Mastičkářka z Korfu Eva Nechvílová nemůže v době kovidové sbírat měsíček dále než 2 km od svého bydliště! Jaké přísné podmínky vládnou na Korfu?

Mastičkářka a turistická průvodkyně Eva Nechvílová žije na Korfu. Jak se na tomto malebném ostrově žije v době kovidové a proč Eva nemůže chodit sbírat svou nejoblíbenější bylinku –  měsíček dále než 2 km od svého bydliště? 

Nevastibio
Zdroj foto: nevastibio.eu

Evi, ty jsi vždy žila na Korfu a dělala průvodkyni. Jak to tam momentálně vypadá a jaké bylo léto 2020?

Ano od loňského června jsem zase na Korfu, přes léto jsme měli turisty, i když byla jen polovina hotelů otevřena. Tak jsme zvládli, my co žijeme sezónní prací zde na ostrově, si díky covidovým opatřením i něco málo našetřit a hlavně díky změně podmínek úřadu práce jsme za kratší sezónu dostali podporu v nezaměstnanosti na 3 měsíce plus teď nám dali ještě 2 měsíce navíc. 

To určitě není jednoduché, navíc máš syna, který studuje…

Syna Alkise mám nyní u sebe. Kvůli současné kovidové situaci a studiu online jsme vyřešili druhý podnájem v Praze, kde studuje VŠE… 

Teď nemůžeš dělat ani kurzy pro lidi na výrobu bylinných produktů…

Ano, už je to rok kdy byly v březnu naposledy 2 kurzy...

Jak to konkrétně na Korfu vypadá z hlediska Covidu a jaká jsou nařízení?

Omezení tu máme hodně přísná!!! Od 7. listopadu ven můžeme jít pouze v roušce a po odeslání sms, do které se napíše proč jdeme ven, což je označeno číslem od 1 do 6. Máme na výběr z těchto možností –  nákup, banka, lékař, pomoc starším osobám, pohřeb a procházka. K tomu se napíše jméno a adresa. 

Pokud nemáte mobil s řeckým číslem, existuje papír, který si můžete vytisknout. 

Korfu

A dodržují to lidé? U nás je spousta rebelů! 

Lidé to tu dodržují, neremcají.... Asi to bude i vysokými pokutami. Syn dostal pokutu 300 euro jen za to, že seděl na lavičce a pil kávu! To byl opravdu skvělý vánoční dárek! 

Teď před týdnem nám to zpřísnili ještě víc. Můžeme se vzdálit jen do vzdálenosti 2 km od místa svého bydliště! Tak mám po výletech za měsíčkem.... Přitom máme kolem cca 2.500 pozitivních osob denně na celé Řecko, které má stejný počet obyvatel jako ČR! 

Pojďme raději k něčemu veselejšímu. Co všechno na Korfu obvykle sbíráš? 

Přes zimu na Korfu sbírám hlavně divoký měsíček, na který nedám dopustit. Potom šalvěj a rozmarýn.

Tvoje měsíčková mast z Korfu, kterou vyrábíš, je proslulá… 

Měsíček je pro mne tím největším ochráncem naší pleti. Nejen, že mi splnil přání mít zdravou pleť, ale také používáním mastičky mi upravil menstruaci. Je to bylinka, která stejně jako já, miluje Slunce a čím více sbíráme měsíček, tím více on nám dává své květy. Náš divoký měsíček Calendula arvensis je o hodně menší, než jste zvyklí ze zahrádek v ČR. 

Měsíčková mastička pomáhá při akné, ekzémech, lupénce, zánětu žil, hodí se na popraskanou a drsnou kůži, proti křečovým žilám, na ječné zrno, záněty pochvy, bolestivé bradavky v době kojení, k hojení ran a jizev po operacích, na popáleniny, při plenkové dermatitidě, po bodnutí hmyzem a podobně…

Nevastibio
Zdroj foto: nevastibio.eu

Pokud by někdo měl zájem o tvou pověstnou měsíčkovou mast či další krémy a bylinkové produkty nebo mýdla, která vyrábíš, kam se může obrátit?

Z Brna táta rozesílá objednávky. Myslela jsem, že už v březnu se vypravím do ČR, ale podmínky pro cestování a různá omezení mne zatím nelákají, tak doufám, že v květnu se dostanu do Brna a od června se budu zase věnovat turistům. Doufám!!!

Eva Nechvílová

Eva Nechvílová (*1974)

- střídavě žije v Brně a na ostrově Korfu, kde pracuje jako delegátka pro slovenskou cestovní kancelář Satur

- věnuje se výrobě přírodní kosmetiky z divokého měsíčku a dalších bylinek rostoucích na Korfu

- pořádá workshopy a učí vyrábět kosmetiku a léčebné přípravky z bylin

- občas publikuje v ženských magazínech


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky