduchý prostředek k podpoře agni: 

cca 20 min před jídlem vypít skleničku čaje z římského kmínu, fenyklu a koriandru. Pokud nám to podmínky dovolí, doporučuje se si po jídle na 15 minut odpočinout na levém boku či zajít na krátkou procházku. 

2. Potraviny pro silnou imunitu a dobrou kondici

Konzumace potravin podporujících tvorbu ódžasu – např. ghí, datle, kokos, mandle, avokádo, mungo, čerstvé kvalitní mléko, šafrán, kardamom – často se jedná o látky těžší na strávení (vyjma mungo fazolek), proto je konzumujeme pouze v malém množství a pro jejich trávení potřebujeme mít funkční agni.

3. Nepodporovat ukládání toxinů v těle

Důležitý faktor, který je potřeba brát v potaz – pokud máme oslabené trávení, ukládají se v těle nedostatečně strávené zbytky potravin v podobě toxinů (áma), přičemž projevy tohoto procesu jsou např. únava, slabost až malátnost, ucpání dutin, mentální otupělost, stagnace, špatné trávení, pocit tíže, změny nálad, nezdravé chuťové touhy aj. Ájurvéda má velice dobře propracovaný systém očisty, to ale přesahuje rámec tohoto článku.

4. Nepotlačovat své přirozené potřeby

Nepotlačovat své přirozené potřeby (potřeba močit, vylučovat stolici, ejakulovat, vypouštět střevní plyny, zvracet, kýchat/kašlat, říhat, zívat, jíst při hladu, pít při žízni, plakat, spát, hluboce dýchat), protože to velmi narušuje přirozené procesy v těle a rovnováhu. 

5. Dýchání, pohyb a spánek

Přiměřený pohyb – ideálně na čerstvém vzduchu (váta méně intenzivní pohyb, kapha více). Pohybem se zlepší cirkulace, odstraní napětí, podpoří agni i vylučování, zlepší spánek aj. Důležitý je typ pohybu a intenzita (maximálně na 50 % své kapacity, dokud se nezačneme potit na čele, podél páteře, v podpaží, do prvních známek sucha v ústech).

Dechová cvičení – hluboký dech aktivuje parasympatické nervy, což je při dnešním stresovém způsobu života potřeba, přichází uvolnění a odpočinek.

Dobrý a vydatný noční spánek, ke kterému je vhodné se ukládat ideálně do 22. hodiny.

6. Psychohygiena a meditace

Denní režim pravidelný, v němž je místo i na odpočinek a relaxaci  … vyrovnání požadavků rodiny, zaměstnání a zdravého životního aktivního stylu může být výzvou, ale stojí za to se jí chopit. Zařaďme do života aktivity harmonizující naše smysly– méně TV, PC, hluku, více ticha, přirozeného světla či přítmí, aromaterapie, svíčky, masáž, pobyt v přírodě, sledování hvězdného nebe aj. 

Meditace či modlitba mohou být také nápomocné, čistí mentální kanálky a podporují tok prány, uklidněním podporují trávení, což vše v konečném důsledku podpoří tvorbu a uchování energie a vitalitu.

Do života lze zařadit i relaxační ájurvédské procedury harmonizující tělo i mysl, jako je např. abhyanga (olejová masáž) celotělovou, popř. masáž hlavy, shirodhara (olejová procedura, při které stéká olej či jiná tekutina po čele) aj. Olej má těžkou uzemňující a uklidňující vlastnost, hlava představuje důležitou energetickou (marma) oblast se smyslovými orgány, měla by se chránit před stresem a napětím. 

 7. Nemusíme být všude

S láskou k sobě si pečlivě vybírejme, do jakých aktivit vložíme energii. Můžeme se též zamyslet, zda nezkusit životní styl tzv. tichých mistrů – jedná se o chování, které naše společnost jen málo podporuje, taková plavba proti proudu společnosti. Spočívá v žití v poklidu, nemrhání energie na triviální nepodstatné záležitosti, nemusíme být všude, honit se za něčím, co nás v konečném důsledku neuspokojí, prostě velmi pozorně si vybírat, kam vložíme svou pozornost. Jak moudře říká Caroline Myss: “každý den činíme bezpočet drobných zdánlivě nedůležitých voleb, ale každá z těchto voleb nás buď přibližuje ke zdraví a pohodě nebo k nerovnováze a nemoci.”

Proč potřebujeme stimulanty? Dobrá otázka!

V případě, že přesto vše stimulační látky konzumujeme, je vhodné všímat si, z jakých důvodů po stimulantech sahám, co od nich potřebuji: Říká se, že cukr je náhražka za chybějící lásku v životě, kde jinde a jak jinak lásku pocítit? Potřebuji kofein, abych dlouho vydržela pracovat? Jak jinak si zorganizovat den, abych se nevyčerpávala? Mám potřebu uspokojit touhu po hořké chuti? V čem jiném se hořká chuť vyskytuje? Potřebuji svůj rituál, který mě uklidňuje a dodává pocit jistoty? Jaký jiný rituál bych si mohla vymyslet, popř. co jiného do hrníčku nalít, aby se mi rituál líbil?

Stimulačním látkám jako káva, guarana či čokoláda dominuje hořká chuť, u čaje je to spíše chuť trpká.  Jak jsem již v jiném článku zmínila, chutí existuje šest a každá z nich s sebou nese pozitivní i negativní vlastnosti v závislosti na tom, jakým způsobem je použita. 

Něco málo o hořké a svíravé chuti

Velice stručně k hořké chuti zmíním, že podporuje trávení a agni, je protizánětlivá, léčí kožní nemoci, je laxativní, odstraňuje tuky i toxiny z těla, také mikroby … V nadměrném množství vyčerpává všechny tkáně, zabraňuje tvorbě spermií, dělá člověka cynickým, může v něm i vyvolat odpor a odtažení … hořkou chuť nenajdeme pouze ve výše uvedených stimulantech, ale také v koření jako kurkuma či pískavice řecké seno, hořká je aloe vera, kořen pampelišky či čekanky, kapusta a některé formy tykve.

Svíravá (trpká) chuť odstraňuje otoky – vytahuje vodu, pomáhá zastavit krvácení či průjem, odstraňuje tuk, je protizánětlivá, pomáhá při hojení vředů. V nadbytku vyvolává křeče, způsobuje zácpu, způsobuje suchost, stagnaci oběhu, krevní sraženiny. Psychicky sice podporuje klidnou mysl, je-li jí ale příliš, vede to k myšlenkové roztříštěnosti, nespavosti, úzkosti. Nachází se např. v cizrně, jablku, granátovém jablku, většině syrové zeleniny, v koření jako kurkuma a koriandr

Jak hořká, tak i svíravá chuť zvyšují (tj. znerovnovážňují) vátu a snižují pittu a kaphu. 

Bylinky na povzbuzení

V situacích, kdy cítíme potřebu dopomoci si bylinami, např. v psychicky náročném stresovém období, při studiu, nervovém vyčerpání, při potřebě zvýšit soustředění či podpořit kvalitní spánek lze kromě výše uvedených opatření dočasně sáhnout po přírodních adaptogenech, přípravcích nenávykových a harmonicky působících, bylinkách jako např. brahmi, gotukola, ašvaganda, šatavari, avšak po individuálním posouzení a s vědomím, že bylina je „pouhým“ pomocníkem, větší kus práce je prostě na nás.


Autor článku: Mgr. Andrea Lazarská 

Komentáře

Oblíbené příspěvky