Nejlahodnější čaj z domácích bylinek. Tipy na ženské čaje

Máme tu první podzimní plískanice a určitě se může hodit nějaký míchaný čajík z domácích zásob. Ten nejlahodnější čaj si totiž můžete namíchat i z toho, co jste si během léta sami nasbírali a nasušili. Nechte se vést svou intuicí a sáhněte po tom, co zrovna máte doma po ruce. Stačí několik druhů sušených bylinek a papírový nebo bavlněný sáček, ve kterém si můžete svou čajovou směs uchovat. Co by v takové domácí čajové směsi nemělo chybět?

Bylinný čaj
Zdroj foto: Pixabay


Rostlina svou stavbou připomíná postavu člověka

Celá rostlina vlastně připomíná člověka. Kořeny jsou nohy, stonek tělo, listy ruce a hlava květ nebo plod. Opravdu dobrá a vyvážená čajová směs by měla obsahovat všechny části rostliny a zapomínat bychom neměli ani na semínko, které je základem veškerého života. Podle Rudolfa Steinera kořen představuje hlavu, listy plíce a plody či květy náleží podbřišku, kde jsou ukryty rozmnožovací orgány a jejich semena.

Míchat můžete i různé květy, listy, semínka či kořínky zvlášť. Opatrně ale v případě, kdy se například bylinky spolu nesnesou, anebo by jejich účinky šly proti sobě. To už vyžaduje nějakou znalost léčivých rostlin, podívejte se do herbářů nebo se poraďte s babičkou či jiným moudrým člověkem, který má s bylinkami své zkušenosti.

Důležité je také vědět, že pokud máme ve směsi kořeny nebo semena, je vhodné čaj krátce povařit, jinak by se vám léčebné látky do nápoje vůbec nevylouhovaly. 

Výborný čaj s rolní mátou a slézovými květy

V létě se mi podařilo na poli nasbírat rolní, planou mátu, která opravdu nádherně voněla. Její vůně ani trochu nepřipomínala mentol, ale byla to kombinace různých citrusových éterických olejů, v podstatě to bylo něco mezi thymolem, mentholem a citralem. Prostě paráda. Tuto nasušenou bylinku jsem smíchala s trochou sušeného řebříčku, meduňky, měsíčkových, heřmánkových a slézových květů. Vznikla naprosto úžasná kombinace toho nejlahodnějšího čaje. A nezapomeňte, že sléz barví čajík do modrých a fialových odstínů! Nepamatuji si však přesně, jestli jsem nějakou bylinku nevynechala…

Připravíme si:

  • 1 díl sušené natě meduňky lékařské
  • ½  dílu sušené natě máty rolní
  • ½ dílu sušeného květu řebříčku obecného
  • 1 díl sušených květů slézu maurského
  • ½ dílu sušených květů heřmánku pravého
  • ½ dílu sušených květů měsíčku lékařského

Postup:

Vrchovatou lžíci směsi přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme čtvrt hodiny louhovat. Pijeme horké po doušcích…

Menstruační směs při PMS i bolestivé menstruaci

Další vlastní směs mi velice chutná a prospívá. Základem je kontryhel spolu jahodníčkem, případně heřmánek s jahodníčkem, anebo kombinace všech tří bylinek dohromady.

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) je ženská bylinka, která pomáhá při menstruaci, pro udržení plodu, i po porodu ke snadnějšímu zavinování dělohy, čištění porodních cest, posílení hladké svaloviny a podpoře tvorby mateřského mléka. Působí protizánětlivě a je nápomocna i při ženských zánětech a výtocích. Upravuje cyklus a činí ho méně bolestivým. Můžete jej pít dlouhodobě, výborně chutná a je naprosto bez vedlejších účinků.

Jahodník obecný (Fragaria vesca) známe jako voňavé keříčky lesních jahůdek. Málokdo však ví, že sušené jahodníkové listí můžeme využít i jako lahodný čaj s léčivými účinky. Má svíravé a protizánětlivé účinky, používá se při průjmech, kolikách a zánětlivém onemocnění trávicí soustavy. Kromě toho pomáhá při chudokrevnosti, zadržování vody v těle a dně.

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) není jen bylinkou pro dětské koliky, ale pomáhá také ženám při křečovitých bolestech břicha při menstruaci, působí protizánětlivě a konejšivě. Kromě toho má celou řadu dalších léčivých účinků.


Autor článku: Taťána Kročková

Taťána Kročková
Zdroj foto: Jarmila Svrčková


Komentáře

Oblíbené příspěvky