Bylinky na bolest zubů a jak je používat. Co pomůže místo brufenu a slivovice?


Bolesti zubů dokážou pěkně potrápit. Patří mezi nejhorší bolesti na světě! Pokud vás chytne bolavý zub, obvykle skončíte na několika brufenech v kombinaci s alkoholem, a pravděpodobně také na pohotovosti. Jak si pomoct doma zdravě, bez toho aniž bychom museli sahat po oblbovácích? I pomoc z přírody dokáže být účinná!

Bylinky na zuby
Zdroj foto: Pixabay

Co ovlivňuje bolest zubů?

Bolest zubů ovlivňuje naprosto cokoliv. Bude to znít možná banálně, ale je to i počasí, stres, dlouho neřešené osobní problémy, postavení Měsíce či dalších planet, a samozřejmě také konkrétní fyzický problém týkající se našeho těla, a to nejen zmíněného zubu! 

Počasí:

Chlad, vlhko, mlha, změny počasí, zimní měsíce, rozmezí zimy a jara, období spadající do znamení kozoroha, vodnáře, ryb a berana – to vše ovlivňuje bolest zubů. 

Postavení Měsíce:

Pokud máte chronický problém se zuby či s konkrétním zubem, dlouho neřešený problém se zubem, počítejte s tím, že právě v období, kdy je Měsíc v kozorohu nebo Měsíc v beranu, případně v době přibývajícího Měsíce a úplňku, vás to bude bolet víc. 

Stres a osobní problémy:

Pokud jste ve stresu, osobní či vztahové krizi, nedaří se vám, máte konflikty v mezilidských vztazích, máte všeho takzvaně “plné zuby”, nevyřešené a letité problémy s rodiči či prožíváte přelomové období, kdy je třeba něco opustit, završit, něčeho se zbavit a začít znovu, může to být doprovázeno problémy s konkrétním zubem, který může i zemřít (mohou mu odumřít nervy, vzniknout zánět, může dojít k vyhnití kořenů, apod.), případně o něj můžete přijít vytržením. 

Psychické příčiny nemocí:

Z duchovního hlediska existuje v souvislosti se zuby celý elaborát, já bych zmínila jen již výše napsaný odstavec a jednoduché pořekadlo: “Mám už všeho plné zuby”, “Bolí mě z tebe zuby”, apod. Čím více jsou něčím drážděny naše nervy, tím větší bolest zubů vnímáme.

Co na bolest zubů?

Na bolest zubů hřebíček? Toto oblíbené koření, které znáte ze svařáku, se snad jako jediné doporučuje na bolest zubů. Všude najdete informaci: “Zkus hřebíček!” Jenomže nikde už není pořádně popsáno, jak vlastně ten hřebíček používat! Navíc není jediným kořením či bylinkou, které nám mohou při zánětu a bolestech zubů pomoci.

Hřebíček na bolest zubů

Hřebíček můžete žvýkat. To je však mnohem více účinné na osvěžení dechu místo žvýkačky. Ale proč ne, i žvýkání hřebíčku se může vyzkoušet. Daleko účinnější je použití 100 % hřebíčkového oleje z dobré firmy. Dávejte pozor na to, aby to byl opravdu esenciální olej z hřebíčku, nikoli chemicky vyrobené aroma do aromalampy. Ale pozor! Používání hřebíčkového oleje vyžaduje jistá pravidla, jinak si s ním můžeme vesele a klidně vypálit celou sliznici v ústech.

Hřebíček je silně dezinfekční a také má výborné anestetické účinky. Proto je na bolest zubů vhodný. Hřebíčkový olej můžete v mikro množství nanést na vatovou tyčinku či párátko a aplikovat přímo do zubu, anebo lze bezprostřední okolí zubu (dáseň) obkroužit. Ideální je hřebíček nanést přímo na místo bolesti. Pokud se bojíte, že neodhadnete správné množství oleje, raději si ho nařeďte. Nosným olejem může být jakýkoliv rostlinný či ořechový olej, který snesete, klidně i sezamový olej. Takto bude nanášení hřebíčkového oleje bezpečnější a můžete jej nanést více do celého okolí zubu. 

Další možností je silný odvar z hřebíčku, kterým můžete kloktat a zub si vyplachovat. 

Pokud si troufáte, lze si i vyrobit hřebíčkovou tinkturu. Základem by ale měl být 40 až 60 % líh, stačí hřebíček macerovat na slunci po dobu 2 až 3 týdnů. Jestliže vyrobíte tinkturu příliš silnou, opět pozor s dávkováním! Stačí na vatové tyčince nanášet přímo do okolí zubu, případně pár kapek tinktury naředit s vodou a vyplachovat a kloktat.

Šalvěj lékařská na zuby

Se zánětem v zubu či zánětem dásní může pomoci i šalvěj. Ideální je připravit si silnější odvar a vyplachovat, pokud máte doma šalvějovou tinkturu, používejte stejným způsobem jako tinkturu z hřebíčku. Čaj ze šalvěje nepijte, šalvěj obsahuje jedovatý thujon, je toxická. Někdy bývá běžnou součástí čajových směsí, ale to je velká chyba, většina lidí neví, jak správně připravit šalvěj k vnitřnímu použití, a jak ji dávkovat,

Propolis na zánět v zubu

Propolis přímo od včelaře, ideálně propolisová tinktura může také pomoci. Vyrobit si ji můžete doma i ze surového propolisu, stačí jej macerovat v lihu. Pozor u propolisu na jednu věc. Jestliže máte otevřený zub, propolis vám jej může pořádně zalepit, což je na škodu, kanálky musí zůstat čisté! 

Dračí krev (Sangre de Drago)

Obdobně jako propolis působí dračí krev, což je červeně zbarvená míza (latex, pryskyřice) ze stromu Croton lechleri rostoucího v Jižní Americe. Má mnohé zázračné, antibiotické a léčebné účinky. Opět stačí nanášet na vatové tyčince do okolí zubu, pozor na zalepení zubních kanálků u otevřeného zubu! 

Jak ošetřovat zanícený zub

Bohužel se v dnešní době často stává, že musíte dlouho čekat na termín v zubní ordinaci. Pokud ovšem vůbec máte to štěstí a máte svého zubaře! Jak zvládnout situaci s nedoléčeným a zaníceným zubem?

Jakmile přijde vážný problém, který se už netýká vypadlé plomby či zubního kazu, ale silné bolesti zubů způsobené zánětem, je třeba vyhledat akutně lékařskou pomoc, nebo odjet na pohotovost. Při silných zánětech bolí celá čelist, člověk může mít i teplotu, celkově se cítí schvácený a tento stav může být pro něj nebezpečný. Někdy dojde k samovolnému odumření zubních nervů, ale takový zub se musí otevřít a kanálky se dobře vyčistit. 

Abychom o zub nepřišli, chodíme na ortodontickou péči, která končí úplným vyplněním kanálků a záchranou již mrtvého zubu. V opačném případě je potřeba zub vytrhnout. To se ale příliš nedoporučuje a zubaři to nedělají rádi.

Na bolesti zubů rozemleté myši

Při vzpomínce na středověké praktiky kovářů s velkými kleštěmi a někdejší víru v to, že v zubu sídlí zlý démon nebo zubní červ, kterého je třeba vymýtit, s leckým z nás zatřepe zimnice. Kromě drastických zásahů kovářů se zuby kdysi nakuřovaly, nebo se do nich vkládaly přírodní drogy, které měly utlumit bolest. Podívejte se na článek Na bolesti zubů rozemleté myši. O co dnes přicházíme?, který jsem psala pro magazín Vitalia.

Proč se nechávají zuby otevřené?

Pokud je v zubu zánět a nejsou kanálky dostatečně vyčištěné, není možné zub zavřít bez toho, aniž by vás nebolel. A to mnohdy opravdu velmi silně. Ortodonticky ošetřované mrtvé zuby se zavírají dočasnou plombou proto, aby se do nich nedostaly nečistoty a nevytvořil se tam zánět, než se celý zub opraví. 

Jenomže často už v takovém zubu zánět je, nebo vznikne hnitím nedostatečně vyčištěných kanálků či zapomenutého mrtvého nervu v nadpočetném kanálku. Dávejte si tedy pozor na to, aby zubař udělal rentgen a opravdu pečlivě provedl svou práci, jinak budete mít ze života peklo.

Péče o otevřený zub (než opět navštívíte zubaře k dalšímu postupu) je taková, že se na jídlo do zubu vkládá vata, která se po celý den vyměňuje. Zub se může vyplachovat vhodnými dezinfekčními roztoky nebo odvary z bylin, například odvarem ze šalvěje nebo z heřmánku

Při používání různých domácích bylinných tinktur a přípravků dávejte také pozor na to, jak dlouho je uchováváte a co obsahují, mohou se v nich vytvářet plísně či přebývat bakterie, což by řádné dezinfekci zubu jistě neprospělo. 

Pokud vás zajímá problematika zubů spíše z medicínského hlediska, nebo si ujasnit všechno kolem amalgámových plomb, sežeňte si knihu Jak na zdravé zuby od Dominika Nischwitze. 

Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky