Čokoláda proti depresi. Jak na výrobu domácí čokolády a co jste možná o čokoládě nevěděli?

Kdo by nemiloval čokoládu! Pojďme se na ni podívat z trochu jiného úhlu pohledu, a sice z hlediska ájurvédy. Andrea Lazarská poradí jednotlivým ájurvédským typům (dóšám), čím si mohou čokoládu zdravě vylepšit a nebude chybět ani recept na domácí čokoládu.

Čokoláda
Zdroj foto: Pixabay

Závislost na čokoládě vyvolává nejspíše anandamid!

Na trhu existuje obrovské množství čokolád, liší se kvalitou, složením, původem. Mnoho z nich je dost průmyslově zpracovaných, obsahují velké množství cukru, aditiva, konzervanty atd., což vede k těžké stravitelnosti, tudíž časem k oslabení trávicího ohně a s tím související tvorbě toxinů (ámy). K výrobě čokolád se běžně používají upravené kakaové boby, které obsahují malé množství kofeinu a dalších stimulačních alkaloidů, čímž se vysvětluje velká obliba čokolády ve světě. Relativně nedávno se začalo hovořit i o další látce, je to tzv. anandamid, která by mohla stát za čokoládovou závislostí.

Anandamid je látka, která se v malém množství nachází v kakaových bobech a čokoládě. Je to neurotransmiter, který se v mozku váže na receptory a ovlivňuje náladu. Způsobuje euforii, příjemné pocity, blaženost a vyvolává pocit potřeby či závislosti.  Název nebyl vybrán náhodně, v sanskrtu výraz ánanda znamená blaženost, potěšení. Proto lidé čokoládu vyhledávají na veškeré chmury, splíny, deprese, úzkosti, protože jim navozuje spokojenost a dobrý pocit. 

Kakao z pohledu ájurvédy: Jak ho snáší váta, pitta a kapha?

Kakao původně představovalo hořké koření, sladit se začalo až s příchodem do Evropy. Z pohledu ájurvédy představuje kakao zástupce hořké chuti, efekt na trávení je zahřívající a pálivý. Kakao je vlastnosti lehké a suché, mysl stimulující, spíše těžce stravitelné. Hořká chuť znerovnovážňuje vátu, stimulační efekt narušuje pittu, těžká stravitelnost negativně ovlivní kaphu. 

Váta

Váta mívá v oblibě zejména hořké čokolády, ačkoli sladší čokolády by jí udělaly v přiměřeném množství lépe pro sladkou chuť. Lehká a suchá vlastnost kakaa a hořká chuť však vátu znerovnovážňují, kofein může vést k nervozitě a úzkosti. Cítí-li se (adrenalinově) vyčerpaná, může se stát na čokoládě závislou a na kofein velmi citlivou. Takoví jedinci by se pak ale měli čokoládě spíše vyhnout. 

Pitta

Pitta se čokolády jen tak nevzdá, i když jí nedělá příliš dobře, stimulující kvalita kakaa bude pittu zvyšovat, kofein zvyšuje horko, překyselení, podrážděnost aj. Pokud by měla pitta čokoládu konzumovat, pak nejlépe v malém množství  domácí hořkou čokoládu tekutou s kardamomem. 

Kapha

Kapha má největší problém se sladkostmi a tuky, ráda sahá spíše po mléčné čokoládě, ačkoli hořká je pro ni mnohem vhodnější. Kaphám dělá dobře stimulující efekt čokolády, pojídat se doporučuje však jen malé množství –  jeden čtvereček 1 – 2 x týdně.

Vyrovnaný jedinec by mohl na čokoládu pohlížet jako na koření, a tak k ní i přistupovat – troška stačí pro velký efekt. Nevyrovnaný jedinec by čokoládu ani konzumovat neměl. 

Recept na domácí čokoládu

Máme-li chuť na čokoládu, zkusme si všimnout, po čem doopravdy toužíme, zda po sladké chuti či po čokoládě. K uspokojení sladké chuti může posloužit ovoce, datle, rozmačkaný banán opečený s ghí a kardamomem aj. Toužíme – li po čokoládě, vyrobme si alespoň zdravější domácí variantu.

RECEPT na vlastní čokoládu:

  • 1/2 – 1 hrníček raw kakaového prášku (nealkalizovaného)
  • ¼ hrníčku bio kokosového oleje
  • ¼ hrníčku mandlového/kokosového mléka
  • sladidlo (30 kapek stévie, 3 polévkové lžíce javorového sirupu, ¼ hrníčku datlového cukru aj.)

Postup:

Rozpustíme kokosový olej, vmícháme sladidlo a mléko, všleháme kakaový prášek, vyšleháme dohladka, vznikne hustá hmota pro tvarování kuliček, ty obalíme např. v kakaovém prášku či kokosu.

Další přísady dle jednotlivých dóš:

Váta – kokos, pomerančová kůra, kardamom, minerální sůl, sladidlo - med, melasa, ječmenný slad

Pitta – kokos, máta, vanilka, kardamom, jako sladidlo javorový či datlový sirup, stévie

Kapha – zázvor, skořice, hřebíček, muškát oříšek, sladidlo med (neměl by se zahřívat na vysokou teplotu), stévie

Dopřáváme si pouze malé množství, s plnou pozorností a radostí, přičemž ájurvéda doporučuje těžké věci konzumovat v době nejsilnějšího agni, tj. v poledne, a sladkosti ideálně jako první chod, poté následuje oběd. 

Čtěte také: Dóša test a jak určit ke které konstituci patřím?

Autor článku: Mgr. Andrea Lazarská 

Komentáře

Oblíbené příspěvky