Která vykuřovadla použít pro ochranu před negativní energií a pro navození dobré psychické pohody?

Regresní terapeutka Lenka Tichá je zvyklá pracovat s různými vykuřovadly. Představí ta, která nejraději používá a také postup, jak si vykouřit domácnost, pokud jste to ještě nikdy nedělali. Dozvíte se také, proč někomu nedělá kouř dobře… 

Vykuřovadla
Zdroj foto: Pixabay

Vykuřovadla....která máš svá oblíbená?

Nejraději mám vykuřovadla, která pomáhají k nastolení klidné, meditativní atmosféry.

Mezi ně patří hlavně například: cedr himalájský, který působí hlavně proti nočním můrám, podporuje odvahu a stimuluje mozek ke kreativní činnosti. Dále pak vykuřovadla jako je sandarak, vhodný zejména k uklidnění, uvolnění. Leckde se používal a snad ještě používá při porodech. Benzoe sumaterská zase hojí různá zranění duše, dává pocit ochrany, na fyzické úrovni pak účinně pomáhá při rýmě či kašli. Povzbuzuje též fantazii a inspiraci. Běžně ji přidávám do kadidelnice při psaní, nebo dalších podobných činnostech. 

Z těch silnějších kuřidel mám hodně oblíbenou dračí krev, která působí afrodiziakálně a je to velmi silný energetický čistič. Jantarová pryskyřice je zase skvělá na bolesti hlavy, proti vyčerpání, přecitlivělosti, nebo též jako afrodiziakum. Existuje opravdu velká škála různě působících kadidel a vykuřovadel, která fungují na mnohé neduhy, potíže nebo jen k nastolení příjemné atmosféry. 

Jak se pálí pryskyřice? A jak se používají vykuřovací misky?

Postup je velmi snadný. Stačí zakoupit v obchodech s tabákem, nebo specializovaných obchodech uhlíky do vodnice. Doma, do připravené kadidelnice (já používám třeba na chalupě plechovou nádobku zachycenou v keramické misce) vložíte zapálený uhlík, a než se rozehřeje, připravíte si vykuřovadlo dle potřeby. Je to naprosto jednoduché, jen je potřeba dbát bezpečnosti. Dobré je nejprve doma krátce vyvětrat, poté okna zavřít a nechat chvíli projít kouř celým obydlím, a to hlavně ve chvíli, když se chcete zbavit něčeho negativního. Já si k tomu pro zesílení atmosféry zapaluji svíčku a jen si tak tiše užívám vůni, která se nese prostorem. 

Všechny účinky pochopitelně zesílíme vizualizací. To znamená, že si ideálně představíme, jak prostupují tyto účinné látky prostřednictvím našich smyslů, v podstatě z psychologického hlediska, pomocí našich kognitivních funkcí, naším tělem i prostorem, ve kterém dým působí. 

K čemu jsou vykuřovadla dobrá a jak často je používat?

Jak jsem již zmínila dříve, vykuřovadla pomáhají na mnoha úrovních. Nejen na té psychické či fyzické, ale na dalších úrovních jako například mentální, emoční. Pak ale existuje ještě další úroveň, kdy vnímáme mimosmyslově. Jde o ten druh cesty, který je napojen na přímý zážitek, kde může dojít ke změněným stavům vědomí (tak jako to praktikují po staletí třeba šamani). Jde o transcendentní stav, kdy dochází samovolně k léčebným procesům, a proto hrají tak významnou roli již od dob starobylých kultur po celém světě, prakticky až dodnes.

Které rostliny raději nepoužívat?

Samozřejmě, že bych neužívala zejména jedovaté bylinky a další podobná kuřidla. A také je dobré brát v potaz, co je komu příjemné. Rozhodně není dobrý nápad použít vykuřovadlo, které nám ještě nezapálené nevoní, nebo přímo vyloženě nedělá dobře. Jak jsem zmínila již výše, v průběhu vykuřování prostoru je důležité větrat. 

Co není vhodné pro děti, pro miminka a těhotné ženy?

Těch, které by mohly vadit těhotným ženám, či malým dětem, je opravdu velmi mnoho. Stejně tak jako je bylinek s kontraindikacemi. I s touto voňavou záležitostí se musí opatrně. Kontraindikace obvykle bývají popsány u každého takového produktu, a pokud nejsou, je moudré vyhledat na netu odpovídající bylinu a zjistit případné nežádoucí účinky. Z těch, které používám obvykle já, nedoporučuji například myrhu v těhotenství, ani malým dětem. Nebo například kozlík lékařský, který se používá jako kuřidlo, se nedoporučuje též v těhotenství, malým dětem nebo při antidepresivech. Obvykle se dají tyto informace ke konkrétnímu vykuřovadlu najít na mnoha webech, kde si i vyberete přesně, na jaké užití konkrétně zrovna potřebujete.

Někomu třeba kouř nedělá dobře, jak po psychické, tak fyzické stránce. Čím to může být?

Pokud někomu dým z kuřidel nedělá dobře, můžou být k tomu samozřejmě mnohé důvody. Překvapivě jedním z nejčastějších bývá nějaký nepříjemný zážitek z minulosti, který ponechal v člověku podvědomé vzpomínky. Je to něco podobného jako například v případě alergie, kdy je z psychosomatického hlediska v podstatě potlačenou agresí, a projeví se na biofyzické rovině v podobě podmíněného reflexu jako odpověď na danou situaci (dým z vykuřovadla). Ale i to se dá pochopitelně řešit buď vhodnou terapií, nebo jednoduše tím, že si zvolíme jiný druh vůně… 

Znáš nějaký rituál pro práci s vykuřovadly?

Jednoduchý rituál, který zvládne opravdu každý, je vhodný praktikovat jak o samotě, tak i s dalšími lidmi. K tomuto rituálu je potřeba opravdu málo. Stačí nám na to obyčejný papír a tužka a samotná vykuřovadla. Poté, co si připravíme kuřidla, sepíšeme na papír naše přání. Necháme volně stoupat dým v uzavřeném prostoru a vložíme do kadidelnice s rozžhaveným uhlíkem. Kouř s přáním se tak rozptýlí v prostoru. V tento moment necháme dým volně prostoupat svým tělem i místností a vizualizujeme si jeho hmotné uskutečnění.

V opačném případě, pokud se něčeho chceme zbavit, postup funguje úplně stejně, akorát je zapotřebí být při tomto rituálu venku. Kouř se tak rozptýlí do okolí a my si vizualizujeme, jak daný problém mizí. Takový rituál můžete uskutečnit i se svými dětmi a upravit si okolnosti dle vaší fantazie a momentální nálady. Mějme na paměti, že ono „kouzlo“ spočívá ve spontánnosti.

Lenka Tichá
Lenka Tichá (*1980)

terapeutka, bylinkářka, autorka mnoha článků na psychologická a alternativní témata. 

Vyrůstala v malebném jihočeském městečku, nejvíc času trávila v přírodě po boku svých dědů, kteří ji naučili mnohé nejen o přírodě, ale také o lidské povaze. Odmala byla též vedena svými rodiči k hudbě a literatuře. 

Z prvního manželství má tři, již téměř dospělé dcery. Po studiích absolvovala kurzy regresní terapie, Bachových esencí a masérské kurzy. Studovala též grafologii na Západočeské univerzitě. Několik let žila v Praze, kde se úspěšně věnovala své terapeutické praxi, a psaním článků nejen do Rytmu života a do měsíčníku Pražská pětka. 

Nadále se věnuje své autorské tvorbě, regresní terapii, Bachovým esencím a bylinkám. Pravidelně přispívá svými články do internetového magazínu zivotvcesku a spolupracuje s dalšími redakcemi. 

Její vášní je nauka o józe, mystice. Zajímá se o historii pohanství. Velmi ji v životě inspiroval C. G. Jung, Raymond Moody, Eduard a Míla Tomášovi, Jiří Vacek, Jiří Krutina. 

Má blízko k přírodním národům - indiánům. 

Její moto je: "Nesnaž se být dokonalý, usiluj o celistvost." 


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky